L’SNP d’Sturgeon guanya els primers escons a Escòcia

El recompte avança lentament i no hi haurà un resultat definitiu fins dissabte

El Partit Nacional Escocès (SNP) liderat per Nicola Sturgeon s’està fent amb els primers escons en el recompte que ha començat aquest divendres de les eleccions al parlament escocès celebrades aquest dijous. Dels 129 escons que té el parlament de Holyrood, el partit d’Sturgeon ja ha guanyat vuit dels nou assignats. El restant és per als liberals. En unes eleccions marcades per la covid-19 i el Brexit en què Sturgeon aspira a la majoria absoluta, situada en els 65 escons, el recompte ha començat a primera hora d’aquest divendres, avança lentament i no hi haurà un resultat definitiu fins dissabte.

En aquests nou districtes, la participació ha estat d’entre el 66% i el 78%, més alta de l’esperat. Aquest dijous més de quatre milions de persones estaven cridades a les urnes per escollir els membres del parlament de Holyrood, uns comicis en què Sturgeon no només es juga el control de la cambra, sinó també una majoria que li permeti defensar a Londres un nou referèndum d’independència.

Les enquestes d’abans de les eleccions apuntaven a una majoria absoluta d’Sturgeon, si bé algunes pronosticaven una victòria menys massiva. Al parlament de Holyrood la majoria absoluta es troba en els 65 escons, dos més dels que ha tingut Sturgeon en la darrera legislatura.

Les enquestes també apuntaven que els conservadors continuarien ocupant el segon lloc, seguits dels laboristes i els ecologistes, que guanyarien terreny a Escòcia. Els liberals quedarien relegats a l’última plaça, segons les enquestes d’abans de les eleccions.

Sistema electoral mix

Escòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció.

El parlament escocès, conegut com a Holyrood, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions amb l’objectiu de donar un resultat més proporcional.

Comentaris

  Second comment 07/05/2021 7:40 pm
  We like to speak and write in different languages. You are a shit. Do you keep getting turned on when you see a police uniform? You're a unsuccessful spaniard.
  Gonzalo 07/05/2021 7:12 pm
  Nosotros transformaremos Madrid en un lindo vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar. Jajajajajaja!!!!!!
  Gonzalo 07/05/2021 5:25 pm
  A ver cuántos comentarios tiene esta "noticia"....Ho tenían a tocar!!!!!! Jajajajajajaja!!!!!!!
  1
  129
  Respon
   ¡Ahí va el primero! 07/05/2021 6:50 pm
   Gonzalito, ¡español de mierda! Eres un pedazo de gilipollas integral, al margen de la notícia, que me importa una mierda. ¿Te sigues excitando cuando ves un uniforme de policia? Eres un fracasado español...
   135
   1
   Respon

Nou comentari