El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El pare, el fill i les panteres: quatre anys de felins en un documental
  • CA

“Ara estic a punt de gravar. T’he dit que no et moguis ni facis res!”. Frases com aquestes són les que ha fet servir més vegades Andoni Canela per renyar el seu fill Unai, que està a punt de fer 18 anys. Les discussions domèstiques a casa d’aquesta família, que es completa amb Meritxell Margarit, la mare, i Amaia, la germana, són així. I es produeixen en qualsevol lloc del món. Alguna vegada, poques, a Banyoles o a Castellar de n’Hug, els dos camps base de Catalunya que fan servir quan no són en algun país exòtic per a la resta de mortals. Ara, el resultat d’una aventura de quatre anys del pare i el fill, tots dos sols, arriba als cinemes a Catalunya. Es titula Panteras, i és un documental gravat en diversos viatges durant l’adolescència de l’Unai, un viatge durant el qual van seguir grans felins per quatre continents, registrant com viuen i els perills que els amenacen.

El festival de cinema ambiental Suncine estrena avui, als Cinemes Girona, la pel·lícula, que arriba després que ja es publiqués el llibre, en què la fotografia és la gran protagonista. De fet, Andoni Canela és un fotògraf de natura reconvertit a autor de documentals. El primer, El viatge de l’Unai, ja tenia la participació del seu fill, aleshores un nen, i va acabar portant tota la família a fer-ne una versió un reality show divulgatiu titulat Espíritu salvaje, que va produir i emetre Cuatro.

Unai i Andoni Canela, en el documental 'Panteras'
Unai i Andoni Canela, en el documental ‘Panteras’

Panteras no és, per tant, un viatge iniciàtic per a l’Unai, que ja es va iniciar quan era petit, sinó la consolidació d’una infantesa i una adolescència “estranyes”, com diu ell mateix a la pel·lícula. Tan estranya com enriquidora i compartida amb l’objectiu de transmetre l’obsessió del seu pare: la necessitat de conservar la natura i, sobretot, la vida salvatge, que té un paper fonamental per a l’equilibri de l’ecosistema.

Un felí en un fotograma del documental 'Panteras', d'Andoni Canela
Un felí en un fotograma del documental ‘Panteras’, d’Andoni Canela

Així és com en el documental, amb guió de Meritxell Margarit –escriptora especialitzada en materials pedagògics i literatura infantil i juvenil–, proposa seguir les peripècies de pare i fill per descobrir els jaguars del Mato Grosso, el guepard del Kalahari, el tigre de Rajasthan, el puma de la Patagònia, el lleopard de Ceilan, el linx ibèric de Sierra Morena i el lleó de Masái Mara. La travessia culmina a l’Himàlaia, on l’Andoni i l’Unai busquen el lleopard de les neus.

Després de la sessió d’aquest divendres als Cinemes Girona, Panteras es podrà veure també al Phenomena demà i al Boliche, diumenge.

La petjada d'un felí en un fotograma del documental 'Panteras', d'Andoni Canela
La petjada d’un felí en un fotograma del documental ‘Panteras’, d’Andoni Canela

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa