Joc de cartes és un caramel·let per als restauradors i restauradores, que són plenament conscients dels beneficis que pot aportar-los aparèixer -i guanyar- en aquest programa de TV3. Desgraciadament, això fa que alguns llestos vinguin amb una estratègia sota el braç que acaba perjudicant el bon funcionament del concurs de Marc Ribas. En l’emissió d’aquest dimecres ha passat exactament això, que la guanyadora s’ha endut el premi precisament perquè ha puntuat els rivals a la baixa per beneficiar-se’n a si mateixa.
L’objectiu d’aquesta setmana era enfrontar dos restaurants de cuina tradicional contra dos de creativa. L’escenari? Lleida, que ha demostrat que té una gastronomia exquisida. Aquest duel l’ha acabat guanyant la carn a la brasa de tota la vida, encara que no sense trampes.
La timidesa del cap de sala de l’Espai Insòlit, un hàndicap
El primer local que han visitat s’anomena Espai Insòlit i ha estat representat per Víctor, un cap de sala summament tímid. Aquest restaurant es troba a dins d’un hotel i no ha convençut gaire la seva decoració, sense les taules parades. La cuina estava neta i és molt gran, però els altres han lamentat que els hi faltés maquinària.
Pel que fa al menjar en si, els plats tenien bona pinta i les quantitats eren generoses. Això sí, han posat en dubte que aquest restaurant s’inclogués dins dels tradicionals perquè comptava amb receptes que fugen de les receptes típiques de l’àvia. Per exemple, no ha agradat la combinació que han fet del pop a la brasa i el xoriço.

El moment més complicat per a aquest participant arribaria quan ha servit el steak tartar a una de les concursants. En l’emplatat destacava una part blanquinosa que no identificaven de què es tractava. En preguntar-li directament, ell tampoc no ha sabut què respondre: “Crec que és el greix de la carn”, deia sense estar gens convençut. Tampoc no se li ha acudit entrar a la cuina i preguntar al xef què era, un error que l’acabaria perjudicant en les puntuacions més endavant.
La nota mitjana ha estat d’un 5,7, més aviat baixa sobretot perquè tots han coincidit en què el preu era caríssim i en aquesta categoria ha aprovat justet. La millor valoració se l’ha endut la cuina amb un 6.

La guanyadora de Joc de cartes, molt estratega
Mari Cruz ha estat una de les protagonistes d’aquesta entrega. La responsable de La Roca del Corb semblava que estava sent justa, però després s’ha descobert que en realitat estava puntuant tots els rivals a la baixa perquè ella no volia sortir perjudicada. El seu restaurant és el més antic de tots i això es nota a la cuina, per exemple, amb maquinària de fa molts anys. Ella estava convençuda que això li passaria factura i ho ha volgut compensar, però realment cap dels altres ha puntuat malament que el seu local fos un clàssic.
Aquí s’ha viscut un moment divertit, quan Marc Ribas ha amenaçat de marxar -i ha arribat a aixecar-se de la taula- en sentir que a un dels participants no li agraden els cargols tot i ser de Lleida. Els que han servit han agradat moltíssim perquè estaven “molt saborosos”. L’única crítica se l’ha endut el carpaccio, ja que a la carta deia que era de bou i qui se l’ha menjat ha deixat clar que no s’ho creia. Des de la cuina s’ha sentit un “Això és que no ha menjat bou en tota la seva vida” que més endavant es menjaria amb patates, ja que han hagut de reconèixer que, efectivament, era vedella i no bou com anuncien.

El marit de la participant, que és el xef del restaurant, no ha quedat gaire ben parat. I és que a l’hora de fer entrega del tiquet, ella ha aprofitat per escriure un missatge maco per al Marc Ribas que deia “Ets molt guapo“. Quan el marit ho ha sabut, ha estripat el paper i ha recriminat a la seva dona que ho hagués fet.
La nota mitjana ha estat d’un 7,5, una puntuació molt alta. Tots han aplaudit el menjar que han servit i l’han valorat amb un 8. L’espai s’endú la crítica més alta, tenint en compte que es queda amb un 6,7.

Una de les empresàries més conegudes de Lleida ofereix espectacle al restaurant
Al llarg de tot el programa, tots anaven destacant els fums que tenia la Pilar; una de les empresàries més conegudes de la ciutat. Ella està al capdavant del Presseguer, un dels dos locals que té al seu nom. En el seu moment, ella va ser una de les creadores de la idea d’una franquícia de restaurants italians molt coneguda i així n’ha presumit tres i quatre vegades.
Clarament, ella es creia que seria la vencedora perquè el seu és el restaurant més professional dels quatre que hi han participat. No li ha sortit bé la jugada, però, ja que tots hi anaven amb les expectatives molt altes i els ha acabat decebent. Aquí és on més s’ha evidenciat que un dels rivals, l’Adrià, no la suporta. Fa uns anys, va treballar de cambrer en un dels locals de la Pilar i l’ha castigat potser per problemes del passat. Ha intentat trobar errors a tot arreu i els altres se n’han adonat.
Pel que fa a la proposta gastronòmica, no ha agradat gaire a ningú malgrat que eren els plats amb millor pinta de tota la nit. A més a més, els cambrers fan xou i els han servit la pasta a dins del pecorino i la carn amb el foc encès allà mateix. No obstant això, han lamentat que el steak tartar estigués calent i que servissin uns xampinyons crus.

La nota que li han posat els rivals ha estat d’un 6. La cuina i l’espai han empatat amb un bon 7,3, mentre que en el menjar ha suspès amb un 4,7.
El Gadium, guanyador per a Marc Ribas però no per als rivals
En aquesta emissió del Joc de cartes s’ha vist una cosa curiosa. El presentador volia que guanyés el Gadium, l’últim dels participants, i per això l’ha valorat millor que a ningú. La seva opinió s’ha contradit amb la dels altres, però, que no han puntuat gaire bé la proposta de l’Adrià. El xef creatiu del restaurant ha rebut moltes crítiques pel que fa a la neteja de la cuina, en la qual han trobat un forn molt brut: “Fa pena”, han dit. També hi havia una taca de pintallavis en un dels tovallons i ha rebut mal feedback que tingués un munt de salses preparades a sobre de la taula sense estar refrigerades: “És perillós“.

Els plats, però, els han semblat molt originals. Li han trobat defectes al pop i als cargols, dues receptes que consideren que els falta una mica de gust. La Pilar ha anat a fer sang contra el seu extreballador i també ha criticat la salsa: “Li falta sabor, color, textura i quantitat”.
La nota mitjana ha estat d’un 5,9, amb la categoria de la cuina aprovada amb un suficient i el menjar amb un 6,3.
L’estratègia de la guanyadora es revela a la confrontació final
Com dèiem, la guanyadora ha quedat en evidència perquè cap al final els altres s’han adonat que havia fet servir una estratègia. Ella es creia que perdria i, per aquest motiu, ha puntuat els companys amb notes molt més baixes del que es mereixien. “Ara t’has quedat fotuda, eh? Et sap greu?“, li ha recriminat el Marc Ribas. Ella ha reconegut que se sentia “malament” per les notes que ha posat: “Potser hauria d’haver puntuat millor”, ha dit mentre els altres l’acusaven directament de no haver estat justa.
Pel que fa a les reaccions dels altres, ha fet gràcia que el Víctor acudís a aquesta taula amb la llista d’ingredients del steak tartar apuntada després de les crítiques: “Estic tocadet, no m’esperava una nota tan baixa”. L’Adrià es mostra content per les notes, però indignat amb les males valoracions que li ha posat la Maricruz: “Han volgut trobar coses i les han trobat”.

A la Pilar, en canvi, no l’ha sorprès tenir una nota pitjor de la que s’esperava i ha acusat l’Adrià directament de ser el responsable: “Sabia que hi hauria coses que em penalitzarien perquè soc coneguda a Lleida i crec que m’ha passat això. Ell m’ha puntuat baix perquè està capficat amb què treballo de la mateixa manera que feia abans a la franquícia”.
Finalment, la guanyadora ha estat La roca del Corb. El plat estrella se l’ha endut el restaurant de l’Adrià, per això, un caneló de cua de vaca que ha entusiasmat al presentador que l’ha ajudat a escalar fins a la segona posició del rànquing. Hi ha hagut dos canvis de nota, a més a més. La Pilar ha augmentat la categoria del preu de la Mari d’un 5 fins a un 7, mentre que aquesta li ha posat un 7 a la categoria de cuina de Pilar on abans li havia posat un 6.