El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Duel de favorites a ‘Eufòria’ de TV3

La segona edició d’Eufòria avança a tota màquina, passant per sobre de demandes, i la quarta gala ha deixat la multitud d’espectadors del programa de TV3 un panorama en què regnen dues dives: l’Elena i la Jim, les dues favorites de la nit, tot i que ha sigut la mallorquina la que ha acabat asseguda al tron aquest divendres a la nit. Sigui com sigui, cadascú tindrà les seves preferències, però la potència d’aquestes dues dones ja comença a ser difícil de rebatre i, si no hi ha un gir de guió, comença a veure’s un duel d’alt voltatge de cara a la fase més decisiva del talent show de la cadena de televisió pública catalana. Al flanc masculí, el Jan es va imposant, però amb menys força i en una muntanya russa que el fa passar de favorit a nominat en una trajectòria una mica desconcertant.

Jim, durant la seva actuació a 'Eufòria', cantant 'The look' de Roxette
Jim, durant la seva actuació a ‘Eufòria’, cantant ‘The look’ de Roxette

Després d’estar nominada en el primer programa, el del caos de les puntuacions del públic per una innovació d’última hora que va voler introduir la direcció, la Jim ha anat amunt i amunt a cada gala. Per això la setmana passada va acabar el programa com a favorita i aquesta setmana ha tornat a ser-ne, encara que a última hora li ha pres el tron l’Elena, en un moviment a la inversa de l’última vegada: el fet que l’Elena –una estrella clara des del primer dia– hagi actuat l’última aquest divendres segur que no és casual, perquè en dues ocasions ha quedat destronada per altres companys a última hora. Tot indica que li han volgut donar l’oportunitat de ser la favorita de la nit. I, com que s’ha guanyat el tron amb la seva actuació, així ha sigut.

La Jim, amb Roxette, i l’Elena, amb Tomeu Penya fan vibrar el públic

Les dues actuacions han estat espectaculars. La Jim, que porta el rock a les venes –literalment: vam descobrir la seva mare rockera en un petit reportatge entranyable fa dues setmanes–, ha portat els espectadors fins a una bugaderia –gran decorat– on ha fet un potentíssim The look, de Roxette, en què la concursant d’Eufòria ha pogut lluir veu i capacitat amb la coreografia L’actuació ha entusiasmat al públic present al plató, que ha acabat reclamant a crits que la fessin favorita. El jurat hi ha estat d’acord i l’ha enviat al tron, on s’ha quedat fins al final del programa.

El torn de la que ja és clarament la seva rival indiscutible –a diferència de la Jim, aspirant a guanyadora des del primer dia– ha arribat al final, i ha deixat tothom sense paraules. O, més aviat, amb paraules d’entusiasme. L’Elena tenia a les seves mans un caramel però que també era un repte, i per les imatges gravades durant la setmana i els comentaris que havia fet se sabia que li feia respecte enfrontar-se al country-rock de Tomeu Penya, una estrella total a la seva Mallorca.

La forta personalitat de l’Elena omple el plató d”Eufòria’

Malgrat el desafiament, com en les altres gales, l’Elena ha demostrat una vegada més que no només té veu i la sap fer servir, sinó que té personalitat. S’ha tornat a fer seva la cançó, la mítica Illes dins d’un riu, i ningú ha intentat buscar-hi Tomeu Penya ni l’ha trobat a faltar. Aquesta capacitat és un punt d’avantatge, de moment, que té l’Elena sobre la Jim, però no avancem esdeveniments perquè la rockera filla de rockera està demostrant una gran progressió, cada dia se la veu més segura i encara no ho ha dit tot, ni de bon tros. L’emoció està garantida.

Les paraules que el jurat ha dedicat a l’Elena no deixen lloc per al dubte: s’hauran d’esforçar molt per ser objectius, perquè no poden amagar que l’adoren. “La gent amb tu vola, i jo ara vull agafar un avió cap a Mallorca”, li ha deixat anar Elena Gadel, “d’Elena a Elena”. “Ets una bèstia narrativa”, ha admès Lildami. “Et vull donar les gràcies per portar-nos l’olor de sal de la teva illa”, ha rematat Carol Rovira.

Aposta per cançons en català

No cal dir res més respecte de l’Elena. Pel que fa a la resta dels concursants, la gala ha sigut molt variada. Fins i tot irregular. Un punt a favor és que hi ha hagut més cançons en català que en altres gales: a més de l’Elena, han cantat en català la Sofia –Superfashion, de les Macedònia, que ha passat sense pena ni glòria–, l’Alèxia –Bona nit, d’Els Pets, que fins i tot li han regalat una petita trobada al poble d’on ella també és, Constantí– i el Jan –Supermercat, de Lildami.

El repte de l’Alèxia ha sigut important: Bona nit és la cançó que li cantava la seva mare de petita per adormir-la i una icona de les estrelles del seu poble. I se n’ha sortit només a mitges. El jurat li ha donat tres ‘sí’, però molts espectadors que s’han pronunciat a Twitter –possiblement més seguidors d’Els Pets que d’Eufòria– l’han criticat amb duresa.

Tràngol per a Lildami: el Jan ha cantat el seu ‘Supermercat’

En l’apartat de cançons en català mereix capítol a part el del Jan cantant el Supermercat de Lildami, un dels membres del jurat. El repte era màxim i per a Lildami la situació era molt compromesa. La direcció d’Eufòria ha volgut afegir espectacularitat al programa amb aquesta mena d’acarament i el resultat ha estat mediocre.

El Jan ha fet el que ha pogut, però les dues integrants femenines del jurat, Carol Rovira i Elena Gadel han considerat que no ha sigut prou i l’han enviat a la zona de perill –un lloc que coneix– amb els seus ‘no’. En canvi Lildami ha sigut molt més empàtic i ha ressaltat la dificultat que té cantar la seva peça, composta expressament per fer-se amb autotune, sense “els artefactes” que requereix. Per això li ha donat el seu ‘sí’.

“‘Eufòria és inimitable'”: el dard a Mainat i Toni Cruz

La demanda que han presentat Josep Maria Mainat i Toni Cruz, de Gestmusic, contra Eufòria –per un suposat plagi d’OT– ha planat durant tota la gala. Per això s’ha reforçat molt el paper del VAR, format per Clara Luna i el productor Jordi Cubino, que vigilen i avaluen les segones veus i que cada setmana envien a la zona de perill dos concursants més –s’afegeixen als nominats pel jurat– que consideren que no han fet bé la part de la feina com a segones veus dels seus companys. És un aspecte del concurs que OT no tenia, i aquesta setmana els ha interessat molt remarcar-ho.

A mig programa, Jordi Cubino ha fet una defensa encesa d’Eufòria –”és inimitable”, “ajunta tres generacions al sofà davant de la tele”, “cuida molt les segones veus”–, sempre sense esmentar directament la demanda. Però aquesta necessitat de posar l’accent en les segones veus ha fet un VAR més dur que mai, que ha nominat tres concursants en lloc dels dos habituals. En realitat, ha sigut un drama fictici, perquè un dels escollits ha sigut el Jan –que ja ha quedat clar que viu en una muntanya russa–, que ja estava nominat pel jurat. Però la notícia ha caigut com una bomba i ha donat intensitat al tram final de la gala.

D’aquesta manera, hi ha hagut quatre nominats com sempre –tot i que un d’ells assenyalat per dues bandes–. Han sigut el Jan, el Domènec, la Clàudia i l’Alèxia. Els coachs han triat salvar el Jan i l’Alèxia i després ha sigut el torn del públic, que ha escollit la Clàudia per continuar –potser influït per les llàgrimes que ha deixat anar quan ha demanat que la votessin– i ha enviat cap a casa el Domènec. La setmana que ve, més.

Més notícies
Imatge del vídeo on una infermera de Cadis carrega contra el català / Twitter
La infermera del ‘puto C1 de catalán’ deixa de treballar al Vall d’Hebron
Notícia: La infermera del ‘puto C1 de catalán’ deixa de treballar al Vall d’Hebron
Comparteix
L'expedient que li va obrir la conselleria queda en suspens
El president a l'exili, Carles Puigdemont / Consell de la República
Sis municipis més treballaran amb la Identitat Digital del Consell de la República
Notícia: Sis municipis més treballaran amb la Identitat Digital del Consell de la República
Comparteix
Es tracta de Vic (Osona), Amposta (Montsià), Olvan (Berguedà), Santa Eugènia de Berga (Osona), Artés (Bages) i Bescanó (La Selva)
Ana Mena confessa que no ha tingut relacions aquest mes - Movistar +
Ana Mena diu quantes relacions íntimes ha tingut aquest mes i sorprèn molt
Notícia: Ana Mena diu quantes relacions íntimes ha tingut aquest mes i sorprèn molt
Comparteix
La cantant ha deixat David Broncano bocabadat també quan ha revelat quants diners té al banc
Ensurt de Laura Madrueño a 'Supervivientes' - Telecinco
Ensurt a ‘Supervivientes’: Laura Madrueño pateix un atac de calor
Notícia: Ensurt a ‘Supervivientes’: Laura Madrueño pateix un atac de calor
Comparteix
La presentadora ha espantat en reconèixer que se li havia ennuvolat la vista i gairebé cau a terra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa