Virus ecològic?

"És prou visible que els moviments contra l’emergència climàtica han estat silenciats pel virus"

Des de la irrupció del COVID19, hem sentit algunes veus ben intencionades que miraven d’endolcir el desastre tot assegurant que, en termes ecològics, la pandèmia ens regalava un petit respir. Realment, qui no es consola és perquè no vol, i els humans anem tan mancats de bones notícies, que aquesta en concret ens va semblar caiguda del Cel i la vam abraçar amb alegria. Hem vist titulars com “El planeta, el principal beneficiari del COVID19”, o “La contaminació es redueix a la meitat a les grans ciutats”. Hem vist reportatges sobre les aigües cristal·lines als canals de Venècia, els cels diàfans de Beijing, Moscou, i Londres…

A Barcelona, les mesures de contenció del tràfic han servit per insistir en aquesta idea; teníem al davant una oportunitat única per reduir la contaminació. Segons ens diuen, en el pic del confinament, la pol·lució ambiental s’havia reduït en un 60%, i calia aprofitar l’avinentesa per ensenyar a tothom que un aire diferent era possible a la gran ciutat. Un representant d’Ecologistes en Acció va declarar; “Ara hem d’aprendre la lliçó que la manera de millorar la qualitat de l’aire és reduint la mobilitat motoritzada.” Ja és mala pata que haguem hagut de patir el mortífer virus per arribar a aquesta docta i sòlida conclusió.

Però ai las, les revistes científiques, que han vingut al món a amargar-nos la vida, ho enfoquen d’una altra manera. No discuteixen que hi ha hagut baixades en els nivells de contaminació, però ho valoren com un efecte molt transitori al món desenvolupat (no pas al Sud del planeta, on els nivells s’han mantingut gairebé constants). Al·leguen que l’efecte hivernacle continua amb el seu ritme inexorable, i que quan passi la pandèmia, els valors d’aire brut tornaran als indicadors de sempre. O potser encara empitjoraran, atès que hi haurà una autèntica set de moviment motoritzat.

Els savis són pessimistes, què voleu fer-hi. Temen que la sensibilitat ecologista que creixia en els darrers anys, sobretot entre els joves, s’ha esllanguit, i l’empenta de l’agenda 2030 i altres fites nobles es poden veure frenades. És prou visible que els moviments contra l’emergència climàtica han estat silenciats pel virus, i això probablement s’allargarà uns anys més fins que les societats industrials hagin recuperat la confiança. El relaxament de la vigilància mediambiental, diuen, ja s’està notant en activitats extractives i de pesca. Situen un exemple a les grans explotacions mineres del Canadà, on s’ha comprovat una preocupant laxitud en els controls.

Tot indica, com apunta la revista The Lancet, que una crisi no ha ajudat a mitigar l’altra; es tracta més aviat de dues crisis confluents i amb arrels compartides. La mateixa degradació de l’entorn natural, la que empitjora l’aire i la salut i genera l’emergència climàtica, és la que ha afavorit l’escampada del COVID’19, tal com ja va potenciar en el seu moment el mal de les vaques boges, la SARS i tantes altres. Les pandèmies víriques del nostre mil·leni tenen molt a veure amb la pèrdua de qualitat d’aliments massificats i ràpids, la degradació atmosfèrica i la toxicitat dels entorns urbans. La mortalitat, sostenen els estudiosos, té a veure amb malalties respiratòries i càrdio-vasculars que neixen d’un mateix món potiner.

Els experts rondinaires de CellPress ho veuen sota el mateix prisma: menjar porqueria, respirar porqueria i escampar porqueria, no ajuda a combatre el bitxo maleit. És més, ens ha agafat per respirar, menjar i expulsar el que sigui i a tot arreu; i com que hem ocupat gairebé tots els racons del planeta, ho pesquem tot i ho compartim tot. Les infeccions zoonòtiques, que tots sabem que són les que tenen origen animal, no han disminuït, ans al contrari, s’han disparat. Al llarg de les darreres dècades, ens alerten els investigadors, el contacte amb les espècies animals ha crescut enormement. A més, els aliments es conserven, s’empaqueten i s’exporten a l’altra punta del món, multiplicant la incidència del problema.

A sobre, el maleit costum que tenim de viatjar, cada cop més i cada cop més econòmic, ens ha acabat de rematar. La interacció humana s’ha saltat totes les fronteres, i un focus local a la Xina ha acabat atacant l’espècie humana des de Pernambuco fins a la Conxinxina. Així com diem, amb raó, que el turisme és un dels principals perjudicats pel COVID19, segons els experts també hem de dir que n’ha estat un dels grans propagadors. El turisme de masses i de vols barats, de sostenibilitat incerta, ha acompanyat l’esclat d’aquesta malaltia letal.

Per tant, sentint-ho molt, no. El coronavirus no és un obsequi ecològic que ha vingut a netejar-nos l’atmosfera. Aquesta pesat del segle XXI comparteix maldats amb l’emergència climàtica. Potser serà finalment domada, però no us refieu; en vindrà una altra, i una altra, i encara una altra, per torturar-nos en companyia dels altres genets de l’apocalipsi que ens ha tocat suportar als nostres temps.

Comentaris

  jordi lópez 07/12/2020 8:23 pm
  es una òptica original. Ni oer millorar el mig ambient serveix aquesta epidèmia.
  Ramon 07/12/2020 9:03 pm
  Si arran l'aturada planetària pel virus ja no hi ha tanta alarma climàtica i si el Rufián, aquell gran estadista, ha resolt el mal finançament de la Generalitat, entenc que ara ja podem centrar-nos en la llibertat de Catalunya?
  Ramon 07/12/2020 9:05 pm
  Ah, i em deixava que ara Espanya ja té un govern d'allò més d'esquerres. Perquè aquesta era una altra de les prioritats que ens tenallaven. Resolt també tan gran problema, ja dic, ara ja podem tornar a centrar-nos en la independència de Catalunya o ERC ens sortirà amb una altra maniobra de distracció?
  EL AVI DE CARDEDEU . ELIMINAR COTXES OFICIAL , ES CONTAMINAR MENYS EL AIRE ,COVID19 = TERCERA GUERRA MUNDIAL MOREN MASES PERSONES . MES QUE EN UNA GUERRA 07/12/2020 9:21 pm
  ALFRED ,,Ara EL PLANETA TERRA Recupera un GRAN ALIADO EL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS , Tambe LLUITARA CONTRA EL CORONAVIRUS En totes la seva FORÇA . EL PETITS CANVIS SON PODEROSOS Este canvi tindra molta importancia CAL Mirar sempre algo positiu ELS POLITICS FETS I NO PARAULES ¿ PER QUE CONTEMINEU EL AIRE ? FORE COTXES OFICIALS Cal vendres reduir gasto public ANEU EN TRASPORT PUBLIC Que ja hus toca ELIMINEU EL LUXE DEL COTXE OFICIAL Que contamina ..REDUIR SOU
  Bot 08/12/2020 10:59 am
  Soros, rockerfeller, rothschild et ali. Me fecit
  Vols dir que van bé, Junqueras? 08/12/2020 11:12 am
  El que faltava! Desprès del Salvador i les dolenteries de'n Sabrià, ara trau el cap aquest pobre home!!!Endavant les atxes, ERC, amb aquests telers, Catalunya ja és vosta. Vergonya aliena. També sé que no ho publicaran. Tothom interpreta que en Cot ha fet un curs a Ankara, si més no, a Turquia,sobre la llibertat d'expressió.
  Montse 08/12/2020 1:15 pm
  És una vergonya que masclistes -per acció o per omissió- com aquest Sr. de ERÑ tinguin accés als mitjans de comunicació , jo no vull gent com aquesta el meu pais...
  2019. 09/12/2020 8:29 am
  Ahora resulta que el virus son los erc contra la independencia feu fàstic i sou un frau
  Doctor Strangelove 09/12/2020 12:41 pm
  Montse, els catalans tampoc volem paies com tu. Però hi sou, i ens ho hem de menjar amb patates. En fi, amb tot això no vull dir que l'individu aquest sigui un impresentable, però aquest no és el tema del fil. Doc.
  laura 09/12/2020 2:58 pm
  Con los machistas no se habla, se les combate! !!
  cge 09/12/2020 6:25 pm
  Ah¿ no pasa rés es un assetjador de ER, ells no pequen mai, el seu bisbe particular els absolt. Ara seriosament, creieu que heu de fer que que aquest estigui escrivint a en aquest digital?, ara hi ha sou a nómina de ER?,suposo que no sortirá el meu comentari poi?.

Nou comentari