Ernest Pérez-Mas (Barcelona, 1963), fundador i director executiu de Parlem Telecom, acaba de passar part de la setmana al MWC, on ha vist “un Mobile de supervivència” pensat perquè les empreses del sector no perdin l’hàbit de venir-hi, tot i que moltes només hi han participat telemàticament a causa de la Covid. Tanmateix, creu que en les pròximes edicions s’anirà normalitzant, i no veu cap motiu per pensar que hagi de marxar de Barcelona. L’entrevistem la setmana del MWC i quan pocs dies que la seva companyia acaba de sortir a borsa, amb una arrencada en què el preu de l’acció es va disparar. Ell, però, subratlla que el projecte és “a llarg termini” i que esperen tancar el 2021 havent doblat la facturació de 18 milions de l’any passat, que ha va representar un gran salt respecte dels 10 milions del 2019.

Barcelona i Catalunya saben aprofitar prou el MWC?

Ser la capital mundial de la tecnologia de la comunicació una setmana cada any és un aparador molt important, genera visitants que poden tornar en un altre moment i situa Barcelona com una capital important en el sector. Després és feina nostra, com a país, de les administracions, atraure inversions permanents en recerca, en desenvolupament, amb start-ups, i proporcionar totes les eines fiscals, administratives i de facilitats perquè s’implantin noves companyies.

I es fa suficientment?

S’està fent però podria tenir molt més èxit si tinguéssim les eines necessàries. Eines fiscals i administratives que no existeixen. Si penséssim com un país capdavanter en tecnologia, per atraure talent de tot el món i que es vingués aquí a desenvolupar, que la gent no es trobés només una setmana a l’any sinó cada dia, això seria la bomba. Però necessitem eines fiscals per combatre l’atracció fiscal de Berlín, d’Amsterdam, de Londres. Necessites ubicacions, necessites atraure fons d’inversió potents a escala mundial perquè facin rondes de finançament.

La posició de l’actual govern espanyol és buscar el que en diuen harmonització de la fiscalitat per evitar que un territori pugui rebaixar impostos. Ho veu compatible amb la demanda d’exempcions en el terreny de la tecnologia?

La política fiscal és fonamental per a l’atracció de talent en la innovació i start-ups. Perquè el risc és crear una empresa, que hagis de pagar costos inicials i tinguis dificultats i que l’empresa no pugui tirar endavant. Això políticament hauria de ser possible, però no sé si ho faran, no sé si algú té un model de país com aquest al cap. Un model de país, de valor afegit, possiblement gent qualificada i sous elevats. Són models que existeixen en països petits, com els països nòrdics i Suïssa. I aquí no ens en sortim. Cada vegada hi ha més gent amb sous baixos.

“El problema d’Espanya és que Madrid és una xucladora de recursos i se n’adonen 40 anys després. Però el pes de l’economia catalana ha sigut estable, al voltant del 19%”

 

Quin efecte tindrà el que està fent la conselleria de Polítiques Digitals, per exemple amb l’extensió de la fibra?

Són passos útils i necessaris però insuficients, per manca de recursos. El desplegament de fibra òptica està molt bé però haurien de sortir del concepte administratiu que dificulta que es pugui posar al mercat a preus convenients. El desplegament de fibra hauria d’anar lligat a uns costos de connexió variables en funció del nombre d’usuaris, en lloc d’un cost fix. Si tu portes la fibra a un poble petit i el cost de connexió el poses a un preu de, m’ho invento, mil euros, i al poble hi ha cent clients, pagaran deu euros més per connectar-se? I els tràmits haurien de ser més àgils, perquè si no correm el risc que una inversió feta i que poca gent la faci servir per dificultats administratives.

No està ben resolt el pont entre la infraestructura pagada amb diners públics i el mercat, els operadors?

No. És lent i car, i costa de canviar aquest model.

Parlem Telecom va sortir a borsa fa una setmana i el primer dia es va disparar la cotització. Quines perspectives els dona això?

Els primers dies es va arribar a disparar fins a un 60% el valor inicial de l’acció. Ara suposo que s’ha consolidat. Jo no hi entenc de borsa…

Però els seus assessors li deuen dir alguna cosa…

Sí, però el que em van dir i el que ha passat no té res a veure [somriu].

Què l’hi van dir?

Que hi hauria una lleugera pujada, una lleugera baixada i després una estabilització. I això no s’ha produït, ha sigut una sorpresa. Després, a posteriori, tot s’explica. Em parlen de sobredemanda, del projecte d’un operador de proximitat que no existeix enlloc més, de la capacitat d’execució en el passat, de l’afany dels inversors i que alguns fons inversors que volen agafar posicions. El cas és que altres operadores que han sortit recentment han pujat un 2% o un 3%. Ha estat una sorpresa aquesta pujada tan elevada.

Veig que intenta evitar l’eufòria…

Sí, perquè el nostre és un projecte a mitjà termini o a llarg en què la primera fase s’acaba el 2024. El tenim claríssim, tenim noves oportunitats de negoci, en noves àrees i nous territoris. El que facin les nostres accions els pròxims dies, o setmanes o mesos tant me fa. No ens posarem nerviosos perquè pugi o perquè baixi. D’aquí a quatre anys ja ho veurem. Si fem el que hem de fer, segur que estarà per sobre del preu d’ara.

Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom / Jordi Borràs
Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom / Jordi Borràs

El seu pròxim moviment és el País Valencià, però també volen anar a Europa.

El model és el mateix anem on anem, fer un operador de proximitat obviant els grans, que actuen amb prepotència i que maltracten els clients. Tractar bé els clients i que parlin amb persones que parlen com ells, en el mateix idioma, no hauria de ser estrany. Els catalans ens pensem que som una cosa singular al món i hi ha més llocs similars. Per tant, la pràctica de tractar bé el client, de posar-lo al centre, es pot fer en molts llocs. Concentrar-te en petits nínxols de territori en lloc d’anar a tot un estat immens té sentit. I ho podem fer a Catalunya, al País Valencià o altres llocs de l’estat o en múltiples llocs d’Europa.

A Catalunya, una de les cartes que juguen, en les campanyes de publicitat, és el de la identitat nacional. A diferència d’un cert mantra tradicional en el món de l’empresa, entenen que això no resta sinó que suma?

Nosaltres som una operadora de nínxol que busquem l’afinitat cultural i d’identitat amb el client. Això és el que genera la nostra acceptació. Venem valors en una companyia de value for money, hem de fer això necessàriament. Saber com són els nostres clients i tractar-los com volen. No ho hem inventat nosaltres. Benetton i Apple ho han fet sempre.

Però Parlem és en un context molt determinat en un moment polític molt determinat.

Si els valors dels nostres clients són A, nosaltres intentem que els nostres siguin A. Nosaltres som una empresa, no fem política, fem negoci. Fem que la gent se senti orgullosa de tenir una companyia de telecomunicacions de proximitat i que respecta els seus valors. Si els catalans parlem català, som cosmopolites, ens agrada ser oberts i ens agraden les nostres tradicions, és obvi que la companyia ha de donar resposta a això. I no genera cap rebuig. Quan hem fet estudis de mercat hem vist que el rebuig a una marca com la nostra és escassíssim.

Formen part del portal Fes el canvi, de consum estratègic, amb empreses compromeses amb el país.

És consum circular. Els diners que et gastes a prop et tornen a la butxaca ràpidament. El que és sorprenent és que a Catalunya ningú no ho hagués fet abans.

“Algú hauria de dir als pobres taxistes que els cotxes aviat seran autoconduïts. Han d’entendre que no poden pagar per un traspàs de llicència els milers d’euros que paguen”

L’actual Espanya megacefàlica, amb el domini absolut de Madrid, s’ha construït amb les empreses de l’Íbex. Catalunya ha de tenir una xarxa empresarial alternativa a això?

Som el que consumim. Si consumim producte de proximitat, les empreses d’aquí seran grans i tots tindrem bons sous i gastarem els diners aquí. El que ha fet Madrid per anar escalant en el PIB ha sigut buidar el que en diuen “la España vacía”. El problema d’Espanya és que Madrid és una xucladora de recursos i se n’adonen 40 anys després. Però el pes de l’economia catalana ha sigut estable, al voltant del 19%, els últims 40 anys. Per tant, això ha afectat més l’Espanya del voltant de Madrid o de tot arreu excepte Catalunya. Si mires el pes del PIB del País Basc, de les Balears, de qualsevol comunitat autònoma, tots han disminuït excepte a Madrid, que s’ha incrementat molt, i Catalunya, que és estable. Si Espanya vol tenir un model d’economia centralitzada amb una única regió productiva en un lloc ineficient econòmicament, una planúria allunyada de tot arreu, això obeeix més a objectius polítics que a efectes econòmics. Les infraestructures radials van en contra de les lleis del mercat. Per tant, si la gent de Catalunya vol tenir una economia pròpia ha de consumir els productes de proximitat, sempre que tinguin un bon servei i un bon preu.

Si Espanya fa política amb això, Catalunya no ha de reaccionar?

Jo prefereixo que els polítics es dediquin a gestionar els serveis públics i a marcar algunes línies estratègiques de país. I com menys incidència tinguin en el mercat, millor, perquè alteren la competència. L’exemple clàssic són les inversions que rebem a Catalunya en processos competitius de R+D. Quan són processos europeus, els centres de recerca catalans acostumen a guanyar el 40% dels diners que venen a l’estat. Quan són processos administratius espanyols, és el 10%. Com menys política hi hagi en l’economia i la recerca, millor, perquè permetrà que tothom es pugui espavilar i pugui viure d’acord amb la seva capacitat de generar riquesa.       

Vostè ha dit diverses vegades que hi ha un gran dèficit d’enginyers de telecomunicacions. Que se’n graduen 1.000 cada any i en caldrien 10.000. Per què no surten?

No hi ha vocacions d’enginyeres, és patètic, continua estant al mateix nivell que quan jo estudiava, per sota del 10%. Però no són només les noies, no hi ha prou vocacions en general. És cert que l’enginyeria és una mica més exigent que altres carreres, perquè ha de resoldre problemes. Calen més enginyers i menys advocats, més gent que resolgui problemes i menys que resolgui conflictes.

Quines són les conseqüències d’aquest dèficit?

Doncs hem de fer moltes coses amb gent que es recicla d’altres carreres i gent de ve de fora, o s’han d’encarregar coses a fora. A Parlem tenim enginyers italians i d’altres països, perquè costa trobar-ne. Si n’hi hagués 10.000 de nous cada any, hi hauria feina per a tots. A la Xina en surten un milió cada any. I el món és global, i el que no inventis tu ho inventarà un altre.

Ha parlat la Xina, però un dels miralls que sovint s’esmenten aquí és el d’Estonia, amb unes dimensions molt més semblants a les de Catalunya. Què ens diu aquest mirall?

És un país al núvol, amb tota l’administració digitalitzada i on tots els tràmits administratius funcionen a través de finestreta única amb molta rapidesa i baix cost. Constituir una companyia és qüestió d’hores i costa 50 dòlars. Aquí has d’anar al notari, que cobra 300 euros, has de demanar el registre d’un nom, has d’anar al registre… Jo cada vegada que vaig al notari els dic que no entenc per què no s’ha suprimit la seva professió, quan hi ha sistemes digitalitzats amb blockchain, que permet validar la identitat de manera simple. En política hi ha molts advocats i pocs enginyers, i això genera aquest problema d’excessiva regulació en lloc de trobar solucions, que existeixen, per fer-ho tot al núvol. Qualsevol tràmit amb les administracions espanyoles és feixuc.

Però hi ha empreses que sí que requereixen uns controls a fer per seguretat o per temes mediambientals.

Aquesta mentalitat de control previ de tot, alenteix, encareix i impedeix. Si ho fas a l’inrevés, que és ‘aquí tens les normes, compleix-les, certifica’t tu mateix i dona’t d’alta’, tot aniria més ràpid, seria més barat i hauria molta més activitat. Només caldria un sistema sancionador més fort en cas d’incompliment. No té sentit que estiguem esperant dos mesos el permís de qualsevol ajuntament per fer qualsevol cosa.

Els recels de l’administració i de la classe política arriben també al vot electrònic. Tendeixen a dir que no és segur, se’n va parlar amb motiu del 14F en plena pandèmia.

És completament segur. Hi ha països, com Suïssa, on la gent vota per tot, amb un model en què la societat mana. No és el model de la majoria de la resta de països occidentals, on un grup polític s’atorga una representació i a partir d’aquí fa el que vol. En aquest sentit el model català és l’espanyol, perquè la lleis que hi regeixen són les espanyoles.

Una cosa són les lleis i una altra la mentalitat, que podria ser diferent…

Malauradament, Catalunya està perdent la mentalitat emprenedora de societat civil i està virant cap a una mentalitat més estatista, més espanyola, més castellana. Hem copiat el model fins i tot mentalment. Aquest acceptar les normes, la inspecció, bellugar-te sotmès a l’arbitri de designis polítics que no només fan una llei sinó que a més a més la interpreten com volen… És com si els catalans haguéssim perdut ganes de fer país des de la societat.

“Si la gent de Catalunya vol tenir una economia pròpia ha de consumir els productes de proximitat, sempre que tinguin un bon servei i un bon preu”

Contràriament al que pugui semblar en un moment polític tan reivindicatiu?

Sí. Abans la gent tenia clarament una mentalitat de funcionar a la seva. Catalunya era la societat civil, mútues, clubs… Ara sembla que tot això hagi de funcionar amb subvencions. I acabes dependent de qui et dona la subvenció, que té un concepte arbitrari. No podem viure en un món de subvencions. Hem de viure en un món de llibertat i que cadascú faci el que li sembli i que assumeixi els seus riscos. I que sigui la societat qui determini què s’ha de fer en cada moment. A mi m’agradaria determinar a què vull destinar els meus impostors.

Per què hi ha hagut aquesta involució que veu a Catalunya?

El model econòmic basat en mà d’obra barata, com ens ha passat en el turisme i la construcció, és un peix que es mossega la cua. Atraus població que defensa aquest model i que en moments de crisi es queden desemparats i volen que l’estat els protegeixi de tot. Amb un model amb menys gent, més productiu, amb valor afegit, la gent hauria assumit que el risc té una recompensa i alhora t’has d’espavilar quan les coses no van bé.

Fins a quin punt canviarà això el 5G?

El 5G té avantatges competitius enormes per a les companyies i per a la mobilitat i la logística, perquè permet la robotització. Hi ha professions que desapareixeran d’aquí a pocs anys, com la de taxista o la de conductor de camions.

I què fem amb tots els treballadors d’aquests sectors?

S’hauran de reciclar cap a altres professions. Hauríem d’aprofitar l’avinentesa per reduir el temps de treball i incrementar el temps de lleure, i apareixeran noves professions lligades al lleure. Hi haurà un increment de productivitat i més riquesa per repartir. Algú hauria de dir als pobres taxistes que els cotxes aviat seran autoconduïts. Han d’entendre que no poden pagar per un traspàs de llicència els milers d’euros que paguen. Algú els hauria de dir ‘no ho feu’, perquè d’aquí a cinc, màxim deu anys, la llicència del taxi no valdrà res. I si això no és així, serà perquè la regulació pública ho impedeix perquè el trànsit d’un model de molta mà d’obra amb baix valor afegit a un model amb poca mà d’obra d’alt valor afegit generarà conflictes que l’administració no sabrà com gestionar.          

Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom, davant del recinte on s'ha celebrat el MWC 2021 / Jordi Borràs
Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom, davant del recinte on s’ha celebrat el MWC 2021 / Jordi Borràs

Comentaris

 1. Icona del comentari de: MHP a juliol 03, 2021 | 21:07
  MHP juliol 03, 2021 | 21:07
  Vaja, un altre iluminat subvencionat.
 2. Icona del comentari de: Anònim a juliol 03, 2021 | 21:17
  Anònim juliol 03, 2021 | 21:17
  Esta clarisimo cojones. La manzana podrida . pudre a, las demás. Vamos que ha descubierto este ahora, la pólvora
 3. Icona del comentari de: Esquerres de parasits, fins quan Manolo Junqueras de l'espanyolitzacio per la m8seria i la beneficiencia? a juliol 03, 2021 | 22:15
  Esquerres de parasits, fins quan Manolo Junqueras de l'espanyolitzacio per la m8seria i la beneficiencia? juliol 03, 2021 | 22:15
  Esquerr3s de parasits, ganduls i galt3s delesnom8nes publiques. Votae Esquerra es parar la ma com un junque4as fent la cantonada
  • Icona del comentari de: Es clar que si! a juliol 04, 2021 | 06:27
   Es clar que si! juliol 04, 2021 | 06:27
   Molt millor tenir dretes lladres que van canviant de nom per seguir robant i beneficiant als amics, oi?
   • Icona del comentari de: Robar i matar, junquerisme sa a juliol 04, 2021 | 07:01
    Robar i matar, junquerisme sa juliol 04, 2021 | 07:01
    Junqueras, ferrovial el,GRAN QUINQUI 17.000.000 un Millet al cub, i w0.000 vells executats pel,PLA HOMRANI.JUNQUERAS, funeraries sa
 4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 04, 2021 | 00:41
  Luisnomeacuerdo juliol 04, 2021 | 00:41
  Oye Ernesto Pérez y ocho apellidos tractorianos más, es malo tener mentalidad española parece ser, otro supremacista de libro.
  • Icona del comentari de: També és dolent tenir mentalitat fexista a juliol 04, 2021 | 06:26
   També és dolent tenir mentalitat fexista juliol 04, 2021 | 06:26
   I en aquestes estem...
  • Icona del comentari de: Al nomeacuerdo a juliol 04, 2021 | 09:37
   Al nomeacuerdo juliol 04, 2021 | 09:37
   También es.malo ser gilipollas y mira... tú no tienes otra cosa que hacer, que vomitar mierda cada dia...
  • Icona del comentari de: Al nomeacuerdo a juliol 04, 2021 | 09:41
   Al nomeacuerdo juliol 04, 2021 | 09:41
   Uiii! Aún estás aquí? Nomeacuerdo...eso és porqué no te has mordido la lengua, si no habrías muerto envenenado...cuídate, que das mucho juego a los comentarios...no vaya a ser..que nos quedemos sin el payaso de turno...
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove, el bo. a juliol 04, 2021 | 11:04
   Doctor Strangelove, el bo. juliol 04, 2021 | 11:04
   Muy bien, Luisnomeacuerdo, tu si que vales. Dales caña a estos pobres indepes. Te mereces un premio por tus escritos, por qué son escritos, ¿verdad? alguien puede pensar que tu solo sabes ladrar, yo pienso que además sabes gruñir, croar, mugir, etc. Muy bien Luis... ahora no recuerdo la continuación.
 5. Icona del comentari de: Si a juliol 04, 2021 | 01:13
  Si juliol 04, 2021 | 01:13
  Vos passarem pel damunt
 6. Icona del comentari de: Erc fabricants de miseria i beneficiencia del Padre Junqueras a juliol 04, 2021 | 07:04
  Erc fabricants de miseria i beneficiencia del Padre Junqueras juliol 04, 2021 | 07:04
  Junquerisme es MADURO, viure del cuento i la beneficiencia. Pobre Catalunya amb aquest COTOLENGO JUNQUERAS, fabricant de miseria i empleos per la secta d'ERC.sa
 7. Icona del comentari de: ton c.. a juliol 04, 2021 | 11:00
  ton c.. juliol 04, 2021 | 11:00
  aQUÍ N´HI HA UN QUE DIU QUE DE ROBAR cONVEERGÈNCIA EL 3%, PERTÓ ES QUE EL PROBLEMA DE L´ESTAT ESPANYOL, NO ES UN PARTIT QUE ROBA QUE TAMBÉ, ÉS EL PROPI ESTAT EL RPIMER LLADREGOT, CONSELLS JO DIRÍA QUE PO0CS.
 8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove, el bo. a juliol 04, 2021 | 11:06
  Doctor Strangelove, el bo. juliol 04, 2021 | 11:06
  Muy bien, Luisnomeacuerdo, tu si que vales. Dales caña a estos pobres indepes. Te mereces un premio por tus escritos, por qué son escritos, ¿verdad? alguien puede pensar que tu solo sabes ladrar, yo pienso que además sabes gruñir, croar, mugir, etc. Muy bien Luis... ahora no recuerdo la continuación.
 9. Icona del comentari de: LUIS a juliol 04, 2021 | 15:03
  LUIS juliol 04, 2021 | 15:03
  El titular escogido de la entrevista es para concienciarnos que si no nos desespañolizamos en todos los ordenes, corremos el riesgo de seguir los pasos de los vagos vividores que nos han expoliado ( no sé bien para que, porque no les luce ni cuando roban). Mentalmente, y siempre escribo en la lengua de Castilla, para que los represores me entiendan, estamos demasiado influenciados por la oveja negra de Europa, cuando lo que nos ha hecho acertar en la historia es seguir justamente la forma de vida Europea. Nosotros veremos si a estas alturas aún no distinguimos los dos mundos, cuando estamos en el medio.
  • Icona del comentari de: Lluït a juliol 04, 2021 | 18:47
   Lluït juliol 04, 2021 | 18:47
   Fa temps que veig el problema a la manera com s'inocula a les escoles una mena de bonisme "de lletres", (dit amb tota intenció despectiva per les poques llums calculadores), que no afavoreix que a docència es produeixi el gust pel coneixement, l'afany de superació, ni l'autoestima individual, ni el gust per la superació. Aconsegueixen una gran massa de mediocres i el bloqueja la iniciativa. És treballa estúpidament el treball de grup i no hi ha al·licients per la creativitat ni l'empenta.
 10. Icona del comentari de: Tenemos otro subnormal entre los subnormales de este diario... a juliol 04, 2021 | 20:21
  Tenemos otro subnormal entre los subnormales de este diario... juliol 04, 2021 | 20:21
  El de los puntitos negros gordos... otro para llenar pantallas de gilipolleces... pues que sepas que yo tengo UN puntito negro, que puedes lamer...
 11. Icona del comentari de: Espanya és un càncer a juliol 05, 2021 | 09:11
  Espanya és un càncer juliol 05, 2021 | 09:11
  La mentalitat espanyola s'imposa a Catalunya perquè la meitat dels habitants no són catalans, són espanyols que viuen aquí. Així de clar.
 12. Icona del comentari de: Gunther a juliol 05, 2021 | 09:15
  Gunther juliol 05, 2021 | 09:15
  Prioritats dels garrulos del polígon on treballo (que són molts): pencar poc, cerveseta, queixar-se de l'empresa, futbol, cerveseta, agafar la baixa a la primera de canvi, cerveseta, la roja, cerveseta. I ja està, gent del tercer món amb mentalitat del tercer món.
 13. Icona del comentari de: Viajo mucho por España y por Europa a juliol 04, 2021 | 08:16
  Viajo mucho por España y por Europa juliol 04, 2021 | 08:16
  Lo que os puedo decir es que, por mi trabajo, he de viajar mucho por España y por Europa y a mi me da envidia cuando vas a Madrid y Andalucía. Ese sentimiento que tenías antes cuando decías que eras catalán y que estabas orgulloso de tu tierra por que era una tierra de acogida y la gente venía a emprender aquí, ahora es todo lo contrario. La gente no quiere venir aquí, no es una tierra de acogida, no es el mejor sitio para invertir. Debo invertir en un sitio que me llamarán colono por que no he nacido aquí ? Ese es el pensamiento que hay en España. A nivel Europeo, cuando hablas con CEO y dirección es el mismo sentimiento, empezando por lo personal, que muchos de ellos estudian Castellano y les explicas sobre la inmersión lingüística y que la idea es que todo y todos se haga en catalán, piensan… pues para practicar mi castellano iré a Madrid, Tenerife, … donde sea menos Catalunya… yo, personalmente, le veo un futuro mucho peor a Catalunya que el que teníamos hace unos 20 años…
 14. Icona del comentari de: Maduro Junqueras, te adoro, rey a juliol 04, 2021 | 09:00
  Maduro Junqueras, te adoro, rey juliol 04, 2021 | 09:00
  El futuro con el Junqueras, es que Catuña sera la Venezuela de España, y Don Maduro Junqueras nos regalara pan,ajos y ratas
 15. Icona del comentari de: ton c.. a juliol 04, 2021 | 09:15
  ton c.. juliol 04, 2021 | 09:15
  no se si li serveix gaire a vosté viatjar tant. Dades de l´economía, CAT, representa el 19,1% del pib espanyol, Madrid el vol 19,3, robanT a toti quanti, que parla vostés de terra d´acogida, el que vol treballar aquí semp`re ho ha tingut a l´abast, no ha calgut robar a ningú per progresar, com d´altres, ah si es paerla cataLà, doncs que collons VOL que parlem si som a CAT, AIXÓ DE MOLT VIATJAT.....
 16. Icona del comentari de: Jo a juliol 04, 2021 | 09:25
  Jo juliol 04, 2021 | 09:25
  Mira, las inversiones españolas no nos interesan, estas empresas manipulables, que pueden canviar de sede social, según sople el viento, pueden quedarse en Madrid o Andalucía, Cataluña por si no lo sabes, lidera la inversión internacional, porqué estas comunidades que mencionas tienen también sus problemas..y si el problema és la lengua, dice muy poco del nivel de los empresarios, vaya si todos fueran tan analfabetos, paises como Suiza, estarian en la miseria! personalmente prefiero que algunas de las empresas a las que te refieres se vayan a las Alpujarras...
 17. Icona del comentari de: Lisa a juliol 04, 2021 | 09:31
  Lisa juliol 04, 2021 | 09:31
  Si, voler conservar la nostra identitat ens converteix en terra poc acullidora, és que vostè quan viatja només veu el que vol...potser no ha estat mai a Andorra,o a Suïssa, on conviuen tres idiomes sense problema...miri sap que li dic, que aquestes empreses que tenen aquesta mentalitat imperialista, millor que no vinguin..que vagin a Madrid, que allà podran fer el que vulguin, seràn els amos, o a Murcia, que amb l'extrema dreta, si els treballadors no compleixen, potser encara els podràn fusellar...
 18. Icona del comentari de: Fellatio a juliol 04, 2021 | 11:15
  Fellatio juliol 04, 2021 | 11:15
  Cuanta razón tienes. El problema es que los hiperventilados no lo ven. Tienen el cerebro machacado de tanto escuchar consignas y nos van a llevar a todos a la ruina económica y cultural.
 19. Icona del comentari de: Doncs quedat a la teva estimada ecspanya! a juliol 04, 2021 | 21:36
  Doncs quedat a la teva estimada ecspanya! juliol 04, 2021 | 21:36
  A ningú se’l obliga a res aquí, nomes a pagar...
 20. Icona del comentari de: Sabadellenca a juliol 04, 2021 | 09:35
  Sabadellenca juliol 04, 2021 | 09:35
  I si tenim en conte que, hi han els ministeris i tot el que gira al seu voltant, las grans centrals de compres, que estan totes centralitzades a Madrid, les empreses del Ibex...i alguna cosa més, l'economia de Madrid i el seu PIB, és un bluf...li treus tot això i es queden en bragues...
 21. Icona del comentari de: No se parara en seco… a juliol 04, 2021 | 09:39
  No se parara en seco… juliol 04, 2021 | 09:39
  Por su puesto, no se parara en seco, veremos en 5-10 años, depende como vaya el “proces” donde está Catalunya comparativamente con el resto del Estado. Por que dice lo de Robar? Le recuerdo los casos del 3% de Convergencia? De esos líderes como Más, Puigdemont, Los Pujol,… ( no solo ellos, todo lo que era Convergencia .. ) que sistemáticamente robaban un 3% ? Yo digo lo que veo, y es así.
 22. Icona del comentari de: Usted lo ha dicho … a juliol 04, 2021 | 09:49
  Usted lo ha dicho … juliol 04, 2021 | 09:49
  Si… he viajado a Suiza, Andorra … usted dice… “donde conviven tres lenguas sin problemas…” aquí te dicen colono si hablas castellano ( “sin problemas”?”, te denuncian si no te atienden en Catalán ( “sin problemas”), te multan si no lo tienes rotulado en Castellano ( “sin problemas”?), si una doctora no es Catalana, contesta en Catalán y los xenófobos la graban en vídeo, lo cuelgan… ( sin problemas? ). Seguro que Suiza es “acollidora”, Catalunya, NO.
 23. Icona del comentari de: Sobre la doctora y Santiago Espot… a juliol 04, 2021 | 09:59
  Sobre la doctora y Santiago Espot… juliol 04, 2021 | 09:59
  Sobre lo que he comentado de la doctora… “los xenófobos, en esta tierra que es acollidora y conviven los 3 idiomas en sintonía como en Andorra y en Suiza… la persiguen por hablar Castellano … póngase el vídeo del Santiago Espot y disfrute… es un claro ejemplo de “sin problemas”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa