El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els assessors del Govern pressionen per aplicar mesures estrictes

El comitè d’experts contra la covid-19 que assessora el Govern està pressionant perquè s’introdueixin mesures estrictes que suposin un fre a l’augment de contagis de la sisena onada. Aquest comitè es reunirà demà a la tarda per acabar de tancar un document amb propostes que lliurarà a Salut per tal que l’estudiï. Els dictàmens d’aquest grup són consultius, però no vinculants per al Govern. Les alarmes locals s’activen després de la petició feta ahir a nivell europeu perquè els països apliquin més mesures.

La presidenta del comitè, la doctora Magda Campins, ha explicat a Els matins de TV3 que el document en què estan treballant planteja quina és la situació actual i quines restriccions serien necessàries. Entre aquestes hi ha la necessitat d’augmentar el ritme d’administració de terceres dosis “en els grups d’edat en què veiem que s’estan produint ingressos i són més vulnerables”.

Campins ha dit que amb les terceres dosis no n’hi ha prou per contenir l’onada “sobretot perquè vénen dies de festes amb moltes interaccions en dinars i sopars” que “representen un risc important”. La doctora ha advertit que les trobades nadalenques impliquen “trobades familiars amb persones vulnerables i s’ha de fer una crida a la prudència”. “L’any passat no estàvem vacunats i potser hi havia més consciència del risc entre la població, però ara les vacunes han fet que ens relaxem”, ha advertit.

La presidenta del comitè ha recordat que “estem en un moment de creixement de Delta i la perspectiva a curt termini és l’arribada d’una variant molt més transmissible”. En conseqüència, ha afegit, cal “ser molt prudents” i demanar “un esforç a tothom, que sabem que està molt cansat, però és absolutament necessari”.

Per la seva banda, el doctor Daniel Prieto-Alhambra ha dit en el mateix programa que se li trenca el cor estar en aquesta situació però que ara cal reconèixer que si ja era difícil controlar la situació amb delta, amb Òmicron en l’horitzó serà pitjor i el que s’està fent ara amb les terceres dosis “no serà suficient”. “No hi ha cap mesura que per si sola funcioni, les terceres dosis són crucials i després cadascú ha de valorar el risc-benefici de cada interacció que vulgui tenir i veure quines es poden evitar”. Prieto-Alhambra ha reiterat que cal mantenir les mesures que funcionen davant de qualsevol variant: mascaret, ventilació i limitació de contactes.

Campins també ha considerat bo reintroduir el concepte de bombolla per Nadal i “recuperar el teletreball” per evitar interaccions de persones de diferents grups. “Tot el que sigui evitar interaccions sense realment posar en risc l’economia i tornar a provocar problemes socials és important”, ha dit Campins.

“Estem en situació de guerra mundial”

El doctor Joan Ramon Masclans de l’Hospital el Mar, per la seva banda, ha dit que s’estan vivint dues realitats paral·leles: “Estem en una situació de guerra mundial i vas pel carrer i veus una realitat de normalitat absoluta”. L’expert ha afegit que “sense haver-nos de tancar a casa, les mesures de contenció, com la restricció de bombolles, la mascareta, la ventilació, el rentat de mans, el teletreball, reduir el màxim possible les interaccions, anar molt ben protegit en el transport públic, la vacunació de qui nos s’ha vacunat, la dels nens i les terceres dosis ajudaran moltíssim”. En cas contrari, ha advertit el doctor, “estarem abocats a situacions a les quals ningú de nosaltres voldria arribar”. Masclans ha defensat les eines que “no cal que el govern ens imposi” i que “hi ha d’haver conscienciació de tothom perquè la situació ens afecta a tots”.

Els tres experts han remarcat que la situació és molt complexa i que les solucions fàcils i ràpides no existeixen. “La pandèmia ens ha demostrat que és impossible”, ha remarcat Masclans. El doctor ha recomanat “tenir paciència, confiar en els experts, no creure en la possibilitat que hi hagi mans negres darrere, perquè la pandèmia és quelcom d’abast planetari i ens afecta a tots, sense que hi hagi solució màgica i queda camí per recórrer”.

Campins ha afegit que “les vacunes no són perfectes però ha recordat que han fet que els casos greus entre persones vacunades siguin vuit vegades menys que entre els no vacunats. Prieto-Alhambra ha afegit que “sense vacunes estaríem en confinament domiciliari una altra vegada, amb UCIs rebentades i estarien morint milers de persones al dia”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Purità a desembre 16, 2021 | 14:32
  Purità desembre 16, 2021 | 14:32
  Quina colla d'endollats reaccionaris...
 2. Icona del comentari de: PSYCOS. a desembre 16, 2021 | 16:22
  PSYCOS. desembre 16, 2021 | 16:22
  Guerra? Normalitat? En mans de qui estem! En mans de qui estem! Però com diuen els amiguets del Rufián: " A todo cerdo le llega su sanmartín! En el vostre cas, sereu esborrats del mapa, si no per l'Òmicron, per les eleccions. Som independentistes intel·ligents amb la paciència esgotada. Ja us ho trobareu aviat!
 3. Icona del comentari de: Tano a desembre 16, 2021 | 18:03
  Tano desembre 16, 2021 | 18:03
  Mentre el Sr. Argimon digui una cosa i llavors salti en Roger Torrent dient-ne un altre, no anirem bé.
 4. Icona del comentari de: No tenen la més mínima ètica a desembre 16, 2021 | 20:24
  No tenen la més mínima ètica desembre 16, 2021 | 20:24
  Aquesta gent hauria de ser rellevada d'immediat. Són uns irresponsables que viuen de l'alarmisme i de generar por. Parlar de guerra i bestieses així quan la realitat és d'un 0,000025% de persones a les UCI és per tancar tots aquests cretins i llençar la clau.
 5. Icona del comentari de: Pere a desembre 16, 2021 | 22:07
  Pere desembre 16, 2021 | 22:07
  Afortunadament ara tenim tècnics que diuen el que és recomanable i després cadascú que faci el que pugui o vulgui. Però el dia que els hospitals estiguin saturats ho pagarem tots. Principalment els que es posin malalts, no de la Covid, sinó de qualsevol altra cosa. O qui tingui un accident o hagi de ser operat. I en aquest cas pringarem tots per igual tan si estem vacunats com si no. El problema serà la saturació dels hospital i no hi haurà prou capacitat per atendre a tothom. Aneu banalitzant el problema, aneu.
  • Icona del comentari de: SSS a desembre 17, 2021 | 15:42
   SSS desembre 17, 2021 | 15:42
   Els hospitals estan saturats de gent que consumeix alchol, tabac, sucre, que no fa esport, que e mengen malament, i també de depressius x culpa de la mala gestió d aquesta crisis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa