El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Quan arriba el canvi d’hora i com sobreviure als seus efectes
  • CA

Fa tot just cinc dies que hem entrat oficialment a la tardor, però l’horari d’estiu continuarà fins a finals d’octubre. El canvi d’hora es farà la matinada del 30 d’octubre, quan es passarà de ser les tres a les dues. El controvertit canvi d’hora continua malgrat els intents d’eliminar-lo pels efectes que té en la salut de moltes persones, que se’n ressent durant uns dies. Així, a les tres de la matinada el rellotge tornarà enrere i seran de nou les dues a tots els països de la Unió Europea. La intenció d’aquest canvi és aprofitar les hores de llum natural i estalviar energia, tot i que és una mesura molt polèmica.

Amb aquest canvi la sortida del sol serà molt més aviat que ara, el que comporta que la posta de sol també ho serà i el dia semblarà més curt. Molts arribaran a casa de la feina ja sense llum, perquè les postes de sol es produiran com a màxim a les 18 hores. El canvi d’hora de l’estiu, el que més allarga els dies, es farà esperar fins a la primavera.

Un rellotge a un despatx / Pixabay
Un rellotge a un despatx / Pixabay

Els efectes que pot produir el canvi d’hora i com superar-los

Aquest canvi d’hora té molts efectes per a la salut de les persones, que el pateixen com si fos jet lag en un viatge a un país llunyà. És només una hora, però produeix alteracions del son, cansament, apatia, ansietat i irritabilitat. Segons els experts aquests efectes són “semblants” als que patim quan viatgem en avió a un país amb un horari diferent, perquè el nostre cos està habituat a l’horari anterior i li costa fer el canvi i l’adaptació.

Per combatre aquests problemes que pot despertar el canvi horari es pot practicar esport de forma moderada per millorar els ritmes del cervell i ajudar a reconduir els trastorns del son que es poden haver desencadenat amb aquest canvi. També es recomana no fer migdiades els dies anteriors perquè fa més difícil dormir a la nit, el que pot acumular-se amb les nits sense dormir que es produeixin quan es faci efectiu el canvi d’hora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ProuJa a setembre 28, 2022 | 15:44
    ProuJa setembre 28, 2022 | 15:44
    Farts estem d'aquesta imbecil·litat que va introduïr franco i no hi ha manera que ho treguin a espanya. Una altre rao per proclamar la DUI el més aviat possible.
    • Icona del comentari de: Arnau a setembre 28, 2022 | 17:22
      Arnau setembre 28, 2022 | 17:22
      Quin comentari més patètic i poca-solta. "Franco" no va introduir cap canvi d'estiu, en tot cas durant el franquisme es va optar per adoptar l'Hora Central Europea a l'estat espanyol, horari que també adoptaren estats democràtics com França, els Països Baixos o Bèlgica, als qual els hi correspon la mateixa hora solar que a la península Ibèrica. Que aquest canvi es fes en temps de franco no vol pas dir que no ens convingui o que sigui un error. Seguint la teva bajanada tampoc hauries de cagarn i pixar... perquè franco també ho feia. Son dues coses diferents l'horari oficial actual vigent des del 1941 que correspon a l'Horari Central Europeu i l'horari d'estiu que es fa servir des de la crisi de l'any 1973 i es va adoptar en l'àmbit europeu i encara més enllà. El 1973 quasi tots els estats que ho van adoptar, i que encara mantenen, eren democràtics l'Espanya de franco s'hi va veure obligada. Com a independentista català, com a demòcrata i usuari del sentit comú i del sentit cívic, considero insultant i fora de lloc el teu comentari. El què hauríem de fer els catalans és recuperar els horaris de feina, escolar i dels àpats dels nostres avis i besavis, independentment de l'horari oficial que hi hagi. Uns horaris que com els catalans del nord no haguéssim hagut de perdre mai
    • Icona del comentari de: Pasqual a setembre 28, 2022 | 18:25
      Pasqual setembre 28, 2022 | 18:25
      Ostres! Quin nivell de comentari, et podries informar millor abans d'escriure aquesta mena de bajanades, estàs molt confós, informa't millor. Per a mi les imbecil·litats que va "introduir " Franco foren : el 155 que va fotre a l'Estatut d'Autonomia (del 1939 al 1978), els assassinats que va cometre, els científics, professors, erudits que varen haver de fugir o va inhabilitar o directament es va carregar físicament, la prohibició de fer ús de la llengua catalana fora de l'àmbit familiar (i perquè no va poder dins de les famílies), la substitució de la democràcia pel seu règim autoritari i retardat que a sobre anomenava "democràciorganica", el retrocés en tots els àmbits cultural, científic, de drets fonamentals, la supressió de les eleccions democràtiques, el fet que ell escollia els alcaldes, els directors dels diaris, els presidents de clubs esportius, la prohibició d'editar llibres i discs en català (excepte al final del règim i amb comptagotes), la prohibició de fer servir la llengua catalana en diaris i la resta de mitjans de comunicació, la introducció d'assignatures anomenades formacion del espiritu nacional FEN i educacion civicosocial (ECS), l'aïllament del món que va provocar el seu maleït règim, la persecució política dels que no pensaven com ell i les tortures en indrets com a la comissaria de la Via Laietana de Barcelona, la prohibició del dret a manifestar-nos, la prohibició de partits polítics ( excepte el d'ell), l'obligació d'inscriure tots els noms de les persones en espanyol o castellà, l'eliminació del català en registres i sessions de plens als ajuntaments, el retrocés cultural i del nivell de formació de la població, el fet de no poder agrupar-se més de 4 persones al carrer, la militarització de la vida, l'espoli que encara moltes famílies pateixen de patrimoni cultural, l'especulació bèstia del territori que en part va continuar durant la transició i encara continua, el model turístic que encara tenim augmentat i patim, el canvi a l'espanyol dels noms dels carrers de tots els municipis i l'espanyolització dels noms dels municipis, el fet que les dones no podien fer res sense el permís dels marits o tutors, tots els simbolets franquistes que ja han retirat però encara en queden... seguim ? En canvi hi ha coses que es van "introduir" en temps de Franco, però que no tenien res a veure amb el seu règim ans al contrari el seu règim sempre ho retardava, com la motorització, la construcció d'autopistes, l'aparició d'electrodomèstics més accessibles, avenços en medicina, els pantalons "acampanats", aparells de telefonia més moderns, l'electrificació de la xarxa ferroviària a propòsit Renfe... és de l'any 1941...
  2. Icona del comentari de: ENS ENGANYEN a setembre 28, 2022 | 15:47
    ENS ENGANYEN setembre 28, 2022 | 15:47
    Si el sol marxa a les 6 com pot ser que diguin que es per aprofitar les hores de llum? Si fos per això llavors tindrien que adelantar la hora precisament, no atrasar-la. Aquest canvi el que provoca precisament es un increment en la despesa de la llum.
    • Icona del comentari de: Arnau a setembre 28, 2022 | 17:44
      Arnau setembre 28, 2022 | 17:44
      Estàs equivocat. Situat a l'any 1973 fins aleshores no hi havia canvi d'hora de març a octubre. És a dir tot l'any l'horari estàndard oficial era UTC+1, és a dir sempre era oficial l'horari solar més una hora. D'ençà l'any 1973 a rel d'un gran crisi econòmica, s'adopta per introduir l'horari d'estiu o horari d'estalvi de llum diürna (Daylight saving time) la finalitat era i és aprofitar més la llum diürna, cosa que s'aconsegueix a la primavera i estiu. també cal dir que com més al nord, millor és el rendiment d'aquesta mesura. El teu comentari és una merdeta a més els que us creieu que tot el què no feu vosaltres està malament sou uns babaus. És una mesura vigent des del 1973, no ens intentis fer creure que no va servir per a res. Una altra cosa respectable és que hi estiguis o no d'acord. De totes formes hauries de saber que és l'hora solar i quin el nostre horari oficial per adaptar-lo a l'Hora Central Europea, és una hora més que l'horari solar (és a dir quan a les 12 el sol està més alt) i durant l'horari d'estiu o per a que ho entenguin perepunyetes com tu de març a Octubre, dues hores més de l'horari solar. Si coneixes o has sentit dir mai la dita per la mare de Déu d'agost a les set ja és fosc, t'adonaràs que el 15 d'agost no és fa fosc a les 19:00 sinó a les 21:00, son les dues hores de diferència. Aquesta mena de personatges que de vell antuvi tot ho trobeu malament sou uns poca-soltes i solament per estadística els nostres polítics o governants que prenen decisions o n'han d'adoptar d'internacionals, alguna vegada l'han d'encertar.
    • Icona del comentari de: Ciutadà a setembre 28, 2022 | 18:36
      Ciutadà setembre 28, 2022 | 18:36
      Si us plau pots explicar millor qui t'enganya ? On és l'engany ? On hi veus l'engany ?
  3. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 28, 2022 | 15:51
    Cal dir-ho setembre 28, 2022 | 15:51
    Més que "canvi" d'hora, el dia 30 d'octubre recuperarem l'horari oficial vigent abans d'avançar, el mes de març, una hora els rellotges durant l'anomenat horari d'estiu (DST, Daylight saving time). Des de 1973, cada any hem canviat l'hora al març i i l'hem recuperat a l'octubre. L'horari oficial vigent a l'estat espanyol és el corresponent a l'Hora Central Europea o CET (Central European Time) és a dir l'hora que correspon al fus horari que suma una hora més al Temps Universal Coordinat (UTC+1). En realitat als Països Catalans (i a l 'estat espanyol tret de Galícia) ens correspondria geogràficament, segons la nostra "hora solar", el fus horari UTC. Per això durant l'estiu el nostre horari esdevé l'UTC+2, és a dir dues hores més que "l'horari solar". D'ací que la dita popular diu "per la mare de Déu d'agost (15 d'agost) a les set ja és fosc", quan en realitat des del 1973 al nostre país s'ha fet fosc a partir del 15 d'agost, a les 21:00 hores. Alguns estats europeus com França, els Països Baixos, Bèlgica... als quals els hi correspon el mateix fus horari que a nosaltres, també adopten la CET. Cal afegir que a la península Ibèrica li corresponen dos fusos horaris, la major part, com ja hem dit l'UTC i la franja més a l'oest, Portugal i Galícia el fus UTC-1. És a dir a Portugal li correspondria l'hora l'UTC-1, però adopta com a oficial l'hora l'UTC, mentre a Galícia, dins de l'estat espanyol, també li correspondria l'UTC-1, però té com a oficial l'UTC+1 (CET)... és a dir a Galícia de març a octubre tenen 3 hores de diferència amb la seva "hora solar".
  4. Icona del comentari de: Pere a setembre 28, 2022 | 16:10
    Pere setembre 28, 2022 | 16:10
    A l'article hi dieu : "Amb aquest canvi la sortida del sol serà molt més aviat que ara, el que comporta que la posta de sol també ho serà i el dia semblarà més curt. Molts arribaran a casa de la feina ja sense llum, perquè les postes de sol es produiran com a màxim a les 18 hores". Primer : En realitat la sortida de sol serà una hora abans, i si tinguéssim com a oficial l'horari solar, és a dir el corresponent al nostre fus horari geogràfic l'hora UTC, seria dues hores abans respecte avui dia 28 de setembre del 2022. Segon : El dia semblarà més curt... però serà igual, i amb l'hora solar, com a hora oficial, és a dir l'horari UTC, les postes de sol es produirien com a màxim a les 17 h. Potser el que caldria fer és recuperar els horaris de feina i àpats dels nostres avis i besavis. Per exemple, és un disbarat molt gros sopar com feu alguns, a les 21:30 o a les 22:00 (?!) I no s'hi val a fer-se trampes tot dient que no som a Suècia o Dinamarca... a Perpinyà i a la resta de la Catalunya del nord, han mantingut els horaris dels àpats i de feina dels nostres avis i besavis. És a dir ja hi ha catalans que fan, perquè els han mantingut, els horaris que ara en diem "europeus", com si no fossin cosa nostra.
  5. Icona del comentari de: Caterina a setembre 28, 2022 | 16:30
    Caterina setembre 28, 2022 | 16:30
    Massa sovint ens queixem de tot, però com diuen més amunt a Perpinyà on hi he viscut, tenen la mateixa hora i, doncs, canvis d'hora al març i a l'octubre, que a Figueres, a Girona, etc i fan horaris d'entrada i sortida de la feina, horaris escolars, horaris comercials, d'esmorzar, dinar i sopar com a la resta d'Europa, que curiosament coincideixen com els que també feien els nostres avis i que nosaltres els hem abandonat, els hem deixat perdre. No estaria malament de recuperar-los, s'hi viu millor i s'aprofita el temps millor. Més enllà d'Espanya hi ha vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa