Aquesta setmana Joc de cartes ha tornat a viatjar a Barcelona. La ciutat comtal s’ha convertit en l’escenari d’un programa carregat de tensió i retrets, sobretot per les valoracions que han fet alguns concursants. Marc Ribas ha buscat en quatre restaurants ben diversos el millor plat tradicional de Barcelona on la innovació i la tradició s’han enfrontat cara a cara.
Cuina catalana i de proximitat a Can Portell
El primer receptari d’Europa és de cuina catalana, explica el presentador, i data de l’any 1324. Suquet, fricandó, canelons, escudella… Plats de cullera plens de tradició que identifiquen la societat catalana. El primer restaurant a posar-se a prova ha estat Can Portell, localitzat al barri de Sants on el Cristian Vázquez basa la seva cuina “en productes de proximitat”. Les seves valoracions durant tota l’emissió han contrastat molt amb les votacions finals, un aspecte que ha indignat el presentador.

El plat tradicional que presenten són els peus de porc farcits, un plat que no ha acabat de convèncer els seus rivals. Tant la cuina com l’espai han rebut millors valoracions que el menjar. De fet, els restauradors han votat baix en línies generals. Es tracta d’estratègia o realment pensen així? Caragols a la llauna, calçots, albergínia fumada, arròs negres o bacallà amb samfaina ha estat algunes de les opcions que han pogut tastar els concursants. Ja des del primer moment han vist la tensió per aconseguir la victòria.

La innovació de la tradició no convenç a tothom
El següent local que ha visitat Joc de cartes ha estat l’Insolent, del Javi Custodio. Si més no, el local més diferent de tots els que han concursat aquesta setmana. Un local molt modern on la cuina d’innovació es fusiona amb la tradició, malgrat que no ha acabat de convèncer tots els restauradors. El plat estrella, un mar i muntanya de mandonguilles amb calamars no s’ha endut grans elogis. El Cristian, el més crític a l’hora de buscar la tradició “no acaba d’estar a favor d’aquests plats tan moderns si no hi ha una cuina darrere”, ha explicat. Fins i tot, ha suspès el menjar, malgrat que a taula tampoc s’ha mostrat obertament tan crític amb què ha degustat.

El Tiet, cuina de mercat amb base catalana
El tercer local ha estat El Tiet, de l’Elena Gabriel. La cuina de mercat amb base tradicional catalana és l’especialitat d’aquest restaurant, que no ha començat amb bon peu. L’Elena no trobava les cartes del vi, un moment que l’ha fet anar amunt i avall davant la mirada atònita dels seus rivals. Tot i això, els plats que han tastat han aconseguit millorar l’experiència. El plat tradicional, les carxofes estofades amb sípia ha estat ben valorat. “Està molt ben guisat”, ha exclamat els restauradors. Galta de vedella, bacallà confitat, lletons amb guisats de fesolets o fricandó són algunes propostes que també han pogut degustar. La millora valoració? Que un sol cuiner es pugui encarregar de fer tots els plats ell sol.

El Tros de la Rambla, un espai espectacular
La Thaís Ivern és la copropietària d’El Tros, un local ubicat en ple Eixample de Barcelona. La cuina tradicional catalana es fusiona amb els productes de quilòmetre zero en un local espectacular de dos pisos. Els concursants han valorat l’espai, ben decorat i espaiós. Fins i tot, compta amb una segona planta on tenen un hort natural. A més a més, tenen dues cuines, una interior per produir i una exterior per acabar els plats. A l’hora de la veritat, els concursants no ha acabat del tot satisfets amb els plats, sobretot el Cristian i el Javi, que han filat ben prim pel que fa als productes de cinquena gamma. Els canelons i tres de les (quatre) postres que han tastat provenien d’obradors exteriors. El plat tradicional, els cigrons amb bacallà, no han passat del tot el filtre del Cristian. “M’esperava cuina més tradicional i no tan enfocat al turisme”, confessa el restaurador.

Marc Ribas, molt contundent durant la confrontació final
Si hi ha algun moment carregat de tensió aquest és la confrontació final. Normalment, Marc Ribas acostuma a deixar que els restauradors s’enfrontin els uns amb els altres, però en aquest últim programa, s’ha mostrat molt contundent amb les dobles cares dels participants. “Si hagués de titular el capítol seria l’engany i la traïció. A la taula heu dit unes coses i a les valoracions heu fet unes molt diferents”, ha confessat.
Per exemple, El Tiet ha rebut un 9 al plat tradicional, però els rivals van dir a taula que el servei “havia estat molt guai“ i a l’hora de la veritat l’han puntuat amb un 6. El Marc ha estat molt crític amb les actituds dels concursants. Tant el Javi com el Cristian han puntuat baix moltes de les valoracions, suspenent diversos cops el menjar i el plat tradicional. Fins i tot el presentador s’ha adonat que el Cristian havia demanat plats amb bacallà en tots els locals. “Ho has fet per comprar-los amb els teus plats?”, ha volgut saber. La tensió es podria tallar amb un ganivet.

El guanyador del millor plat tradicional de Barcelona
Ha estat un programa molt tens on els locals han empatat fins a l’últim minut. Les valoracions del xef han capgirat els marcadors i El Tiet s’han coronat com el vencedor amb les seves carxofes guisades amb sípia. “Tenen tot el sabor i el temps de la tradició”, ha valorat Marc Ribas. Per tant, amb una nota de 7,2, s’ha convertit en el restaurant guanyador de la nit.