El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alarma a Europa en previsió de més hospitalitzacions i morts per Òmicron

L’European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ha decidit aquest dimecres encendre totes les alarmes en previsió d’un empitjorament de l’escenari a nivell europeu per la introducció de la nova variant Òmicron. En un un comunicat, aquesta agència europea ha advertit que els models matemàtics que té a disposició mostren com l’avantatge que aquesta variant té pel que fa a la transmissibilitat pot derivar en un augment de contagis que que els sistemes sanitaris europeus no puguin contenir. “Ja hi ha transmissió comunitària de la nova variant als països europeus i un augment ràpid del nombre de casos s’espera en els propers dos mesos”, apunta l’agència.

En el mateix comunicat, l’ECDC apunta que la situació epidemiològica encara es caracteritza a Europa per un índex de casos elevat i d’un índex de mortalitat baix, però incrementant a poc a poc, amb la variant delta encara com a predominant. S’espera però que Òmicron sigui dominant en els dos primers mesos del 2022, fet que també dependrà de la seva habilitat en escapar de l’efecte protector de les vacunes.

L’agència admet que encara no hi ha informació consistent per afirmar quina és la gravetat de la nova variant, però és igual: “Fins i tot si la gravetat causada per Òmicron és la mateixa o més baixa que la que provoca la Delta, la transmissibilitat incrementada i l’augment exponencial de casos que en resulta farà pesarà ràpidament més que els beneficis d’una potencial severitat reduïda de la malaltia. De fet, ECDC dóna per fet que Òmicron causarà hospitalitzacions i morts addicionals, que se sumaran a les previstes en les projeccions basades en Delta.

L’informe de l’ECDC afirma que els seus models matemàtics demostren que la reducció forta i immediata dels contactes és requerida per evitar un un elevat pic de contagis causat per Òmicron i procurar que a curt termini la salut i la mortalitat relacionada amb Covid-19 es puguin gestionar. Tot això fins i tot encara que es mantingui la campanya de vacunació. El text de l’ECDC dona a entendre que el virus va més ràpid que el que pugui avançar la vacunació. És per això que apel·la a prendre mesures no farmacològiques, és a dir, totes les que tenen a veure amb la reducció de la interacció entre les persones. Les conegudes fins ara són teletreball, limitació d’horaris i confinaments.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Criminals és poc a desembre 15, 2021 | 21:21
    Criminals és poc desembre 15, 2021 | 21:21
    "encara no hi ha informació consistent per afirmar quina és la gravetat de la nova variant, però és igual". Quin nivell de cinisme. Els és ben igual si l'Òmicron, com tot apunta, resulta ser una variant més lleu que la delta, que ja era més lleu que l'alfa. El negoci i el control social han de continuar fins i tot si les noves variants es van convertint en una mena de grip.
  2. Icona del comentari de: Jaux a desembre 16, 2021 | 01:11
    Jaux desembre 16, 2021 | 01:11
    Caldria començar a escriure dels morts després de vacuna i de la mortalitat no diagnosticada, no us sembla?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa