El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sanitat retira un famós medicament per protegir l’estómac

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que està directament vinculada al Ministeri de Sanitat, ha urgit a retirar un lot del protector d’estómac Omeprazol en càpsules. Concretament es tracta d’Omeprazol Stada de 40 mil·ligrams, que es presenta en 28 pastilles per blíster i és un dels medicaments més utilitzats. Segons el regulador, el contingut del principi actiu ha donat un resultat fora de les especificacions de la farmacèutica, pel que cal retirar del mercat tots els lots afectats i tornar-los al laboratori. Qui se n’haurà de fer càrrec serà, en el cas de Catalunya, el Departament de Salut.

Els medicaments afectats es poden identificar amb les següents dades: Omeprazol LC63278 amb codi NR: 69487, CN: 660281 i data de caducitat el 31/07/2024. El laboratori responsable és Liconsa, situat a Azuqueca de Henares, a Guadalajara, i el medicament ha estat distribuït pels Laboratoris Stada.

El regulador ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat apuntant que el defecte d’aquest medicament que ha de ser retornat és de classe tres, el que representa menys risc per a la salut.

El medicament Omeprazol / Pixabay
El medicament Omeprazol / Pixabay

Un dels medicaments més venuts

L’omeprazol, que busca reduir la producció d’àcid a l’estómac per evitar reflux gastroesofàsic, ardor i úlceres, és un dels medicaments més venuts a l’estat espanyol, amb 50 milions d’envasos venuts anualment. De fet, l’any 2015 va ser el més consumit. L’abús d’aquest medicament és una altra de les qüestions que preocupen a Sanitat, ja que un estudi del departament de Farmacologia i Medicina de la Universitat de Hong Kong i del University College de Londres va demostrar que un excés del seu consum pot augmentar fins a quatre cops el risc de desenvolupar càncer d’estómac.

A banda, un excés del consum també redueix l’absorció de la vitamina B12, el que pot resultar en fractures de maluc, canell i columna vertebral, especialment en pacients grans o que tenen factors de risc com l’osteoporosis.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El titular de l'article és totalment incorrecte a gener 20, 2023 | 18:43
    El titular de l'article és totalment incorrecte gener 20, 2023 | 18:43
    Dóna a entendre la desaparició del medicament en qüestió del mercat quan només es tracta de retirar un lot per les causes que siguin. Molt malament Ivet Nuñez: pèssima pràctica periodística o total ignorància del llenguatge.
  2. Icona del comentari de: ton c. a gener 21, 2023 | 07:52
    ton c. gener 21, 2023 | 07:52
    no ho entenc. els laboratoris fan un medicament que no s´adiu a les especificacions, i qui se n´ha de fer càrrec, és el Departament de Salut, algú m ´ho pot explicat?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa