El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Plataforma per la Llengua denunciarà la infermera del vídeo

La Plataforma per la Llengua ha avançat a El Món que denunciarà la infermera del vídeo polèmic contra el català per la via administrativa. Després d’estudiar el cas i plantejar-se portar-lo als tribunals, finalment s’ha descartat, però l’entitat es manté ferma en tirar endavant el cas dins de l’administració. A més, ho fa demanant ser part del procediment, perquè de forma automàtica s’entén que el denunciant no ha de formar part del procediment necessàriament, però l’entitat vol ser “part en l’expedient sancionador”.

Plataforma per la Llengua se suma així a la indignació que s’ha desfermat a les xarxes socials un cop s’ha viralitzat el vídeo on una infermera de Cadis menysté el català. La sanitària gaditana carrega contra la idea d’haver de treure’s el C1 de català per poder presentar-se a unes oposicions per obtenir una plaça a Catalunya: “Se’l traurà ta mare perquè jo no”. L’entitat ho considera una “falta de professionalitat” i recalca que “qui menysté els drets dels usuaris i mostra aquesta falta d’empatia no hauria de prestar serveis a l’administració” i “especialment en l’àmbit sanitari”.

L’ONG del català entén que el C1 de català ha de servir per garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants, però també per fer que el català pugui ser la llengua de les relacions internes de la pròpia administració. “Si els professionals no saben català, una conseqüència també és que el català no pot ser llengua interna de treball”, avisen.

Salut obrirà un expedient

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha confirmat que el departament obrirà un expedient a la infermera i promet arribar “fins al fons de la qüestió”. En una piulada a Twitter, Balcells ha titllat el vídeo d'”intolerable” i ha recordat que “el sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya”. Tot i la vergonyosa actitud d’aquesta sanitària, el conseller ha valorat les bones pràctiques de “la majoria” de professionals, que “venint d’on vinguin tenen interès i es formen per aprendre, conèixer i parlar el català”.

La infermera del vídeo polèmic de TikTok que carrega contra el català / Twitter

L’hospital inicia una investigació

Per la seva banda, l’Hospital Vall d’Hebron ha assegurat a El Món que posaran en marxa una investigació per aclarir els fets i les circumstàncies en què s’ha produït. A més d’atacar el català, les infermeres incomplien la normativa dels hospitals per als sanitaris perquè no portaven la mascareta o la duien mal posada, portaven joves i no s’havien recollit el cabell. El centre ha titllat l’actitud de les professionals d'”intolerable” i ha remarcat que el vídeo “no té a veure amb l’activitat assistencial, en horari laboral i amb l’uniforme clarament identificable” del Vall d’Hebron.

“Denigren” la professió

El sindicat UGT també està implicat en la polèmica. El motiu que fa explotar la infermera és el tríptic que els havia donat UGT amb informació sobre els requisits per poder-se presentar a les oposicions. La responsable de l’Institut Català de la Salut de l’UGT, Anna López, ha titllat l’actitud de les infermeres de “denigrant” per a la professió. Des del sindicat veuen amb bons ulls que arribin professionals de tot l’estat espanyol davant la falta de personal d’infermeria, però remarquen la importància que s’adaptin. “Si els sembla malament, que marxin a la seva comunitat i no tindran català”, ha reblat López.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 02, 2023 | 14:52
    Gonzalo març 02, 2023 | 14:52
    Falta de profesionalidad es no querer aprender catalán? Es su opción. Hay dos opciones: ante la falta de personal, la administración "calla y traga", o que echen a todo aquel que no sepa catalán. Dudo que hagan lo segundo. Eso sí, en caso de que no la sancionen, el resto de compañeros que están en su misma situación, deberían de hacer lo mismo que ella. En Cataluña falta personal sanitario. Y a este paso, acabaremos como en Baleares.
    • Icona del comentari de: JordiP a juny 18, 2023 | 19:06
      JordiP juny 18, 2023 | 19:06
      No tens ni idea, xarràn. Darrerament són usuari freqüent de l'ICS (coses de l'edad, malauradament) i he constatat que, malgrat totes les dificultats de funcionament de la SS catalana (gràcies, De Alfonso, canalla) tot el personal es desviu en atendre cada malalt en la seva llengua. I el que no parla català, sol acceptar-lo, tot i responent en castellà. Sí, és clar, a tú, com a castellanòfil, ja t'està bé que et bordin o miulin en castellà.
  2. Icona del comentari de: JordiP a juny 18, 2023 | 19:07
    JordiP juny 18, 2023 | 19:07
    Qui hauria de denunciar-la és el fiscal. D'ofici.
  3. Icona del comentari de: Claret a juny 20, 2023 | 15:36
    Claret juny 20, 2023 | 15:36
    Petit i bonic poble de la costa a prop de Barcelona. La metgesa argentina. L’hi parlo en català, ni un segon es dirigeix a mi en català. Quant decideix que ja no pot o no vol tractar el meu problema em diu que no provi de fer hora a SalutCat perqué hi ha una llista d’espera molt llarga i m’envia a la clínica privada de la mateixa població. La propina un copet a l’espatlla. Només per informar vos de la baixada de calitat en salut pública amb gent que ni tant sols creu en la missió de cuidar al pacient ni en el país que els acull i els dona oportunitats. Falta de respecte per tots dos. Es pensen que fan un favor al malalt. Venen d’un sistema que menyspreua els seus ciutadans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa