El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos nous detinguts vinculats al supremacisme blanc

Agents dels Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, han detingut dues persones més, de nacionalitat espanyola, vinculades al supremacisme blanc com a presumptes autors dels delictes d’incitació a l’odi contra estrangers, tinença d’armes i explosius, enaltiment del terrorisme racista i contra la salut pública. Les detencions d’aquesta segona operació es van practicar el dia 10 de desembre a Pamplona (Navarra) i a Ronda (Màlaga), localitat on també es va dur a terme una entrada i perquisició al domicili del detingut. Aquestes detencions s’emmarquen en una investigació iniciada a finals del 2019 a Lleida. Aleshores van quedar detinguts dos homes, un de la Pobla de Cérvoles (Lleida) i un altre de Campello (Alacant).

A la segona operació, els agents van intervenir diversa simbologia de caire nacionalsocialista, substàncies estupefaents, armes blanques així com material informàtic. Els detinguts han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs amb l’obligació de presentar-se a signar periòdicament al Jutjat.

Els investigadors han constatat que els nous detinguts pretenien, a través del cultiu i venda de substàncies psicotròpiques, obtenir mecanismes de finançament que els permetés, juntament amb la resta del grup, crear “comunitats blanques aïllades i armades”.

La investigació ha permès identificar aquests dos nous detinguts, que haurien participat en els fets. Aquestes persones ocupaven un nivell jeràrquic, dins els canals de difusió, similar al dels primers detinguts.

Els investigadors també han pogut comprovar que els arrestats mantenen el seu ideari supremacista basat en tres aspectes. Primer, un marcat nacionalisme blanc que justifiquen amb una base científica que posiciona els blancs per sobre de la resta de races humanes. Enl segon lloc, adopten una postura antisistema i consideren que l’actual classe política governant vol perjudicar els blancs i per això afavoreix la immigració clandestina nord-africana cap a Europa i de tota classe de races. Per últim, justifiquen l’ús de la violència i l’enaltiment d’accions terroristes produïdes envers immigrants o col·lectius “no blancs”.

L’operatiu es va iniciar a finals del 2019, quan es va localitzar a internet un document publicat per un dels investigats, a mode d’ideari i guia programàtica que tenia molts elements en comú amb altres escrits fets per terroristes vinculats al supremacisme blanc.

Tots els investigats estan vinculats a l’esmentada ideologia racista que defensa la superioritat de la raça blanca per sobre de la resta. Les gestions d’investigació van permetre comprovar com els quatre detinguts incitaven a cometre atacs similars, especialment contra persones d’altres races.

La seva activitat consistia a fer difusió d’aquestes idees per llocs web i a diferents canals de missatgeria instantània. Amb els seus perfils, es dedicaven a difondre missatges de contingut racista contra altres col·lectius per raó de la seva raça, origen, creences, manifestacions polítiques, sexe i orientació sexual. Igualment publicaven missatges on s’enaltien a terroristes com ara Brenton Tarrant, autor de l’assassinat de 51 persones a dues mesquites de la ciutat de Christchurch (Nova Zelanda) el 15 de març de 2019.

D’altra banda, defensaven en els seus missatges la creació de “comunitats blanques” aïllades i autosuficients en entorns rurals. Manifestaven la seva intenció d’abastir-se d’armes i preparar-se per al que anomenaven “la guerra racial”, la qual esperaven amb immediatesa i la que creien podien provocar si encenien l’espurna mitjançant algun atac.

Segons defensaven, preparar-se per a aquest conflicte era l’única forma en què la raça blanca podria sobreviure a l’arribada d’altres col·lectius d’estrangers que, segons les seves manifestacions, actualment s’estava produint de forma massiva als països occidentals.

Amb l’objectiu de crear una d’aquestes comunitats, dos dels investigats, que van ser arrestats el passat 11 de setembre, van viure durant uns mesos en dues cases aïllades a la localitat de la Pobla de Cérvoles (Les Garrigues). En el primer dispositiu del setembre es van detenir aquestes dues persones, una d’elles a una de les cases aïllades de la Pobla de Cérvoles i l’altra a El Campello (Alacant). Un dels investigats pretenia subministrar substàncies químiques per inhibir la voluntat d’una dona amb l’objectiu de mantenir-hi relacions sexuals.

Durant la investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció 4 de Lleida, es van poder identificar les persones que hi havia darrere dels usuaris virtuals, es va recopilar el detall de l’activitat delictiva dels investigats a la xarxa i es va controlar la suposada comunitat aïllada que pretenien crear.

Els Mossos han destacat que aquesta operació és “d’especial rellevància”, ja que el “nacionalisme blanc és un àmbit extremista creixent que suposa una clara amenaça per a la seguretat a curt i mitjà termini”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa