El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La indignació s’obre pas entre els sanitaris per la falta de mans
  • CA

La falta de mans en el sistema sanitari català juntament amb les vacances d’estiu estan posant l’atenció primària en una situació molt delicada, el que de retruc s’ha traduït en indignació i desencís entre els sanitaris. Durant l’agost és habitual que el sistema es tensi, però els sanitaris estan cada vegada més cansats que es “desmantelli” la primària amb cada cop menys metges i infermers. El desencant és cada vegada més evident i sobretot en localitats costaneres on pot pujar l’activitat, com denuncien els sanitaris consultats per El Món. 

Un d’ells és Josep Ausió, metge del CAP de Palamós, que confirma que la tempesta perfecta que preveien els experts al juny finalment ha esclatat aquest agost. “Visitem la gent que va venint, però funcionem a remolc de la demanda des de fa molt temps”, explica aquest metge, que assenyala que el problema principal és la falta de mans, perquè tot i que hi ha més personal als CAP no hi ha prou metges ni infermeres. “Cada cop som menys”, lamenta.

Denuncien que s’està “desmuntant” l’atenció primària

Ausió insisteix que el problema no es nota únicament a l’estiu, tot i que és un moment de molta càrrega de treball per les vacances dels sanitaris i la “falta de planificació”. “Enlloc de gestionar la demanda és al revés, anem a remolc”, denuncia. Els sanitaris tenen la sensació que poc a poc s’està “desmuntant” l’atenció primària, que ja no pot assumir el rol que li pertoca per la falta de personal. “Les sensacions no són gens bones, hi ha molt desencís”, reitera Ausió. 

Una infermera camina per la sala d’espera d’Infermeria Familiar i Comunitària del centre d’atenció primària (CAP)

Comparteix aquest pensament la infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) Cèlia Garcia. “No estem en una situació de col·lapse, però seguim amb moltíssima feina”, explica. Assenyala que no és una qüestió de la gestió de la Covid o les baixes que provoca perquè els contagis ja han baixat sinó que principalment a la falta de mans crònica s’hi sumen les vacances. “Amb menys mans hem de fer molta feina, perquè no ha baixat proporcionalment al personal que tenim fora”, resol. 

Argimon ja va pronosticar un estiu amb el sistema “atapeït”

A principis de juny el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va pronosticar un estiu amb un sistema sanitari “atapeït” per la setena onada, el que finalment s’ha complert. Per resoldre els problemes en el sistema sanitari Argimon va reivindicar des del Fòrum Tribuna “un gran acord de país” per fer canvis en el model sanitari. El conseller té per objectiu oferir una atenció més integrada, és a dir que el treball en xarxa entre l’hospitalària i la primària es reforci i es faci una atenció integrada social i sanitària. Aquest, va dir, és “el gran repte” de la legislatura. 

També va admetre que s’haurà de fer front “de manera urgent” a la manca de professionals sanitaris que encara s’agreujarà més en els pròxims anys per les jubilacions massives que es produiran. En aquest marc el conseller ha defensat que cal un pla de xoc però també una mirada més àmplia i a llarg termini. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant l'entrevista amb El Món amb motiu dels dos anys de pandèmia / Jordi Borràs
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, al punt de mira de la CUP per la gestió de la conselleria / Jordi Borràs

A principis de la legislatura es va aprovar el Pla de Govern que fixava el compromís d’incrementar el pressupost de Salut en 5.000 milions d’euros addicionals. El pla també preveu negociar i acordar el Pacte Nacional de Salut que inclogui partits, institucions sanitàries, administracions, organitzacions socials i professionals i societat civil amb majors necessitats. 

“Negligència” de la conselleria d’Argimon

En el terreny polític, un dels grups que ha incidit de forma insistent en els problemes del sistema ha estat la CUP. La diputada cupaire Laia Estrada lamenta la situació “dantesca” que està vivint la sanitat catalana i culpa directament la conselleria liderada per Josep Maria Argimon. “El departament repeteix com un mantra que és culpa de Madrid per l’infrafinançament, però a Catalunya hi ha hagut negligència per part dels diferents governs que han passat per la Generalitat des de fa més d’una dècada”, assegura. 

Els anticapitalistes divideixen en dos eixos els problemes i les possibles solucions per millorar el sistema sanitari català i salvar-lo del col·lapse. Per una banda, critiquen la manca de planificació per formar les plantilles. “Una part de responsabilitat la té l’Estat per la creació d’especialitats, però no s’ha fet tot el que es podria des de Catalunya per reclamar la creació de més professionals”, apunta Estrada, que considera que hi ha hagut una “negligència” alhora de “fiscalitzar” aquesta qüestió.

Les condicions laborals dels professionals són un altre dels problemes segons Estrada. “Depenen al 100% de la conselleria, i quan hem parlat amb el conseller li hem dit que si no pot crear de la nit al dia més professionals el que s’ha de fer és retenir el que hi ha amb una millora de les condicions”, explica la diputada, que assenyala que molts professionals marxen a l’estranger per tenir millors condicions de treball. 

La demanda d’estabilitzar el personal

Estrada assegura que s’hauria de començar per estabilitzar el personal, perquè bona part de les plantilles són interines o temporals. També insisteix que s’ha d’equiparar les condicions del personal perquè segons per a qui treballin dins del sistema tenen unes condicions o altres. “Tots haurien d’estar contractats pel CatSalut perquè això homogeneïtzaria les condicions laborals”, resol la diputada. “Es repeteix que no hi ha diners, però les partides per a salut sempre són les més elevades. El problema és que gran part dels diners van als concerts, a entitats que no es fiscalitzen i que s’emporten marges de beneficis astronòmics”, denuncia.

Estrada creu que això és el que fa que faltin diners per millorar la qualitat assistencial i assenyala que és una qüestió de “voluntat política”. “Argimon sortirà airós perquè marxarà a fer carrera a les municipals, però la situació és gravíssima i dantesca”, conclou.  

Les solucions que plantegen els sanitaris

Ausió assenyala que una única solució no serveix, sinó que cal fer múltiples accions. Per exemple, creu que caldria revisar la cartera de serveis que ofereix la seguretat social, perquè “algunes de les coses que es fan no està demostrat que siguin útils”. També considera que s’ha de detallar més què ha de fer l’atenció primària i què els hospitals per tal de repartir la feina. Per últim, assenyala la cultura de l’usuari com un altre problema del sistema sanitari, perquè en molts casos no es va al metge fins que la malaltia s’ha agreujat i llavors requereixen de més atenció. 

Una professional de l’atenció primària de l’ICS atenent una consulta per una baixa / ACN
Més notícies
L’atenció primària no haurà de tramitar baixes temporals per ingrés a l’hospital
Notícia: L’atenció primària no haurà de tramitar baixes temporals per ingrés a l’hospital
Comparteix
Primer pas de Salut per desburocratitzar l'atenció primària, que s'estalviarà fins a 324.000 visites
Persones a les portes del centre d'assistència primària (CAP) Manso de Barcelona / Jordi Borràs
L’atenció primària se sent “abandonada” després de dos anys de pandèmia
Notícia: L’atenció primària se sent “abandonada” després de dos anys de pandèmia
Comparteix
Els presidents de les dues societats científiques més grans de Catalunya destaquen la feina de recerca feta als CAPs i reclamen increment de professionals
Un metge visitant a una pacient / Servimedia
Tempesta perfecta a la sanitat: falta de metges, vacances i setena onada
Notícia: Tempesta perfecta a la sanitat: falta de metges, vacances i setena onada
Comparteix
Els experts posen el focus en la "burocràcia" que encara ara han de fer els metges i que no els permet atendre més pacients
Hepatitis C
Sanitat registra les dues primeres morts per hepatitis en nens
Notícia: Sanitat registra les dues primeres morts per hepatitis en nens
Comparteix
Dels 46 casos detectats a Espanya, tres nens van requerir un trasplantament i dos d'ells han mort

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miserables a agost 14, 2022 | 02:49
    Miserables agost 14, 2022 | 02:49
    Durant la pandemia els polítics deien moltes coses que res. Ara no diuen res i ibex35, règim78, Fiscafina i militars tampoc diuen res. Només cobren.
  2. Icona del comentari de: toni a agost 14, 2022 | 06:13
    toni agost 14, 2022 | 06:13
    Sería extravagant que els restauradors i els hotelers i tot el personal que contracta aquesta indùstria fes vacances a l'estiu, oi ? Perquè no fer las vacances per torns en èpocas del any cuan l'atenció primaria te menys demanda ?
    • Icona del comentari de: fat boy a agost 14, 2022 | 07:42
      fat boy agost 14, 2022 | 07:42
      Perque no exigir que s'executin el 100% dels pressupostos o sino fer caure el Gobierno?.
  3. Icona del comentari de: Lluït a agost 14, 2022 | 10:01
    Lluït agost 14, 2022 | 10:01
    El pressupost Català compta amb poc capital i, per postres, les partides queden retallades per biaixos que subvencionen una descontrolada invasió de gent que ve a conquerir Catalunya a costa dels envaïts, no només perquè desborden les institucions sanitàries sinó perquè roba habitatges impunement i rep pagues i ajudes que li permet viure a coll-i-bè de la societat. Amb l'efecte crida com gravíssima conseqüència. Qui ha muntat aquest desfeta de país? Erc va començar (algú l'animaria a fer-ho perquè gratis no seria), Cup s'hi va apuntar i els Podemets-comuns s´hi van recalcar i la resta de partits van fent el paper de met, confosos per una moral artificial i pervertida que volen colar com ètica. Fa anys, Esquerra Republicana, el partit de Heribert Barrera, va demonitzar a aquest perquè demanava un control gradual de migració per protegir la llengua i la cultura catalanes. Darrerament són radicals islamistes que veiem en sintonia amb Aragonès i altres d'Esquerra Republicana, els que critiquen Lluís Llac de feixista.
    • Icona del comentari de: Gregori a agost 14, 2022 | 11:16
      Gregori agost 14, 2022 | 11:16
      es evident que desde el principi d'aquest govern, sigui pel que sigui, si tensions entre els grups, o ves a saber que, que tot s'en va en orri. I dic TOT. Jo ja passo dels 70 anys i la meva modesta opinio es que es pensa molt en festes, vacances, ponts i treballar menys horas i cobrar mes, també la picaresca de baixes i subterfugis per no anar a trballar. Molta gent no sap el que es treballar 12 o 18 hores seguides i l'endema tornari. Quan jo era jove el sou era el que en volien donar per la feina que feia i no pel que demanava, cosa que mai en vaig atrevir a demanar. Sigui com sigui m'en vaig anar sortin, Ara la manera es fer vaga, (no treballar) i cridar i prtestar. On esta demanar cobrar per productivitat ? On estar la responsabilitat, honradesa, la noblesa en la feina ??? . En la meva modesta posicio no la veig en lloc. Per aixo estic casi segur que deixere als meus fills i nets, un pais arruinat, de vagos i vivals experts en viure sense treballar. Una pena
  4. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a agost 14, 2022 | 10:48
    Veterà antifranquista. agost 14, 2022 | 10:48
    Doncs mira, Fat boy. Perquè a Madrid tenen la clau de la caixa. Una clau que nosaltres vam refusar tenir. A m´´es, si fas caure el "govern" (?), a qui hi posaràs?.A uns altres tan ineptes com ells?. No val pas la pena.
    • Icona del comentari de: fat boy a agost 14, 2022 | 11:54
      fat boy agost 14, 2022 | 11:54
      A veure, vetera antifranquista, es igual qui mani a Madrid perque tots son igualment anticatalans. Si ets tan vetera recordaras la llei d'associacions politiques d'Arias Navarro que promovia "el ordenado contraste de pareceres dentro de los principios fundamentales del Movimiento Nacional". Doncs el que hi ha ara es el mateix pero amb diferents collars. Tu a qui preferies, al Giron de Velasco, el de la revolucion pendiente, o a l'Eduardo Tarragona, el que li deia al pan, pan y al vino, vino?. Doncs ara es exactament el mateix. Pero si que hi ha un sentit en fer caure el gobierno, i la rao son els milers d'amics, coneguts i saludats del gobierno que suquen del pressupost i que es trobarien de sobte amb el cul a l'aire per l'entrada d'uns altres bandarres a ocupar els seus llocs. I amb les coses de menjar no es juga amic meu.
  5. Icona del comentari de: MHP a agost 14, 2022 | 11:13
    MHP agost 14, 2022 | 11:13
    Amics meus, les grans retallades en sanitat venen dels governs de CiU (ara, juntsxlapasta) amb l'astut Mas al capdevant, privatitzant gran part de salut pùblica, gran negoci pels impulsors del "procès" que no deixa de ser un muntatge per tenir el gran negoci de Catalunya a les seves mans.
    • Icona del comentari de: greg a agost 14, 2022 | 16:14
      greg agost 14, 2022 | 16:14
      T`has preguntat, alguna vegada el per que es van fer les retalladas ???.
  6. Icona del comentari de: Baix Empordanes a agost 14, 2022 | 19:12
    Baix Empordanes agost 14, 2022 | 19:12
    Meins mal que a la sanitat publica ens arriban profesionals de Sudamerica perque si no ja podriem tancar la guixeta. Pro jo crec que amb la cantitat de nous metges que estudien a las nostres universitats, de Catalunya y Espanya els que han estat reben ajudas publicas per poder fer els estudis tindrien l'obligacio de treballar a la sanitat publica durant el mateix temps que han estudiat o que tornin d'alguna manera els diners rebuts en becas o altres com es fa a altres paisos d'Europa per poder anar a treballar a la sanitat privada o a l'extranger, perque la sanitat es una profesio vocaciónal.
  7. Icona del comentari de: gatemprenyat a agost 15, 2022 | 10:49
    gatemprenyat agost 15, 2022 | 10:49
    El discurs de la CUP és el discurs del PSC de fa cinc anys. Aquest país és un desastre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa