El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Frena el ritme de creixement de casos nous de verola del mico a Catalunya
  • CA

El ritme de creixement de casos nous de verola del mico s’ha moderat aquesta setmana, segons les dades comunicades aquest divendres pel Departament de Salut. Respecte la setmana anterior, s’han registrat 43 casos confirmats nous (de 1.1782 a 1.825). En paral·lel, els casos sospitosos ja arriben a 2.597, 85 més. Fins avui els casos havien estat augmentant en 200 cada setmana aproximadament.

La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 16 d’agost de 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal, i en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d’alta, assenyala Salut.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Estat de la vacunació contra la verola del mico

Del total de les 3.789 vacunes contra la verola del mico assignades a Catalunya per part del Ministeri de Sanitat, ja se n’han administrat 1.518 dosis, sempre amb cita prèvia, de les 1.643 de la primera entrega. La resta es reserven majoritàriament per vacunació postexposició.

De la nova partida, de 7.120 dosis que el ministeri va rebre de la compra centralitzada la setmana passada, 2.146 van ser per a Catalunya. La vacunació amb aquestes noves dosis començarà en breu, un cop s’hagin actualitzat els criteris de priorització teni

La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 16 d’agost de 2022. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal, i en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d’alta.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Des de Secretaria de Salut Pública així com des de la Direcció General de Comunicació i Estratègia del Departament de Salut estan treballant conjuntament amb diverses entitats comunitàries per conèixer les diferents inquietuds que puguin tenir amb la verola del mico (MPX), recollir-les i així poder-li donar una resposta conjunta a nivell comunicatiu, de prevenció i de sensibilització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa