El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els metges temen que “en dos mesos” Òmicron sigui “una bola de neu enorme”
  • CA

El cap de Servei de Medicina Intensiva del Parc de Salut Mar, Joan Ramon Masclans, ha explicat aquest dijous quin és el tipus de pacient que arriba en aquests moments a les unitats de cures intensives dels hospitals i ha advertit d’un empitjorament que en dos mesos es pot convertir en “una bola de neu enorme”. Les UCIs a Catalunya han vist multiplicar l’ocupació gairebé per tres en un mes. Actualment hi ha 281 persones en estat crític. Partint de l’experiència de l’Hospital del Mar, Masclans ha dit que les UCIs s’estant omplint de pacients no vacunats i vacunats, en aquest cas fonamentalment de persones sense la tercera dosi d’entre 55 i 75 anys. És per això que el doctor ha afirmat que la tercera dosi és “essencial”.

En declaracions a TV3, Masclans ha comentat que el que els metges veuen a cures intensives és “un reflex del que veiem a l’hospital, on hi ha un percentatge de pacients a qui el pulmó se’ls inflama més” i han de ser hospitalitzats. Amb petites diferències, el que passa als pacients no vacunats i als que no tenen defenses i a qui les vacunes ha fet menys efecte són “els mateixos quadres que hem vist en cada onada”. Els pacients immunitzats en canvi, tot i que el seu cas s’agreugi “el seu quadre és menys greu i l’evolució és més ràpida i millor”. En general, però, es veuen “quadres d’inflamació pulmonar i fallada respiratòria importants”.

De moment, Masclans assegura que no consten casos d’Òmicron a les UCIs, però ha advertit que si que hi ha les dades del Regne Unit. “El que veus de lluny en dos mesos ho tens aquí amb una bola de neu enorme: hem d’estar preparats pel que ve de Sud-àfrica i el Regne Unit perquè estem empitjorant i molt”. El doctor ha afegit que “el que ens afecta ara és la delta i ens preocupem per una cosa que serà pitjor, no per ser més greu, sinó perquè si s’estén molt ràpidament, per percentatge hi haurà més casos hospitalaris i greus en un context en què ja estem en tensió per la variant delta“.

Masclans ha intervingut aquest dijous a el programa Els Matins de TV3 al costat dels doctors Magda Campins i Daniel Prieto-Alhambra. Tots tres ha coincidit en la necessitat d’adoptar mesures restrictives.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Docent a desembre 16, 2021 | 18:40
    Docent desembre 16, 2021 | 18:40
    Tinc 62 anys, sóc docent, vacunat amb astrazeneka. Cada setmana tenim al centre algun grup confinat per positius. Encara no m'han donat hora per a la tercera dosi. Què hem de fer? No en vam tenir prou amb la primera onada? També anirem tard aquesta vegada?
  2. Icona del comentari de: Histèria col·lectiva a desembre 16, 2021 | 20:28
    Histèria col·lectiva desembre 16, 2021 | 20:28
    Confinar algú per haver donat positiu és mera precaució i en el 99,9% dels casos no implica cap situació de mínima gravetat.
  3. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 17, 2021 | 08:38
    ciutadà desembre 17, 2021 | 08:38
    Doncs si. Anirem tard com sempre, com no pot ser d'altra manera amb el ramat d'ineptes que prenen decisions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa