Maria Barbal guanya el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Jordi Cuixart no ha pogut assistir a la proclamació després que se li revoqués dimarts el tercer grau penitenciari

Maria Barbal ha estat distingida aquest dimecres amb el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural. Barbal (Tremp, 1949) és autora d’una dotzena llarga de novel·les que l’avalen com una de les narradores més destacades de la literatura catalana contemporània. L’escriptora ha publicat també llibres de contes, una obra de teatre i tres de narrativa juvenil. Una llarga llista de premis l’avalen, com el molt recent Premi Josep Pla 2021 per la novel·la ‘Tàndem’. El veredicte del jurat s’ha fet públic en un acte al Palau de la Música Catalana, on un any més ha faltat el president de l’entitat, Jordi Cuixart, que si bé tenia prevista l’assistència no ho ha pogut fer després que se li revoqués dimarts el tercer grau penitenciari.

Maria Barbal s’ha convertit en la setena dona que guanya el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Un guardó que va ser instituït per Òmnium Cultural l’any 1969 a proposta de la Junta Consultiva de l’entitat. S’atorga anualment a una persona que, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. 

Barbal ha fet referència a aquesta fita en clau femenina. “El 7 m’agrada molt, però aquest any m’està temptant el número 53“, ha bromejat sobre l’edició del guardó amb què ha estat distingida. L’escriptora de Tremp ha manifestat que l’alegria que sent per la distinció “contrasta i fa balança” amb la seva preocupació pels temps actuals, “plens de dificultats i reptes importants: temps de crisi literària, política, econòmica i social”. 

En referència a l’absència de Jordi Cuixart, i de la situació de líders polítics i socials catalans presos, ha lamentat que “es pretén empresonar el pensament, o potser senzillament demostrar qui te el poder i la força“. Malgrat no haver assistit a l’acte ja que es troba novament a la presó, Cuixart sí que va poder comunicar personalment a Barbal que se li havia concedit el premi, durant una visita recent a casa seva. 

Barbal rebrà 20.000 euros i el guardó del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que és sempre a partir d’una pedra o còdol escollits per l’autor. En aquest cas, Barbal ho té clar: Serà una “pedra de tartera o pedra de pissarra plana“, com les que abunden al Pallars. L’acte de lliurament del 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes tindrà lloc el dilluns 7 de juny del 2021 en una localització triada conjuntament amb la premiada. Barbal ha dit que encara no ho ha decidit el lloc concret, però que ja hi ha rumiat.

Comentaris

  El cit campejador 10/03/2021 7:03 pm
  No és estrany, aquest Govern només premia a indepes separrates.
  42
  25
  Respon
  Català 10/03/2021 3:21 pm
  A "no pot ser" Aneu lluny d'osques, company. Josep Pla fou premiat el 1951 per "El carrer estret" (us el recomano). I jo mateix vaig ser el promotor d'un premi en llengua catalana el 1967, un premi que encara avui, es convoca.
   No pot ser 10/03/2021 5:21 pm
   Un premi en llengua catalana el 1951 quan el català estava prohibit per Franco?. Alguna cosa no funciona en tot això.
  No pot ser 10/03/2021 3:08 pm
  Un premi en llengua catalana instituït el 1969 quan el català estava prohibit per Franco?. Alguna cosa no funciona en tot això.
  Català 10/03/2021 2:25 pm
  El té ben merescut. La meva més sicera enhorabona.
  Català 10/03/2021 2:25 pm
  El té ben merescut. La meva més sicera enhorabona.

Nou comentari