El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La xacra de la violència masclista: rècord de denúncies de l’última dècada
  • CA

La xacra de la violència masclista repunta a Catalunya per segon any consecutiu i assoleix nivells alarmants, segons han alertat institucions, hospitals i forces de seguretat en el marc del 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Dos exemples colpidors: els Mossos d’Esquadra han registrat el rècord de denúncies per violència masclista de l’última dècada, mentre que el servei d’urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona, referència en l’atenció a víctimes de violació, ha atès més víctimes d’agressions sexuals que mai.

La policia catalana ha registrat gairebé 13.000 denúncies per violència masclista fins a l’octubre, un 13,27% més que el 2021 i la xifra més alta des del 2013. Durant l’última dècada, les denúncies per violència masclista s’havien estabilitzat al voltant de les 11.000 anuals, segons les dades dels Mossos –a les quals ha tingut accés l’ACN després d’una petició de transparència–. La gran excepció és el 2020, quan es va registrar un mínim de denúncies pels confinaments, els tocs de queda i el tancament de l’oci nocturn.

Evolució de les denúncies per violència masclista a Catalunya tramitades pels Mossos / ACN

Ciutat Vella, a Barcelona, el Solsonès i la Selva Litoral –que inclou municipis turístics com Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar– són les àrees policials amb una major ràtio de casos per habitant. El districte barceloní encapçala la classificació amb 342 denúncies per cada 100.000 habitants, seguit del Solsonès amb 301 i de la Selva Litoral amb 264. Per darrere els segueixen el Baix Penedès (249 casos), l’Hospitalet de Llobregat (230), Arenys de Mar (224), Segrià-Garrigues-Pla d’Urgell (222), Baix Ebre (222), Baix Empordà-Sant Feliu (213) i el districte de Nou Barris (212).

El mapa de les denúncies per violència masclista a Catalunya / ACN

A l’extrem oposat hi ha el districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb només 52 denúncies per cada 100.000 habitants, seguit de Premià de Mar (73), les Corts (76), Gràcia (77) i Rubí (106). Es tracta d’una classificació força similar a la del 2021, la qual cosa apunta a factors estructurals com a causa del major impacte de la violència sexual i també en la major predisposició de les víctimes a denunciar.

Els moments de l’any amb més denúncies per violència masclista

Les dades publicades pels Mossos d’Esquadra destaquen que l’estiu és l’època de l’any amb més denúncies. La policia catalana va instruir 1.450 casos mensuals durant el juny, el juliol i l’agost, mentre que al gener i al febrer, per exemple, baixen fins a les 1.000 denúncies. Pels dies de la setmana, els dilluns destaquen per sobre de la resta amb 2.052 denúncies (15,8% del total). Es tracta de patrons similars als de l’any passat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jubilat a novembre 25, 2022 | 10:45
    Jubilat novembre 25, 2022 | 10:45
    Aquesta xacra - i la paraula queda curtíssima- ha existit sempre, però es considerava normal. Vegeu si no aquesta conversa entre dues dones escoltada a través d'un celobert a les darreries dels anys 60. Estava jo fent la instal·lació d'una antena de TV i vaig sentir una de les dones que li deia a l'altra: "Mi marido me quiere mucho: Me pega más....!" Què us sembla?.
  2. Icona del comentari de: Miren a novembre 25, 2022 | 16:38
    Miren novembre 25, 2022 | 16:38
    Fins que no es vagi al moll de l'os res a fer. Els col·legis, instituts, universitats... ensenyen i... eduquen? Els pares eduquen? Algú es perd pel camí. És un problema social i col·lectiu. El present és demolidor i el futur molt negre precisament perquè, i segons les enquestes, molts joves no veuen cap delicte en coses que ho són.
  3. Icona del comentari de: Fina a novembre 25, 2022 | 21:21
    Fina novembre 25, 2022 | 21:21
    S'han estudiat els diversos perfils dels delinqüents? Des del psicòpata agressiu fins al violador invasor, passant pel que vol atemorir dels noies i fer-les conscients de la seva feblesa davant el mascle? Què se n'ha fet de totes aquestes feministes de l'extrema comuna que baladregen embogides, tot assegurant que arrasaran contra els violadors? Què han fet de bo per evitar la soledat i el dolor del terrible atropellament de les víctimes? És evident que la gravetat del problema necessita, a més de lleis sense matusseries, la participació de diversos departaments per tal d'exercir el més important, UNA AUTÈNTICA PREVENCIÓ.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa