El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’arquebisbat de Tarragona suspèn un capellà denunciat per abusos sexuals
  • CA

El mossèn de Tarragona Manuel M. Fuentes haurà d’enfrontar-se a les conseqüències del seu cas d’abús sexual. No ho farà per la via civil, ja que els fets estan prescrits, però haurà de fer-ho a l’arquebisbat de Tarragona. Ho ha confirmat l’arquebisbat en un comunicat on detalla que ha suspès el mossèn durant quinze anys i ha aixecat la prescripció canònica.

L’òrgan eclesiàstic ha optat pels seus canals per apartar Fuentes, ja que la justícia civil considera que els abusos han prescrit. L’arquebisbe Joan Planellas ha sancionat el mossèn, que no podrà practicar activitats pastorals. A banda, l’ha instat a “considerar la manera més oportuna de demanar perdó a la víctima”. L’Arquebisbat li imposa les següents penes: prohibició durant un any de l’exercici públic del ministeri presbiteral i de la docència eclesiàstica, prohibició durant quinze anys de tenir veu i vot com a canonge en el Capítol i prohibició durant quinze anys d’exercir cap responsabilitat pastoral en una parròquia o organisme diocesà.

Els fets denunciats haurien passat fa tres dècades i afectarien almenys dues víctimes. L’oficina d’abusos de l’Arquebisbat va parlar amb el capellà a principis d’any per una denúncia i va acabar reconeixent els fets. Hi havia constància de dues víctimes, un noi de 18 anys i un menor, tots dos fills de famílies amb qui el rector tenia una bona relació. El mateix Arquebisbat va portar el cas a fiscalia i després al Vaticà.

Fuentes era canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l’arxiu històric arxidiocesà. Com es va manifestar en un comunicat previ amb data de 11 de febrer de 2021, l’Arquebisbat, “amb la ferma voluntat d’evitar tota mena d’impunitat, tot i la prescripció a nivell civil dels fets ocorreguts ara fa tres dècades”, ha considerat necessari demanar a la Santa Seu que s’aixequi la prescripció canònica i el sancioni.

L’Arquebisbat, en el mateix comunicat, reafirma “la seva condemna davant tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue contra un menor” i convida a denunciar aquests fets a les autoritats civils i a la Comissió de Prevenció dels Abusos de l’Arquebisbat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa