MónEconomia
El govern espanyol aprova rebaixar l’IVA dels aliments
  • CA

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el tercer paquet de mesures per intentar combatre la crisi de preus que viu l’estat per intentar pal·liar les conseqüències de l’alta inflació. Aquestes noves mesures entraran en vigor el pròxim 1 de gener i estan dirigides principalment a alleugerir les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. Principalment, les noves mesures estan enfocades a rebaixar els preus dels aliments després que en els últims mesos s’hagi aconseguit rebaixar els costos de l’energia. 

Tot i que en els últims mesos Espanya ha aconseguit moderar la pujada de preus i ja és el país amb el nivell d’inflació més baix de la zona euro, l’Executiu ha decidit impulsar un tercer paquet de suport per a fer front a la conjuntura actual, en el qual s’inclourà la pròrroga d’algunes de les mesures actualment en vigor i que expiren el 31 de desembre i altres noves relacionades, principalment, amb la cistella de la compra. A més, el paquet també inclou el suport a la indústria gasointensiva i ceràmica.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat que l’executiu ha decidit que durant el pròxim mig any l’IVA del 4% que s’aplica a tots els aliments de primera necessitat, com el pa o la llet, quedarà suprimit. A més, també ha anunciat que es rebaixarà del 10% al 5% l’IVA sobre l’oli i la pasta per a fer front la crisi dels preus dels aliments.

Pròrroga de les mesures

A més de la rebaixa de l’IVA, el govern espanyol també ha aprovat la pròrroga de la majoria de les mesures aprovades fins a la data, com per exemple la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i Mitja distància per a viatgers freqüents, que suposaran uns 660 milions d’euros al llarg de l’exercici. Aquest nou paquet de mesures, ha anunciat Sánchez, tindrà un cost d’uns 10.000 milions d’euros.

En concret, el nou decret del govern espanyol inclou congelar durant sis mesos el preu dels lloguers quan s’hagin de renovar contractes, un xec 200 euros per a famílies amb rendes inferiors a 27.000 euros anuals i amb un patrimoni no superior a 75.000 euros. A més, el govern espanyol també ha prorrogat el límit del 2% per a l’actualització de les rendes de lloguer, una decisió que es deriva de l’acord de l’executiu de Sánchez amb Bildu per a aconseguir el seu suport als pressupostos de 2023. Així mateix, el decret també prohibeix el tall de subministraments essencials durant el 2023 i s’allargarà el bo social.

En matèria fiscal, cal recordar que el govern espanyol ja va impulsar una bateria de mesures destinades a contenir la pujada de preus en la factura de llum, com per exemple la baixada de l’IVA de la llum del 10% al 5%, l’aplicació del tipus impositiu del 0,5% de l’Impost Especial sobre l’Electricitat i la pròrroga de la suspensió temporal de l’Impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica. Quant a impostos, l’Executiu ha prorrogat sis mesos les rebaixes fiscals destinades a contenir la pujada de preus en la factura de llum i del gas i ha decidit continuar congelant el preu màxim de la bombona de butà en 19,55 euros.

Per últim, el govern espanyol també ha prorrogat 15% de l’Ingrés Mínim Vital, la prohibició de la suspensió del subministrament d’energia elèctrica, gas i aigua, una ajuda directa de 200 euros per a assalariats, autònoms i aturats inscrits en les oficines d’ocupació que resideixin en llars amb una renda inferior als 14.000 euros i la congelació del preu màxim de la bombona de butà fins a final d’any en 19,55 euros.

S’amplia el descompte al transport públic

A més de tot això, el govern espanyol ha aprovat un prorrogar el descompte del 30% al transport públic de cara a l’any que ve encara que només pagarà a aquells territoris que es comprometin a ampliar la bonificació al 50% del preu. D’aquesta manera la nova mesura se sumarà a la gratuïtat ja anunciada dels viatges en Rodalies i Mitja distància en tota Espanya per als usuaris habituals i dels viatges en autobusos de llarga distància, també per a usuaris recurrents, i a la bonificació del 50% als trens Avant. Per tant, a partir d’ara només s’aplicarà el 30% si les diferents comunitats apliquen una bonificació suplementària del 20%. Per això la rebaixa final serà del 50% per als ciutadans.

Adeu a la bonificació a la benzina

No totes les mesures han estat prorrogades, ja que el govern espanyol ha decidit anul·lar la bonificació de 20 cèntims per litre de la benzina per al públic general. En canvi, la bonificació del combustible serà per al transport professional, és a per als transportistes, agricultors, navilieres i pescadors. En aquest apartat figura la pròrroga del descompte de 20 cèntims per litre per al transport professional per carretera, que s’abonarà al final de cada mes. Així mateix, per als agricultors, es fixa una ajuda directa de fins a 20 cèntims per litre, mitjançant la devolució de l’impost especial d’hidrocarburs, amb un cost de 240 milions d’euros, al que se sumen 120 milions en ajudes directes per als pescadors.

Foment, reclama més suport a les empreses

Després que el govern espanyol hagi aprovat aquest nou seguit de mesures Foment del Treball ha considerat que la rebaixa de l’IVA és “insuficient” i ha demanat “estendre-ho” també a la carn i el peix. A més, la patronal catalana considera “preocupant” que l’ajuda directa de 200 euros per a famílies vulnerables no es faci extensiva a les empreses “més vulnerables”. En un comunicat, la patronal presidida per Josep Sánchez Llibre ha assegurat que el nou paquet de mesures “deixa fora” a moltes companyies que “estan passant situacions difícils” derivat de la inflació. En relació amb el límit del 2% de l’augment interanual dels contractes de lloguer, la patronal ha reclamat “més seguretat jurídica”.

Amb relació a les bonificacions al transport públic, Foment assegura que “castiga” al transport alternatiu a Renfe, ja que no compta amb la gratuïtat total. Pel que fa a la fi de la bonificació general de 20 cèntims el litre de carburant, Foment del Treball ha indicat que hauria preferit adoptar aquesta decisió “de forma més pausada i menys abrupta”. “La reducció d’aquests 20 cèntims s’hauria pogut fer en 4 mesos, a raó de 5 cèntims per mes, aplanant l’efecte sobre l’IPC en quatre mesos i no tan sols en un”, defensa la patronal. Amb tot, Foment ha assenyalat, de nou, que hauria sigut “més raonable” negociar tot plegat en el marc d’un pacte de rendes.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Pimec, que malgrat la valoració positiva d’algunes de les mesures aprovades pel govern espanyol reclama que estiguin més enfocades a mantenir l’activitat econòmica i lluitar contra la inflació per ser més competitius. “Cal que les mesures s’orientin a prioritzar la preservació del teixit productiu i llocs de treball”, ha afirmat el president de la patronal catalana, Antoni Cañete.

Facua lamenta que s’apliqui un topall als preus dels aliments

Per la seva banca, l’associació de consumidors Facua, també ha reaccionat a les noves ajudes el govern espanyol lamentant que no hagi apostat per un topall al preu dels aliments bàsics per revertir la inflació. En un comunicat, l’associació ha advertit que és “molt previsible” que les grans cadenes de distribució i fabricants “absorbeixin” la baixada de l’impost amb nous increments en els preus. Segons Facua, això és el que ha succeït amb la rebaixa de l’IVA en l’electricitat. Així mateix, l’entitat ha remarcat que la “solució” a l’alça de preus no passa per retallades d’impostos, sinó per una “major intervenció” del mercat.

El sindicat de llogaters celebra les mesures al lloguer

Qui també ha reaccionat a les noves mesures del govern espanyol és el sindicat de llogateres, que ha considerat que les actualitzacions al 2% són positives, però lamenten que hauria d’incloure elements sancionadors per ser més efectiva, ja que “la major part dels propietaris s’intenten saltar el límit”. Pel que fa a l’obligació de prorrogar els contractes sis mesos, el sindicat també ho considera positiu, però assegura que només és una mesura per postergar el problema durant sis mesos. En aquesta línia el sindicat creu que genera una incertesa total a les famílies inquilines i que mesura no protegeix de pujades de preus en els contractes que signin nous llogaters i els pisos que entrin al mercat del lloguer.

Més notícies
Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del centre d'atenció primària (CAP) / ACN
La despesa catalana anual en sanitat té un dèficit de 715 euros per persona
Notícia: La despesa catalana anual en sanitat té un dèficit de 715 euros per persona
Comparteix
La Cambra de Comerç de Barcelona calcula que al territori català li correspondrien 2.978 euros per càpita, un 31,6% més
El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá / Alejandro Martínez Vélez - Europa Press
La despesa en pensions trenca rècords al desembre
Notícia: La despesa en pensions trenca rècords al desembre
Comparteix
La Seguretat Social abona 10.943 milions d'euros en prestacions contributives durant el darrer mes de l'any, l'11,7% del PIB espanyol
Telefónica s'ha establert com un dels principals agents digitalitzadors de petites i mitjanes empreses del país / Cedida
Telefónica es reforça com a agent digitalitzador de les pimes catalanes
Notícia: Telefónica es reforça com a agent digitalitzador de les pimes catalanes
Comparteix
La participació de la companyia al programa Kit Digital, finançat amb els fons Next Generation EU, contribueix al salt productiu del teixit del país de la mà de les noves tecnologies
Edifici del DFactory, seu del congrés barceloní BNEW / EP
La indústria 4.0 es conjura al DFactory per una Catalunya d’avantguarda
Notícia: La indústria 4.0 es conjura al DFactory per una Catalunya d’avantguarda
Comparteix
Les start-ups reconeixen els vincles entre companyies com una de les parts més importants de la nova era tecnològica

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a desembre 28, 2022 | 11:24
    Ricard desembre 28, 2022 | 11:24
    Baixar l'IVA de les coses no garanteix que baixin de preu, ni de bon troç. Jo convido a fer l'exercici de comparar què costen les begudes ensucrades i les begudes no ensucrades, sabent que unes tenen un règim impositiu molt més alt. Es nota en el preu la diferència? No! Les empreses distribuidores no posen el preu en base a la imposició indirecta, sinó en base a la demanda.
  2. Icona del comentari de: Lluís Solé a desembre 29, 2022 | 00:27
    Lluís Solé desembre 29, 2022 | 00:27
    Automàticament augmentaran el preu dels aliment a l'iva baixat, hi ha, mínim, dues maneres de robar, una és legalment, els empresaris i comerços en saben molt d'aquesta, altra és amb una pistola, aquesta és pels desgraciats que no el empara "el mercat".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa