El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Brimo dels Mossos perd 50 agents en un any i mig
  • CA

La unitat d’elit d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra, la Brigada Mòbil (Brimo), va curta de personal. De fet, els comandaments han emès un crit d’alerta a la Prefectura per tal que es posi les piles i reposi efectius. Segons ha pogut saber El Món, la unitat central antiavalots ha perdut 50 efectius en un any i mig. Una xifra que suposa el 10% de la tropa. Actualment, aquesta brigada altament especialitzada compta amb 456 efectius. Un nombre molt per sota de la ràtio necessària de dragons, nom que reben els antiavalots dins el cos.

De fet, els càlculs més justos apuntaven que calia arribar als 600 efectius, incrementant pel capbaix en cent persones els efectius de la unitat. Però ni tan sols s’han reposat les baixes, esperant convocatòries i concursos de trasllat que es demoren, i més quan els seus integrants necessiten, en principi, haver cursat la formació específica d’ordre públic de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Molts trasllats, el pas de diversos agents a segona activitat per causa de l’edat i alguna jubilació són la causa d’un degotall que està tensionant els “quadrants horaris d’una brigada que està en guàrdia 24 hores al dia”.

Un efectiu de la BRIMO en una operació, en una imatge d'arxiu
Un efectiu de la Brimo en una operació, en una imatge d’arxiu

Els comandaments ja es van queixar al setembre

La Brigada Mòbil, actualment dirigida per un respectat veterà com l’intendent Xavier Pastor, ja va traslladar el seu malestar en la reunió de treball de la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO), de la qual depèn, el passat 14 de setembre. Ja aleshores, la unitat estava quaranta efectius per sota de la relació de llocs de treball. “La situació ha empitjorat. La sort és la devoció dels integrants, que fan meravelles amb els quadrants per no deixar buits els torns”, indiquen des de la Brimo.

La promesa de la Prefectura, fins a la sortida com a cap del cos del comissari Josep Maria Estela, era mirar “d’accelerar” els “oferiments o els concursos oposició” per poder reposar eks efectius que falten a la Brimo. Però, de moment, només s’han començat a treballar les bases de cara el proper mes de gener. Ara bé, la prioritat no serà la Brimo i ni, per descomptat, la seva germana l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). De moment, la persoectiva és prioritzar el Grup Especial d’Intervenció, la unitat aquàtica, els Tedax i Muntanya. “Ja se sap… l’ordre públic no està de moda”, comenten amb un punt de resignació des de la Brigada. Ara el comissari en cap, Eduard Sallent, haurà de negociar amb la Brimo per tal de resoldre el veritable “neguit” que pateixen per la pèrdua de recursos humans.

Dificultat d’accés a la Brimo

Un dels problemes que s’al·leguen des de la direcció uniformada dels Mossos és que la Brimo “no és tan fàcil de reposar”. És una “unitat delicada” amb un alt grau d’especialització i entrenament”. “Tenim gent a la Brigada en comissió de servei que, per exemple, no ha fet o completat el curs d’ordre públic”, indiquen. “S’ha de fer el més aviat possible el concurs per reposar efectius, anem més justos que un pany de cop, i si s’embolica la troca, cal tenir tots els forats tapats”, apunten les mateixes fonts. “La dedicació dels agents supleix moltes mancances”, insisteixen. Un dels problemes més habituals són els canvis d’horari sobtats i que ja es realitzen de manera generalitzada.

En aquest sentit, recorden que paral·lelament a la incorporació de futurs integrants de la Brimo i, si s’escau, el seu increment, s’ha de racionalitzar el parc mòbil o fins i tot, les mateixes instal·lacions. En aquest sentit, també cal pensar que es necessitaran caporals i sergents, per mantenir la mateixa estructura de comandament i operativa que té la unitat. “La feina que té assignada la Brigada no només són manifestacions”, subratllen des dels antiavalots. En aquest sentit, les dades els avalen. Durant el 2021 van actuar en un total de 286 manifestacions i protestes, però també fan vigilàncies d’infraestructures crítiques contra l’amenaça jihadista, desnonaments crítics, controls, detencions d’alt risc, suport al Grup Especial d’Intervenció, o, per exemple, la cura de la seguretat en grans esdeveniments com partits de futbol d’alt risc, entre moltes d’altres.

Un membre de la Brimo colpeja un manifestant/Jordi Borràs

“Una unitat vital”

El Sindicat de Policia de Catalunya considera que la Brimo és una “unitat vital”. “Només ens adonarem de la importància de la seva existènciaquan hi ha aldarulls al carrer!”, assegura el portaveu del SPC en declaracions a El Món, David Miquel. “Un 10% és moltíssim, cal tornar a la normalitat d’efectius”, afegeix. Per la seva banda, el sindicat USPAC asseveren que “és una especialitat prou gran perquè es faci un concurs-oposició de forma bianual”. De fet, recorden que així s’hi va comprometre la secretaria general de Recursos Humans del cos quan es va dissenyat un futur concurs genera de promoció i especialitzats.

Tant important és aquesta unitat que en va ser la protagonista absoluta de la comissió d’estudi sobre el model policial que fa dues setmanes es va cloure al Parlament, només igualada per la Comissaria General d’Informació. Els seus mètodes de treball, arsenal, material i recursos així com el seu control i supervisió han estat projectats en les conclusions aprovades. Ara bé, a l’aire ha quedat el nombre d’efectius que calen per una població cada cop més nombrosa i amb més riscos d’ordre públic. “La ratio ha baixat quan hauria d’haver pujat”, retreuen.

Més notícies
Els agents de la Brimo debaten amb manifestants
El Parlament demanarà mecanismes de control emocional de la Brimo
Notícia: El Parlament demanarà mecanismes de control emocional de la Brimo
Comparteix
La revisió dels antiavalots, la gestió de l'estrès dels agents o la revisió d'Afers Interns, els punts calents de les conclusions de la comissió del model policial del Parlament
Una imatge de les protestes a Còrsega arran de la provocació de la policia francesa/Corsica Catalunya
La ‘brimo’ francesa provoca enfrontaments amb els independentistes corsos
Vídeo: La ‘brimo’ francesa provoca enfrontaments amb els independentistes corsos
Comparteix
Un vídeo dels antiavalots cantant 'La Marsellesa' durant l'enterrament de Colonna embolica la troca
Miquel Sàmper / ACN
L’exconseller Samper demana al Parlament més efectius per la Brimo
Notícia: L’exconseller Samper demana al Parlament més efectius per la Brimo
Comparteix
Apunta que el millor instrument per controlar mobilitzacions a Catalunya és la tanqueta d'aigua a pressió
La BRIMO aquest dissabte a Via Laietana
Interior estudia quines càmeres unipersonals posa a la Brimo
Notícia: Interior estudia quines càmeres unipersonals posa a la Brimo
Comparteix
La unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra espera un nou decret d’estructura

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Catari a desembre 15, 2022 | 22:30
    Catari desembre 15, 2022 | 22:30
    En serio no troben sonats de extrema dreta?,
  2. Icona del comentari de: gatemprenyat a desembre 15, 2022 | 23:25
    gatemprenyat desembre 15, 2022 | 23:25
    Ui sí, quin problema més gros que tenim els catalans. No puc dormir de l'angoixa que em suposa no saber si hi ha prous brimos per apallisar-me.
  3. Icona del comentari de: Supra a desembre 15, 2022 | 23:43
    Supra desembre 15, 2022 | 23:43
    La brimo el que haurien de fer es tancar-la
  4. Icona del comentari de: Tap a desembre 16, 2022 | 01:38
    Tap desembre 16, 2022 | 01:38
    És que ara els obliguen a parlar Català i com tots els que hi són són de la Colònia Espanyola i es caguen en els Catalans, llur llengua i llur Cultura.......
  5. Icona del comentari de: Un més a desembre 16, 2022 | 06:59
    Un més desembre 16, 2022 | 06:59
    Veterà respectat? Jajajaja com es nota que les teves fonts d'informació no són de personal de la Brimo...
  6. Icona del comentari de: vendetta a desembre 16, 2022 | 08:36
    vendetta desembre 16, 2022 | 08:36
    ñam ñam ens trobem als carrers
  7. Icona del comentari de: Ciutadà a desembre 16, 2022 | 08:43
    Ciutadà desembre 16, 2022 | 08:43
    A veure si desapareix d'un cop. Els policies - tots- son enemics dels ciutadans
  8. Icona del comentari de: Ciutadà a desembre 16, 2022 | 08:43
    Ciutadà desembre 16, 2022 | 08:43
    A veure si desapareix d'un cop. Els policies - tots- son enemics dels ciutadans
  9. Icona del comentari de: Jm a desembre 16, 2022 | 10:36
    Jm desembre 16, 2022 | 10:36
    Fins no marxin tots els fatxes no estarem tranquils
  10. Icona del comentari de: almogaver a desembre 16, 2022 | 11:54
    almogaver desembre 16, 2022 | 11:54
    Que demanin reforços als seus origens de la guardia civil i la policia armada
  11. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a desembre 16, 2022 | 15:14
    uno que vive en Tabarnia desembre 16, 2022 | 15:14
    es que hi ha un gran problema, cada vegada la gent te mes cultura, i entrar a un lloc com aquest que el que prima es la ignorancia dons , no

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa