El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els maldecaps de Podemos pel 20-D
  • CA

A Podemos se li acumulen els maldecaps, setmana a setmana. Els portaveus de la formació a Catalunya, Marc Bertomeu i Jéssica Albiach, han explicat aquest dimecres els nous reptes de l’organització, quan falten només dos mesos per a les eleccions generals del 20 de desembre. Però després de la dimissió de la fins fa quatre dies líder de Podemos Catalunya, Gemma Ubasart, la tensió ha crescut al partit de Pablo Iglesias, tal i com va explicar El Món. El cas és que falten 67 dies per les eleccions espanyoles i la candidatura no té encara ni nom ni cap de llista a Catalunya.

El partit lila sap que si vol tenir la clau de la governabilitat de La Moncloa ha d’aspirar a guanyar a Catalunya, o almenys treure-hi uns grans resultats. Per això diversos dirigents de Podemos -des de la pròpia Ubasart fins a actuals membres de la formació- han fet autocrítica de la campanya del 27-S feta per Sí que es Pot, la confluència de Podemos, ICV, EUiA i Equo.

El pes d’Iglesias en aquesta coalició ha sigut tan gran que diverses veus de l’espai ecosocialista l’han arribat a culpar dels mals resultats de la llista de Lluís Rabell. Tot i això, la influència de Podemos dins de Sí que es Pot ha estat tan gran que Iglesias va aconseguir imposar silenci sobiranista fins passades les eleccions espanyoles, per tal de no perjudicar els interessos de Podemos.

La pressió de la direcció estatal de Podemos és tan forta que el cercle de Catalunya no es reorganitzarà oficialment fins passats els comicis del 20-D. De moment, Bertomeu i Albiach agafen el lideratge provisional de la formació catalana, però l’Assemblea Ciutadana que escollirà la nova direcció tindrà lloc ja al 2016.

Més enllà de les dificultats internes després del fracàs de Rabell (11 diputats, dos menys que ICV-EUiA el 2012), Podemos també pateix als municipis. Sense anar més lluny, aquest dimecres ha dimitit el líder de Podemos a Terrassa, que ha deixat el seu càrrec local i ha estripat el carnet lila.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa