El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Macip avisa que potser hi ha “més Òmicron” a Catalunya “de la que veiem”
  • CA

L’investigador de la Universitat de Leicester i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Salvador Macip, ha advertit aquest dijous en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio que “pot ser que tinguem més Òmicron a casa nostra de la que veiem”. Actualment, segons el Departament de Salut a Catalunya només hi ha detectats nou casos. Una dada baixa que pot explicar-se pel fet que la capacitat de rastrejar casos de Catalunya és molt més inferior que el Regne Unit, ha explicat Macip, que és també membre del comitè d’experts contra la Covid-19 del Govern.

Macip ha assegurat que fins ara s’estava a l’espera de veure què passaria quan s’estengués Òmicron en algun país europeu amb característiques demogràfiques i climatològiques comparables. “El Regne Unit és un país que s’assembla més al nostre i el que veiem és que en aquests moments Òmicron ja és el 20% dels casos i està pujant molt ràpidament i tot sembla indicar que s’està menjant el terreny de la delta, però encara queda temps per veure”, ha afegit l’expert. Per Macip Òmicron podria ser la variant dominant en les properes setmanes tenint en compte que per Nadal augmentaran les interaccions en un context de porques restriccions. “Això facilitarà que possiblement, al ritme que anem, comencem l’anys plens d’Òmicron per tot Europa”.

Les “bones notícies” sobre la variant és que “no està donant casos més greus” ni més mortalitat. Sembla, segons explica l’expert, que és una variant que “té preferència pels bronquis més que pels pulmons, que és on quan el virus es fa fort pot causar casos més greus; en bronquis, en canvi, es transmet més, hi ha una transmissió augmentada, però sense acompanyar-se d’una major gravetat i això és positiu”.

Sobre l’avís de l’ECDC respecte a la necessitat de més mesures més enllà de les vacunes, Macip ha dit que és important recordar que amb la vacuna “no n’hi ha prou ni amb Òmicron ni amb la Delta, hem fiat massa la resposta a la vacuna, que és l’eina més important —frenarà moltíssim els casos i la mortalitat de forma espectacular—, però no és suficient i sabem que persones vacunades es poden contagiar i poden contagiar”.

Macip avisa que si es vol dominar la corba s’ha de vacunar tothom per “tallar el camí al virus”, però que no es poden “oblidar la resta de mesures, que segueixen en peu fins al final de la pandèmia, perquè si no passa el que passa ara a Europa”. L’expert del Govern creu que s’hauran de prendre decisions difícils i aposta per imposar “alguna restricció una mica més dura”. “No estic dient cancel·lar el Nadal, però sí limitacions, no encara tocs de queda, però sí tancar alguns actes o esdeveniments multitudinaris”. Per Macip el passaport Covid funciona, “però no és la única solució per tallar els contagis”. Augmentar la possibilitat de tests seria positiu, ha dit, però a Catalunya sempre ha estat “un forat negre”.

L’expert ha advertit del perill de fer servir malament els tests antigènics per anar a sopars de Nadal. “Funciona si es fa de manera regular, un cada dos o tres dies, com es recomana al Regne Unit, on són gratis i te’ls porten a casa”. Per Macip, “un sol test negatiu no et salva de res, jo me’n faria dos o tres la setmana abans d’un sopar per tenir més garantia que no estàs contagiat”, ha recomanat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa