TV3 ha acomiadat Joc de cartes estiu, aquesta nit, amb l’últim programa de la temporada. L’escenari ha estat Platja d’Aro, tot un clàssic de l’estiueig del mes d’agost amb una oferta de restaurants increïbles. Els tres que han seleccionat aquesta nit no podien ser més diferents, però. Què ha passat i qui s’ha endut els 3.000 € de premi? L’emissió no ha tingut cap mena de pèrdua, això ja us ho avisem.
Pura Brasa, carn i més carn a Platja d’Aro
El primer restaurant que han visitat ha estat el Pura Brasa de Xavier Algar i Xavi González. Aquesta és una braseria immensa, una franquícia, amb la cuina oberta i unes vistes espectaculars. Els rivals s’han quedat bocabadats quan han vist l’espai amb decoració “brutal”, tot molt xulo perquè els propietaris tenen calés i això es nota. I de la cuina què han dit? Tot súper ben posat i net, amb maquinària bona però amb molta olor d’oli. La inversió no hi falta, no.
Pel que fa al menjar en si, els entrants han triomfat perquè els han vist amb bon aspecte i han aplaudit el gust de tot. Ara feia molt que no es veia un àpat tan tranquil i sense crítiques gratuïtes, cosa que s’ha agraït molt. Bona de sabor i de textura, la carn, només hi ha hagut una que han trobat un pèl seca. Ha fet gràcia, aquí, que el Marc recriminés a la concursant més jove que faci “molt de soroll” quan menja. La pitjor part? Les postres, que no s’han acabat de creure que siguin casolanes.

La nota mitjana, després de tot, ha estat d’un 6,9. No han puntuat gaire bé el preu, amb un 6, mentre que l’espai s’emporta la millor valoració amb un 8. S’ha sentit les rivals dir que puntuarien una mica més baix el menjar perquè estaven “jugant” i a ells “no els va de 3.000 €“, la primera estratègia de la nit.
La Tasketa del Mar, arrossos davant la platja
De tots els restaurants davant la platja que tenen, l’equip de Joc de cartes estiu ha degustat la proposta de La Tasketa del Mar. Iván Fleta i Jaume Garcia han estat molt simpàtics tota la nit, però això no ha impedit que els altres no els critiquessin. De fet, fins i tot Marc Ribas ha hagut d’estirar-los les orelles quan s’ha adonat que el llamàntol no era fresc: “El marisc és congelat, oi?”, deia. I ells han hagut de confessar que tenia raó.
Abans d’això, els altres concursants han analitzat l’espai i la neteja de la cuina. Els ha agradat més la terrassa que l’interior, petita i amb una decoració senzilla “sense toc femení”. No els ha agradat veure que tenen sofregit comprat, encara que les postres sí que són fetes aquí: “Jo tenia l’esperança de menjar marisc fresc i veig que no, que serà congelat”, han lamentat. La inspecció ha estat intensa i les pulles han volat entre ells. Això sí, s’han posat d’acord a l’hora de criticar la pasta que tenien ja bullida i passada.
A l’hora de tastar els primers plats, el salmó fumat no ha agradat i la carbonara l’han trobat “de casa de colònies”. La pinta dels segons ha convençut una mica més, però que el marisc sigui congelat els dona un punt negatiu. L’arròs de llamàntol? El pitjor: “No m’agrada gens, però tinc molta gana”. I el plat de la més jove? “Té aspecte de menjar d’hospital, però el gust està una mica pujadet”, ha dit. Clarament, mare i filla han estat les més crítiques amb diferència.

Amb tot, la nota amb què el puntuen ha estat d’un 5,1. La millor categoria ha estat la del servei, amb un 7, mentre que el preu no els ha convençut gens perquè l’han trobat car i els han suspès aquí amb un 4. El menjar també es queda en l’insuficient amb un 4,5.
L’Italianini, menjar italià casolà
Finalment, ha arribat el torn de la pasta de l’Italianini, on Isabel i Sara Triola, mare i filla, han defensat el seu menjar casolà. Els productes que fan servir diuen que són tots d’elaboració pròpia, ja que els cuina la parella de la Sara. Els rivals no han callat quan havien de valorar l’espai: “No saps si és una botiga o un restaurant”.
“Jo diria que no treballen molt perquè tot està nou i molt net”, han dit. La cuina l’han trobat desproporcionada, massa gran per la mida del local: “Es nota que aquí s’han gastat moltíssims diners, però aquí falta professionalitat”. També opinen el mateix pel que fa a la seva manera de respondre les ressenyes negatives, amb desqualificatius i molt mala bava.
Un cop asseguts a taula, ha fet gràcia que es fixessin en què tota la cartelleria és caríssima. A més a més, han criticat que els coberts estaven col·locats a l’inrevés. Quan ho ha vist el presentador, no ha dubtat a recriminar-ho. I què ha dit la copropietària? Que ella ho fa “com li surt” sobretot perquè vol que es vegi la marca “ja que m’he gastat els diners, que es noti”. Després, la mare també ha estat desagradable quan ha dit que recull les copes “com li surt dels collons” perquè és “a casa seva”.

Tots quatre han anat a matar, segurament com a venjança per l’actitud crítica que han mantingut mare i filla al llarg de tot el programa. Tot ho trobaven malament, amb plats massa greixosos o massa sal als plats. No feien més que insistir que es nota molt que no s’han dedicat al món de la gastronomia “i no n’entenen”. L’actitud de la Isabel ha estat bastant prepotent, cosa que no ha agradat als altres: “Tenen moltes coses a aprendre, però si reaccionen d’aquesta manera a les crítiques no ho aprendran mai”. Elles que s’havien fet famoses per la ressenya negativa d’una dona russa, ara s’entén que es queixés de la reacció desmesurada que havien tingut.
La nota final? Suspesa amb un 4,6 que les col·loca a l’última posició. De fet, han tret mala nota a la categoria del menjar (4,5), la del servei (3) i la del preu (4).
La confrontació final, tot un espectacle
I ha arribat la confrontació final, quan els concursants coneixen quina nota els ha posat cadascun dels rivals. Els dos Xavi de La Tasketa de mar què han dit quan han vist el seu resultat? S’esperaven més, ho reconeixen. Els hi han recriminat que la matèria primera no sigui bona i ho han acceptat, però han lamentat que les noies fessin servir una manera de criticar “poc correcta“.
La mare i filla de l’Italianini, per la seva banda, han lamentat que les hagin puntuat “amb mala llet i mala fava“, de la mateixa manera que creuen que han demanat plats que les podien deixar malament. “La seva opinió no val res, ni hablar del peluquín“, han etzibat molt enfadades. “La meva nota m’és absolutament igual“, ha repetit. Els altres no es creien el que estaven dient, però els ha aconsellat que deixin enrere el menyspreu i que canviïn el tracte al client. Un tarannà conflictiu que les ha deixat en evidència.
Els del Pura Brasa s’han quedat contents amb les notes que han rebut, sobretot en veure que havien quedat en primera posició i que els comentaris negatius dels altres no eren tan dolents com en els altres casos.

Finalment, i després de conèixer les notes del Marc, el restaurant guanyador ha estat el Pura Brasa. També el presentador ha acabat convençut sobre la seva victòria, ja que els ha descrit com un “superrestaurant” de carn bona. El plat del dia ha estat el steak tartar del guanyador amb l’amanit just i una quantitat bona. La setmana vinent, el recull amb els millors moments d’una temporada que ha estat summament intesa.