El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’onada de contagis fa augmentar el número de pacients crítics a les UCIs
  • CA

L’onada de contagis que s’està produint a Catalunya a les portes de Nadal està enviant diàriament més persones en estat crític a les unitats de cures intensives (UCIs), tal i com reflecteixen les dades del Departament de Salut publicades aquest dijous. La pressió hospitalària ha augmentat amb 12 persones més i el total se situa ja en 1.128 ingressats, mentre que a les UCIs hi ha 17 persones més que el dia anterior. En total ja hi ha a Catalunya 281 persones en estat crític.

Pel que fa als nous contagis confirmats per proves PCR o tests antigènics (TA) Salut en notifica aquest dijous 6.752 més. El risc de rebrot puja 66 punts i es fixa en 766. La incidència acumulada a 14 dies passa de 512,94 a 534,84 casos per cada 100.000 habitants. També puja la velocitat de propagació o Rt, que passa de 1,20 a 1,47, mentre que la taxa de positivitat de les proves que es fan s’enlaira fins a 11,13%. Salut ha notificat aquest dijous 17 morts més per Covid a Catalunya. El balanç puja ja a 24.275 defuncions.

L’empitjorament de les dades es produeix en paral·lel a l’avís que ahir van fer les autoritats sanitàries europees sobre la necessitat d’adoptar mesures per aturar una possible expansió de la variant Òmicron, que és molt més transmissible que la Delta. Experts com l’investigador Salvador Macip, assessor del Govern, han advertit que és possible que a Catalunya hi hagi més casos d’Òmicron dels que s’estan descrivint.

Òmicron és de moment especialment forta al Regne Unit, on ahir es va informar que representa un 20% dels casos. L’alarma europea es basa en el fet que malgrat que la variant no sigui més greu, la seva elevada transmissibilitat farà augmentar hospitalitzacions i per tant provocarà el col·lapse dels sistemes sanitaris. La nova variant, segons els experts, es fa més fort als bronquis i per això és més transmissible. En canvi, quan el virus es fa fort al pulmó la possibilitat de causar casos greus de la malaltia és més elevada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa