El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El director de l’Hermitage rus celebra l’aprovació del projecte barceloní

El museu Hermitage celebra la llum verda del Consell d’Administració de Port de Barcelona al projecte museístic a Barcelona, que ha estat aprovat aquest dimecres malgrat l’oposició del govern municipal d’Ada Colau. Els impulsors del nou equipament cultural han augurat en un comunicat que l’espai serà “un nou punt de trobada internacional de l’art, el disseny i la cultura, que aspira a crear sinergies i aliances amb l’entorn institucional, museístic i social de la ciutat”. 

Mikhail Piotrovsky, director del Museu Hermitage Estatal de Sant Petersburg, ha posat en valor la iniciativa a Barcelona com a pont entre cultures: “Aquesta bona notícia significa fer un pas més cap a la construcció d’un meravellós nou edifici que actuarà com a pont d’intercanvi cultural entre Sant Petersburg i Barcelona, ​​entre Barcelona i l’Hermitage, i que es convertirà en un espai d’entesa cultural entre ambdós”. El centre rus és titular d’una de les majors i més rellevants col·leccions d’art del món, formada per 3,2 milions de peces.

Segons la nota difosa, Hermitage Barcelona i l’Autoritat Portuària “han treballat conjuntament, en els últims mesos, per seguir adequant el projecte i alinear-lo al concepte port-ciutat” que defensa el consistori, a fi de “poder avançar en la signatura del conveni”. Situa com a exemple d’aquest esforç conjunt “les converses que s’estan duent a terme amb el Gran Teatre de Liceu” perquè s’incorpori a l’espai. “Una iniciativa que ha estat rebuda positivament des del consistori”, asseguren, en referència a l’interès municipal pel replantejament, tot i que no hagi estat atesa la petició del govern Colau de disposar de més temps per estudiar els canvis abans de la votació.

Amb una inversió privada de 50 milions d’euros, preveu crear 400 llocs de treball directes i indirectes. També fa èmfasi en l’impacte en els veïns, un dels punts de fricció amb l’Ajuntament: “El projecte vol convertir-se en un important agent transformador i dinamitzador per al barri de la Barceloneta, establint sempre punts de connexió amb el seu entorn”. La posada en marxa està prevista per 2024.

Un dels elements més destacats del projecte és el mateix edifici, amb una superfície útil de 12.930 m2 i ubicat a la plaça Rosa dels Vents. Està concebut pel prestigiós arquitecte japonès Toyo Ito, que segons els impulsors “ha tingut en compte totes les característiques de l’emplaçament, aprofitant el potencial natural de la seva localització enfront de la mar”. “No només destacarà pel seu disseny i es convertirà en una icona amb el seu joc de murs-cinta, sinó que també inclourà innovacions ecològiques”, sostenen. Així, comptarà amb climatització 100% renovable, alimentada amb energia solar i hidrotèrmica marina. 

L’arquitecte també s’ha pronunciat, a través declaracions incloses al mateix comunicat: “Les valentes estratègies per a la cura del medi ambient de Barcelona són reconegudes mundialment”. “Seguint aquestes guies, l’Hermitage Barcelona té la vocació de ser un punt de referència, no només com a equipament cultural, sinó també com a model de respecte al medi ambient. Serà aquí on s’intercanviïn pensaments i reflexions de gent de tot el món i desitgem que sigui motiu d’orgull per a la ciutat de Barcelona”, ha dit.

Render del futur Hermitage Barcelona / Toyo Ito & Associates, Architects

Pel que fa a les crítiques municipals a la lletra petita del projecte cultural, Hermitage Barcelona ha subratllat que oferirà “exposicions a llarg termini, amb una durada màxima de dos anys, i altres temporals, totes elles concebudes per un equip local amb la voluntat que aquestes siguin rellevants i úniques per a la ciutat”. També es compromet a “alternar comissaris locals i internacionals de prestigi” per a les mostres. “Amb el temps, Hermitage Barcelona també configurarà la seva pròpia col·lecció d’obres d’art contemporani”, rebla.

Insisteix en el seu “compromís d’arrelar-se al territori” i pronostica que “complementarà la potent oferta cultural existent” ja avui a la ciutat. “Contribuirà a impulsar internacionalment la imatge de la ciutat i la marca Barcelona en un moment especialment complex i delicat, marcat per la pandèmia”, apunta. Finalment, recorda que ja ha firmat acords amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Reial Cercle Artístic, Barcelona Tech City o l’Associació de Veïns de la Barceloneta.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ai Colau a maig 26, 2021 | 20:52
  Ai Colau maig 26, 2021 | 20:52
  Massa bo per a Barcelona segons la Colau que te Madrid com a capital.
 2. Icona del comentari de: Vendetta a maig 26, 2021 | 22:08
  Vendetta maig 26, 2021 | 22:08
  Un guany per la ciutat meravellos encara seria millor fotre fora a la facha de la colau millor encara fotrela a la preso y lo de la corda y el pont seria maravilloso
 3. Icona del comentari de: Vendetta a maig 26, 2021 | 22:12
  Vendetta maig 26, 2021 | 22:12
  Comte ke la asesina del formigo vol fer un centre pels seus nens mena
 4. Icona del comentari de: Docteur Faustroll a maig 28, 2021 | 13:19
  Docteur Faustroll maig 28, 2021 | 13:19
  El mateix Mikhail Piotrovsky, director de l’Hermitage de Sant Petersburg des del 1992, que acaba de ser acusat de tràfic d’influències, conflictes d’interessos, nepotisme en una investigació extremadament documentada que revela que els parents de l’influent director s’han enriquit agafant tots els contractes públics del museu rus? No és estrany que se n'alegri. De veritat no heu entès de què va aquest pufo?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa