El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa responsabilitza del preu de la llum els governs del PP
  • CA

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que el govern espanyol està buscant solucions a l’elevat preu de la llum “des del primer dia”, però ha descartat que es pugui mitigar de forma immediata. En una atenció als mitjans aquest dimarts a Cadis, Montero ha admès que la rebaixa temporal de l’IVA o la suspensió de l’Impost sobre el Valor de la Producció d’Energia Elèctrica no ha implicat una caiguda del preu “satisfactòria” i ha reconegut que cal “seguir treballant”. La ministra ha argumentat que l’executiu està impulsant “mesures estructurals” a “mitjà” termini, que busquen introduir en major mesura les energies renovables en la cadena elèctrica, i ha esperat que això tingui impacte en la factura de la llum a finals d’any.

Montero ha atribuït els preus rècord de la llum al cost de les matèries primeres en l’àmbit internacional, la tona de CO₂ i el gas. La ministra d’Hisenda ha dit que cal “revisar el funcionament del mercat elèctric” en l’àmbit europeu de forma “urgent” perquè sospita que té “distorsions”. “Espanya no ho pot fer sola”, ha afirmat.

Culpa en part al PP

D’altra banda, la titular d’Hisenda ha culpat anteriors governs del PP. Segons Montero, els populars són “força responsables” de la situació actual perquè el pas de José María Aznar i Mariano Rajoy per la Moncloa va ser “nefast per a la política energètica”. “Es van carregar l’impuls a les energies alternatives”, ha dit.

Si s’hagués continuat l’aposta del PSOE amb José Luis Rodríguez Zapatero, “avui no estaríem assistint a un preu desorbitat de l’energia”, ja que es tindria capacitat per generar i emmagatzemar energies renovables i no se seria tan dependent d’altres fonts com el carbó, amb preus disparats, ha argumentat Montero.

El PP carrega contra la Moncloa

Per la seva banda, el PP ha carregat contra la Moncloa pels preus de la llum. La vicesecretària de Política Social dels populars, Ana Pastor, ha exigit en una entrevista a RNE aquest matí la convocatòria urgent de la Diputació Permanent del Congrés perquè comparegui la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Han de sortir i donar la cara”, ha dit Pastor.

Pastor ha instat el govern espanyol a emprendre les reformes estructurals necessàries, però ha lamentat que la Moncloa “no té ni una sola idea que resolgui el problema”. La diputada del PP també ha criticat que el PSOE critiqués el PP des de l’oposició quan el rebut pujava, però que ara sembli que “no passa res”.

Montero ha respost que “no té cap sentit” que el PP estigui demanant explicacions d’una situació que ha generat i ha insistit que el govern espanyol està “impulsant canvis perquè el preu de l’energia sigui sostenible” i ha reivindicat la mesura del bo social perquè no hi hagi talls de subministraments.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pedro a agost 10, 2021 | 14:58
    Pedro agost 10, 2021 | 14:58
    El nombre del juego se llama tenis.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a agost 10, 2021 | 15:35
    ciutadà agost 10, 2021 | 15:35
    Els ppolítics aneuvos barallant. I el Poble anirem pagant. LLADRES TOTS PLEGATS, Polítics i companyies electriques.
  3. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a agost 10, 2021 | 15:57
    uno que vive en Tabarnia agost 10, 2021 | 15:57
    anar passan.se la piloteta, i qui dia passa any empeny
  4. Icona del comentari de: Anònim a agost 10, 2021 | 18:44
    Anònim agost 10, 2021 | 18:44
    El cas és que són ells mateixos. Cap diferència entre els uns i els altres. I na fent!
  5. Icona del comentari de: Un de pas a agost 10, 2021 | 20:11
    Un de pas agost 10, 2021 | 20:11
    Si, es clar, i totes les portes giratories que han evitat una millora de la generació, i reduccions de costos, i per tant ara ens cauen els costos de la generació amb emissions de Co2, quant fa anys que paguem sobrecàrrecs per impulsar la transició ecològica... No hi tindrà res a veure, oi? Marxem ja que a Ñ no hi fem res... Salut i dues Repúbliques, aquí i a Ñ
  6. Icona del comentari de: Un molt decepvionat a agost 10, 2021 | 22:54
    Un molt decepvionat agost 10, 2021 | 22:54
    I si tots aquest polítics endollats a les elèctriques se'ls despeses per quant només fan que cobrar animalades per no fer res, estan molts jubilats i no cobren 800€ com molts dels ciutadans. Sabeu quant podria baixar la nòmina de aquestes empresses i llavors baixar l'import del rebut?
  7. Icona del comentari de: Hores més barates? UNA ENREDADA MÉS a agost 11, 2021 | 11:40
    Hores més barates? UNA ENREDADA MÉS agost 11, 2021 | 11:40
    Ja comproveu si el preu de l'electricitat és més baixa els caps de setmana i les nits? Em sembla que ni això no compleixen. Hi ha gràfiques que sols rebaixen un xic unes tres hores a la tarda. Gobierno español, ni això no sabeu controlar? Unionistes catalans, oi que s'hi viu bé a España? Quin desastre, que cara ens surt la unidad de españa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa