El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La biomassa i el biogàs: les dues fonts d’energia que revolucionen el mercat

Els científics s’esforcen des de fa anys a buscar nous sistemes que puguin substituir els combustibles fòssils i proporcionar tota l’energia que necessitem cada dia. Hi ha dos d’aquests sistemes més sostenibles que van al capdavant: la biomassa i el biogàs, que ja s’estan estenent pels set continents i estan revolucionant el mercat energètic. Presenten més avantatges que inconvenients i s’estan establint a la majoria de països com a vies alternatives al gas natural. Són energies molt més econòmiques i respectuoses amb el medi ambient.  

El biogàs, tot avantatges

Un dels experts més destacats en el camp del biogàs és Xavier Flotats, investigador del departament d’enginyeria agroalimentària i biotecnologia a la Universitat Politècnica de Catalunya. Flotats, que també és coautor del llibre Els gasos renovables: un vector energètic emergent, assenyala tots els avantatges del biogàs, un tipus d’energia que s’obté a partir de la digestió anaeròbia de residus biodegradables, com ara els fems.

A Europa hi ha prop de 19.000 plantes de biogàs, de les quals vuit-centes depuren el gas i l’injecten a la xarxa de gas natural. Això pot estalviar costos, donat l’elevat preu del gas actualment, a més de reduir l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera. “A Catalunya anem amb moltíssim retard, perquè no tenim cap normativa específica, quan en realitat tenim molt potencial”, lamenta Flotats. 

La planta de biogàs a l'antic abocador del Garraf / AMB
La planta de biogàs a l’antic abocador del Garraf / AMB

Una alternativa al gas natural

“Tenir un gas que substitueixi el natural és importantíssim, i més ara”, diu en referència a l’alça de preus generalitzada que ha comportat l’increment del preu del gas així com la pressió a què està sotmesa Europa per part dels països productors. Per això, celebra que a França hi hagi el compromís que abans del 2050 tot el gas que circuli a la xarxa sigui renovable. “El govern francès ha posat incentius, paga bé aquest gas i accelera l’implementació inaugurant d’una a quatre plantes a la setmana”, explica abans d’afegir que malgrat que a Catalunya no hi ha cap pla en aquest sentit “s’haurà d’acabar fent perquè haurem de seguir directives europees”. 

Per ara, explica l’expert, no és una alternativa per suplir l’energia elèctrica fotovoltaica o eòlica, però alleugeraria molt la pressió del sistema. Flotats assenyala que els eco parcs de Barcelona són el model a seguir: “A partir de la producció orgànica de residus municipals fan gas que abasteix part del sistema”. Lamenta, però, que no hi hagi gaires fàbriques que facin el mateix. 

Els tipus de gas renovable que s’obren pas

L’expert classifica en tres tipus els gasos renovables: el biogàs, el gas de síntesis i l’hidrogen. Tots tenen avantatges respecte els combustibles fòssils perquè poden ser transformables, és a dir, per exemple, l’hidrogen pot servir per produir metà, una important font d’energia. Així, assegura que poden substituir qualsevol tipus de gas natural. 

El biogàs destaca entre ells perquè evita la contaminació energètica. “Per si sols els residus orgànics produirien uns gasos que pujarien a l’atmosfera. Si es gestionen s’evita l’emissió d’aquests gasos d’efecte hivernacle i alhora es substitueixen altres combustibles fòssils per fer energia”, assenyala l’expert, que posa d’exemple els gasos que emeten els purins des de les granges. 

Una planta de biogás / EP

La biomassa, l’energia amb un cicle de carboni net

La biomassa és l’altre tipus d’energia que s’ha popularitzat recentment pels seus avantatges. El principal argument que s’esgrimeix per defensar aquest tipus d’energia és que té un cicle de carboni, és a dir, de CO₂, net. “El CO₂ que s’aporta quan cremes massa forestal és menor, perquè la planta ja l’havia tret de l’atmosfera en el seu cicle vital”, explica Raimon Pericas, professor de la UVic. 

A més, té un altre avantatge: és un tipus de tecnologia descentralitzada, i tothom la pot fer servir des de la seva zona. Així, s’estalvia transportar-la, quelcom que encareix, per exemple, el preu del gas natural per la seva complexitat. Aquesta és una de les raons de la problemàtica que hi ha amb el gas natural actualment, ja que Xina el compra a Algèria amb el compromís de fer-se càrrec dels costos del transport i això fa que aquest país del nord d’Àfrica prefereixi vendre’ls el gas a ells i no a Europa, que pateix escassetat. “Els focus d’energia poden estar al mateix lloc on es recol·lecta o es centralitza, el que ho fa senzill”, apunta l’expert. 

Biomassa / EP

Europa no té prou espai per implementar-la de forma majoritària

Malgrat els molts avantatges de la biomassa, sobretot en referència al cicle de carboni, aquest tipus d’energia també té algunes complicacions. La principal és la gran extensió de camps que necessita. “Els conreus alimentaris es deixen de fer perquè els energètics tenen bonificació i és preferible utilitzar-los per biomassa, per la qual cosa acaba pujant el preu d’altres productes”, assenyala Pericas. A més, és una energia molt extensiva, per la qual cosa es necessita molt terreny. “Això complica l’aplicació a Europa, però per exemple al Brasil hi ha grans extensions destinades a això”, afegeix l’expert.

Les energies renovables, encara lluny de substituir les actuals 

Pericas assegura que es necessita “una base de molta confiança per tenir la seguretat que sempre tindrem l’energia suficient per funcionar”. Per això, apunta que la més fiable en l’actualitat és la nuclear, tot i la controvèrsia que l’envolta. “El millor mix pel tipus de vida que volem portar és nuclear més renovables”, assenyala, abans d’afegir que en el futur espera que tot sigui renovable. 

“Aquesta transició a energies renovables ara no és possible perquè tots consumim massa energia, i fins que no siguin capaces de generar-la s’ha de mantenir la combinació amb la nuclear”, explica. Si fem una bona transició, afegeix l’expert, podem arribar a un futur amb 100% renovables, quelcom “idílic” perquè comporta que no s’esgota mai. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tomas Reguant a desembre 04, 2021 | 22:08
  Tomas Reguant desembre 04, 2021 | 22:08
  Sense les nuclears morirem de fred . Ecologisme del foc de terra, prehistoria i jersey de llana gruixuda. I qui no vulgui nuclears, sense electricitat ja
 2. Icona del comentari de: Gironí. a desembre 05, 2021 | 07:40
  Gironí. desembre 05, 2021 | 07:40
  D'aquí on escric veig per la finestra una planta de biomassa. Fins no fa gaire anys ho exportaven tot a Itàlia "Perquè aixó era cosa de pobres". Ja podeu veure.......
 3. Icona del comentari de: teix a desembre 05, 2021 | 07:52
  teix desembre 05, 2021 | 07:52
  Aprofitament de la biomassa? És clar que sí. Però molt em temo que no tot serà l’aprofitament dels esporgats de la pagesia i que les grans companyies no miraran prim per afermar els seus guanys. Pobres boscos!
 4. Icona del comentari de: Biomasa pels pasturets a desembre 05, 2021 | 10:06
  Biomasa pels pasturets desembre 05, 2021 | 10:06
  La biomasa amb subvencions descomunals nomes servrix per poblets de 10 habitants. La gent amb sacs de biomasa per l'eixample es tornar al s.XIV, i focs a les cases cada dia, pobres bombers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa