El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un protocol de pobresa energètica a Barcelona, pendent de renovar des del març
  • CA

L’Ajuntament de la capital catalana té pendent de renovar des de fa 10 mesos un acord amb Aigües de Barcelona per evitar talls de subministrament a llars vulnerables de la ciutat. Aquest protocol bilateral, que sí que tenen vigent 20 municipis metropolitans, vehicula la coordinació de la companyia amb Serveis Socials per garantir el servei a les famílies que no poden fer front al rebut per manca de recursos. Es va signar el 2019 per 4 anys però per voluntat municipal requereix una renovació expressa cada any. 

Segons ha pogut saber El Món, la primera renovació estava prevista per l’1 de març de 2020 i ja no es va arribar a formalitzar. Malgrat que la pandèmia ha disparat les llars empobrides, durant 10 mesos el consistori ha donat llargues a Aigües de Barcelona per signar i mantenir vigent l’acord.

Aquest protocol d’actuació davant dels impagaments el va impulsar la pròpia empresa el 2015 arran de l’entrada en vigor de la llei catalana 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Ras i curt, posava sobre paper com aplicar la nova llei de forma més àgil i garantista: circuits directes Administració-subministradora per accelerar la burocràcia i assegurar que les ajudes arriben a persones amb vulnerabilitat acreditada.

Si l’afectat no és usuari ja dels Serveis Socials, el protocol preveu un flux de comunicacions entre l’empresa i aquesta persona per informar-la dels passos que ha de seguir per documentar la seva situació de carència econòmica. D’aquesta manera, el protocol fa aflorar casos de vulnerabilitat que Serveis Socials no té al radar. Sense el conveni renovat, Barcelona es deixa perdre una eina per detectar i acompanyar cap al circuit públic de suport a milers de beneficiaris potencials.

Consultat per aquest mitjà, l’Ajuntament de Barcelona reconeix que el document està pendent de renovar i assegura que “en els propers mesos” es formalitzarà el tràmit. Atribueix la demora a que la Regidoria d’Habitatge està en converses amb la companyia per estudiar “quines millores incloure” al protocol a fi de fer els circuits de comunicació encara més “àgils”. No obstant, fonts municipals treuen ferro al retard i asseguren que “el protocol amb Aigües de Barcelona se segueix aplicant mentre no es formalitza la renovació” i que la relació amb la companyia és fluïda quan afloren casos d’emergència i exclusió socials.

Col·laboració público-privada

El govern d’Ada Colau manté una guerra oberta amb la companyia des de la seva arribada a l’alcaldia el 2015, tot i que hagi quedat enterrada als jutjats tota possibilitat de remunicipalitzar el servei com aspiraven a fer els comuns. Aquest estiu el conflicte s’ha agreujat amb retrets creuats sobre l’encariment de la factura a causa de l’estrena d’un nou impost local i de la regularització de lectures estimades de comptadors després del confinament que preveia un reglament obsolet de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La gran majoria de municipis metropolitans on opera Aigües de Barcelona van firmar el protocol el 2017 amb una vigència permanent o per almenys 4 anys. El 2018 també va subscriure’l el consistori de Badalona. Cerdanyola del Vallès ho té pendent i ja ha iniciat converses per tancar l’acord.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa