El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De Benidorm cap a Eurovisió amb estil i extravagància

La ciutat del País Valencià de Benidorm torna a estar en boca de tothom en els darrers dies arran del seu ressuscitat festival de la cançó, ara anomenat Benidorm Fest. Durant els anys 60 i 70, i en plena promoció turística sota l’escut franquista, el certamen va ser un dels màxims exponents per promocionar la música arreu del món.

Per això, els astres polítics i la necessitat de reflotar el turisme del País Valencià, o altrament dit, Radiotelevisió Espanyola, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Benidorm, han fet renéixer aquest enclavament mediàtic amb dos eixos claus: reflotar la quota musical autòctona per a la cadena pública estatal, que prou falta li fa, i escollir el pròxim representant per a Eurovisió. La fórmula ha consistit en la selecció de 14 cantants i grups musicals, alguns més coneguts que d’altres, distribuïts en dues semifinals prèvies per escollir els 8 finalistes que es disputaran el triomf aquesta nit.

Tots els concursants del Benidorm Fest / TVE

Com era d’esperar, el camí fins a la final d’aquesta nit no ha estat exempta de polèmica. La cantant catalana Luna Ki va ser eliminada del concurs el dia abans del seu inici per presentar una cançó gravada amb autotune, una modalitat de gravació que distorsiona la veu i que finalment l’organització d’Eurovisió no va acceptar. També ha provocat molts comentaris la participació del gadità Gonzalo Hermida que, arran de donar positiu de la Covid-19, va haver d’actuar a través del videoclip de la cançó que presenta al concurs.

Ara bé, un dels plats forts del Benidorm Fest és l’himne feminista i potent que presenta la catalana Rigoberta Bandini amb el tema Ay, Mamá. L’alter-ego de Paula Ribó arriba amb un clam que reivindica el poder de les dones i la bellesa del cos femení. La cançó s’ha convertit  en tot un fenomen a les plataformes musicals i actuarà a la final vestida de núvia, amb un globus terraqüi en forma de pit i una explosió de positivisme. Ja a hores d’ara és la màxima favorita per viatjar fins a Torí (Itàlia), on el proper mes de maig tindrà lloc el pròxim Festival d’Eurovisió.

Les Tanxugueiras, una altra proposta molt aclamada / TVE

A més de Bandini, aquesta nit desfilaran pel Palau d’Esports L’Illa de Benidorm altres artistes com Rayden, Gonzalo Hermida, Chanel, Varry Brava, Blanca Paloma, Xeinn i el trio femení Tanxugueiras, també grans favorites per emportar-se el micro de bronze. Aquestes presenten un tema que fusiona la música tradicional gallega, d’on elles són originàries, amb l’electrònica i que passarà a la història d’Eurovisió per ser la primera cançó escrita amb una llengua cooficial del país i que opta a representar al país. Elles mateixes, creadores de Terra, la seva cançó, no han volgut desaprofitar l’ocasió per incloure també alguna frase en eusquera, asturià i en català. Ja se sap que parlar d’Eurovisió vol dir també obrir fronteres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa