El BIOCOMSC creu que la immunitat creada per la cinquena onada podria frenar la sisena

L’investigador del grup BIOCOMSC de la Univeristat Politècnica de Catalunya (UPC) Enric Álvarez ha comentat aquest dissabte en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio que la immunitat que es va generar en la cinquena onada a Catalunya podria actuar ara com a fre per a la sisena. Álvarez ha confirmat que “hi ha un canvi de tendència” de la pandèmia i que cal veure si en les properes setmanes el creixement “és persistent”. “S’ha d’estar atent i vigilar quin tipus d’augment tenim, veure què passa als CAPs primer, quanta gent entra als hospitals”, ha manifestat l’expert.

Un indicador important serà el de la taxa de positivitat de les proves que es facin. Si se supera el 5% es traspassa el llindar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera perillós i que marca que la pandèmia està fora de control. Ahir divendres a Catalunya aquest percentatge estava en el 2,72% [les dades d’aquest dissabte per raons tècniques encara no s’han publicat]. “Quan puja el percentatge de positius de gent que es fa el test perquè té símptomes ens indica què passarà després, que hagi pujat fins al 5% és un bon indicador que potser entrarem en creixement sostingut i tindrem bona onada”, apunta Álvarez.

L’investigador del BIOCOMSC ha dit que els països europeus menys vacunats tenen onades més ràpides i de nivell més elevat. En els països del centre d’Europa, com Alemanya i Àustria, tenen creixements ràpid. A Catalunya, ha dit Álvarez, a banda d’una millor vacunació al juliol hi va haver una forta onada que “ajuda a la immunització”. Així mateix, “hem mantingut mesures més temps i el temps és diferents”. Aquesta suma de factors s’han de tenir també en compte.

L’impacte assistencial del nou creixement, “si aquestes manté”, arribarà, avisa l’expert. “La qüestió és saber quan i si és prou fort perquè entrin a les UCIs pacients com per superar els 100 o 120”. “Si s’ha crescut de forma consistent és possible que abans de final de mes s’hi arribi”, ha apuntat. L’expert també ha remarcat que el que passi les properes setmanes determinarà de quina manera es viuran les festes de Nadal.

Experts consultats per EL MÓN ja van advertir aquesta setmana que cal extremar mesures sobretot en les activitats interiors, on es produeixen contagis. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va avisar que tot els increments de contagis el Govern no contempla de moment limitar aforaments i horaris. Ara bé, sí que estudiarà ampliar l’ús del certificat covid de la UE.

Nou comentari