El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mitjà defensa ampliar el passaport Covid quan la incidència superi els 200 casos
  • CA

El doctor Oriol Mitjà, membre del comitè d’experts contra la Covid que assessora al Govern, ha defensat aquest dijous en una entrevista a El Món a RAC 1 que l’ampliació del certificat Covid de la UE s’apliqui quan la incidència acumulada a 14 dies superi els 200 casos per cada 100.000 habitants. Actualment a Catalunya la incidència és de 100 casos. Mitjà ha opinat que el passaport Covid “és una molt bona mesura per evitar fer tancaments una altra vegada” i ha afegit que per “aturar l’increment” alguna cosa s’haurà de fer.

El certificat Covid UE implica limitar l’accés a activitats socials a les persones no vacunades o que no disposen d’un test amb resultat negatiu i la mesura requereix l’aval el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Govern està a l’espera d’un informe dels experts i aquesta setmana ha dit que l’aplicació no serà immediata. Per Mitjà, el passaport Covid permet “evitar que una persona amb gran potencial infecciós entri en un espai on el risc de transmissió és elevat; les persones vacunades és menys probable que transmetin la infecció”. El doctor creu que, “quan comencin a pujar les xifres, d’aquí a dues o tres setmanes, es podria” demanar el certificat “a tot arreu on l’evidència científica ens diu que hi ha un risc incrementat”.

En aquest sentit, Mitjà va més enllà de la restauració i parla de demanar el certificat en “temples religiosos, grans superfícies comercials, gimnasos, teatres, cinemes o camps de futbol”. Sobre els centres comercials l’expert recorda que per Nadal s’hi poden produir aglomeracions. “En tots aquests llocs, per una raó o per una altra, hi ha un potencial d’infecció i a molts països europeus ja s’hi ha imposat el passaport Covid o el tancament”. Mitjà agrega que “l’evidència científica és molt clara, agafis per on l’agafis: tots els estudis apunten en la mateixa direcció i això vol dir que alguna cosa està passant”.

Malgrat el repunt de la sisena onada, Mitjà manté el seu pronòstic que entre gener i febrer la pandèmia podrà estar sota control perquè la Covid s’haurà “gripalitzat“. En l’actual onada, el doctor creu que les UCIs a Catalunya “difícilment arribaran a tenir més d’un 30%” de llits ocupats per malalts amb Covid, “que és el nivell crític”. “Si hi ha 900 llits, potser arriben a 200 o 300 malalts de Covid a les UCI, però difícilment s’arribi a una ocupació del 80% com en onades anteriors”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ja l'he patit prou a novembre 18, 2021 | 10:46
    Ja l'he patit prou novembre 18, 2021 | 10:46
    Per si acàs, aquest és tant espabilat que primer ha marxat.I ara ha convertit l'activitat de posar el nas fora de casa en el seu hobby. Que faci de salvapàtrias allà on viu, que s'apliqui les seves idees i ens deixi tranquils.
  2. Icona del comentari de: Aixó voleu? a novembre 18, 2021 | 10:51
    Aixó voleu? novembre 18, 2021 | 10:51
    Centres comercials! ÉS UN VENUT d'Amazon, és clar. I la petita i mitjana empresa catalana, a norris, oi? Pel que veig, encara haurem d'anar a viure a Madrid per poder viure! Ah, i els no vacunats, que mengin pedres o es comencin a enmortallar!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa