El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Quins efectes té el canvi d’hora en la salut?

Compte enrere pel canvi hora de la primavera del 2023, que ha donat el tret de sortida aquesta setmana. Com cada any, aquesta modificació horària es produeix durant l’últim cap de setmana de març. Aquesta vegada, s’haurà d’avançar l’hora dels rellotges durant la nit del 25 al 26 de març. Així doncs, a les 2.00 de la matinada del diumenge seran les 3.00 i començarà oficialment l’horari d’estiu. Dels dos canvis d’hora que hi ha a l’any, el més esperat acostuma a ser el de la primavera, ja que això suposa guanyar una hora de llum al dia i, a partir de la setmana que ve, la posta de sol es retarda fins passades les vuit del vespre. Però, quins efectes té aquesta mesura en la salut de les persones?

Els beneficis del canvi d’hora de la primavera és que, tot i que es fa de dia més tard, les tardes es fan una mica més llargues perquè la llum natural aguanta fins més tard de les 20 hores. També en treuen profit les activitats de lleure, turístiques i la restauració.

Té efectes en la salut?

Tot i que el dubte general és si el rellotge s’avança o es retarda, també hi ha moltes persones que es pregunten quins efectes pot tenir el canvi d’hora en la salut. Majoritàriament, els infants i la gent gran són qui més noten els efectes negatius i, sobretot, provoca trastorns del son, com recull l’Hospital Sant Joan de Déu. Tot i que la normalitat en el son es recupera uns dies, també existeixen eines o consells per poder reduir els efectes de l’avançament horari, que també implica que, l’endemà, s’avancen els àpats. Això pot provocar que els més petits presentin canvis en el patró de la son els primers dies, així com mal humor, irritabilitat i poden estar més apàtics i ansiosos.

Un nen dorm al llit | Pixabay
El canvi d’hora pot provocar trastorns del son en els més petits | Pixabay

Per tal que el canvi sigui menys brusc, s’aconsella acostumar els petits uns dies abans que tingui lloc el canvi d’hora i retardar les rutines de menjar, dormir i llevar-se uns 15 minuts.

Aquest efecte del son també es pot donar en joves i persones adultes per l’alteració en la secreció de melatonina, l’hormona que regula els estats de vigília en funció de la llum solar. Això vol dir que com més llum hi ha, menys melatonina es produeix i, per tant, més triga en induir el son.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ProuJa a març 24, 2023 | 20:13
    ProuJa març 24, 2023 | 20:13
    Un altre any fent l'imbècil amb el canvi d'horari de Hitler, i quants van ja?
  2. Icona del comentari de: Jet Lag a març 24, 2023 | 20:35
    Jet Lag març 24, 2023 | 20:35
    El canvi d'hora NO TÉ CAP EFECTES SOBRE LES PERSONES. Jo mateix amb els anys q es fa no he sentit mai q ningú morism o es poses malalt per això. Pases la primera setmana, fent-ho llarg, un pel extrany i prou. Prou de donar un fals debat als experts, tècnicsm, psicòlegs i periodistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa