El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Primers corredors humanitaris en marxa al nord d’Ucraïna
  • CA

El govern ucraïnès ha anunciat que els primers corredors humanitaris per evacuar civils estan en marxa al nord del país. Segons ha confirmat el ministeri d’Exteriors, les dues primeres rutes de fugida que s’han pactat amb Rússia són per als habitants d’Irpín, als afores de Kíiv, i de Sumi, molt pròxima a la frontera russa. Han hagut de passar tres dies abans que els dos bàndols s’hagin posat d’acord per garantir uns corredors segurs per als civils.

La viceprimera ministra, Iryna Vereschchuk, i l’assessor presidencial Mykhailo Podolyak han explicat que el corredor de Sumi es dirigirà cap a Poltava, situada més al sud, i comptarà amb l’ajuda del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), que en els últims dies havia retret a Ucraïna i Rússia la seva incapacitat per garantir la seguretat de la població civil.

El sotssecretari general d’Afers Humanitaris i Suport d’Emergència de l’ONU, Martin Griffiths, també ha demanat més esforços per facilitar la fugida de la població. “Les parts han de tenir cura constant de protegir els civils i casa seva i les infraestructures de les operacions militars”, ha insistit Griffiths. “Això inclou permetre rutes segures per als civils per abandonar voluntàriament les zones amb hostilitats, en la direcció que escullin”.

Ciutadans ucraïnesos abandonen Irpín, als afores de Kíiv, per un camí paral·lel a la carretera / Europa Press

D’aquesta manera, l’ONU s’ha afegit a les crítiques ucraïneses als plans d’evacuació russos. El Kremlin ha anunciat per segon dia consecutiu l’obertura de corredors humanitaris a Kíiv, Khàrkiv, Sumi i Mariúpol en els quals la població civil només pot dirigir-se a Rússia o Bielorússia, un condicionant que Ucraïna considera inacceptable. Els bombardejos a civils dels últims dies també ha fet créixer la desconfiança entre els ucraïnesos, que fins ara han evitat utilitzar els corredors russos. De fet, aquesta nit almenys 10 persones han mort després d’un atac rus al centre de Sumi.

Les autoritats russes han informat que fins ara més de 173.000 persones han abandonat les repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk per fugir cap a Rússia, dels quals uns 44.000 serien nens. El Kremlin ha informat que treballa per establir un canal de comunicació directa amb el govern ucraïnès per coordinar les evacuacions de civils al país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa