El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La vacuna catalana entra a l’última fase d’assajos amb 3.000 voluntaris
  • CA

Hipra, la companyia catalana que ha creat una vacuna contra el coronavirus ha entrat en la tercera fase dels assajos del vaccí. Així ho ha explicat l’empresa en un comunicat després que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) n’hagi autoritzat l’entrada. En aquesta etapa, el sèrum es provarà en 3.000 voluntaris majors de 16 anys, amb la col·laboració d’una vintena d’hospitals de l’Estat, Portugal i Itàlia. L’objectiu principal d’aquesta tercera fase d’assaig és comprovar la seguretat i tolerabilitat de la dosi de reforç amb persones que ja hagin estat vacunades amb altres marques. Un cop acabi aquesta última fase si rep el vistiplau de l’agència del medicament de l’estat espanyol, la companyia podrà començar la comercialització del vaccí.

La companyia catalana ha aconseguit l’aprovació de l’AEMPS i començarà la fase final del seu assaig en 17 hospitals espanyols, un italià i dos més portuguesos. Un dels principals requisits dels 3.000 voluntaris que es necessiten per les proves clíniques és tenir una pauta de vacunació amb alguna de les altres vacunes que ja estan al mercat. En aquest sentit, Hipra vol provar l’eficàcia del seu vaccí en el moment que interactua amb altres. Més concretament, per poder-hi participar, els voluntaris hauran d’haver rebut l’última dosis d’alguna de les vacunes tres mesos abans o bé haver passat la malatia de manera lleu, és a dir, sense haver estat ingressat a l’hospital.

La vacuna d’Hipra s’ha convertit en el primer vaccí fet a l’estat espanyol. Més concretament, els laboratoris de la companyia es troben al poble d’Amer, a Girona. Aquest assaig i l’autorització de la AEMPS són els passos previs necessaris per presentar una sol·licitud d’autorització a l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Tal com ha informat la companyia, s’espera que en un any s’hagin aconseguit dades rellevants sobre l’eficàcia del vaccí, ja que l’assaig clínic té una durada de 12 mesos.

Més potència de Pfizer

Hipra també ha assegurat que la seva vacuna dona una resposta “més potent” que la de Pfizer a la variant Òmicron. Ha estat la directora d’I+D i Registres de la farmacèutic amb seu a Amer (Selva), Elia Torroella, qui ha explicat que “la vacuna és capaç de generar més anticossos protectors que la vacuna amb la qual ens comparem”. A més, ha afegit que Hipra manté la previsió de tenir l’autorització de l’Agència Europa del Medicament al maig i poder comercialitzar la vacuna.

Torroella ha remarcat que els resultats de la vacuna són “molt bons” i per tant, el vaccí utilitzat com a dosi de reforç amplia la portecció no només de l’Òmicron sinó de possibles variants del virus que puguin sorgir. A part, ha subratllat que aporta una “protecció superior” a les vacunes actuals, però sobretot ha posat èmfasi en la millora davant la vacuna de Pfizer, que és la que utilitzen com a referència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa