El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern es compromet a incrementar el pressupost de Salut en 5.000 milions d’euros
  • CA

El Pla de Govern per aquesta legislatura que l’executiu ha presentat aquest dimarts fixa el compromís d’incrementar el pressupost de Salut en 5.000 milions d’euros addicionals. Es tracta de la xifra que un comitè d’experts designat pel Govern el juliol de l’any passat va calcular que era necessària per entomar la transformació del sistema santiari després del sotrac de la pandèmia de la Covid-19. Tant ERC com JxCAT contemplaven aquest xifra en els seus respectius programes electorals en les darreres eleccions.

Aquesta inversió haurà d’obtenir però el màxim suport polític i social i és per això que el pla també preveu negociar i acordar el Pacte Nacional de Salut que inclogui partits, institucions sanitàries, administracions, organitzacions socials i professionals i societat civil amb majors necessitats. Aquest pacte nacional ha de ser la clau “que permeti avançar en un sistema de finançament nacional de salut suficient i sostenible”.

Com ja ha avançat en altres ocasions el Govern, la salut mental és una prioritat per l’executiu que ho vehicularà també a través d’un altre pacte nacional. En aquest punt, el pla contempla un increment de 80 milions d’euros en el pressupost de la xarxa de salut mental. També es concreta la posada en marxa del Programa de benestar emocional i salut comunitària amb la incorporació de 150 professionals d’intervenció comunitària als equips d’atenció primària amb majors necessitats socials. Es tracta d’una iniciativa que ja va anunciar mesos enrere el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Destinar el 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària és també una de les mesures que recull el document, una xifra que el sector de la primària reclama, però algunes veus han advertit que aquest augment no ha de contemplar les inversions que el Govern ha dit que vol fer en qüestiode salut mental.

El pla també apunta que es vol enfortir l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que ha tingut un paper important en el marc de l’actual pandèmia.El Govern té la intenció de doblar el pressupost de Salut Pública durant la legislatura. La implementació de les mesures que ha anunciat el Govern es podrà seguir amb un sistema d’indicadors, ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa