El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
24 persones han mort des del juny gràcies a la Llei de l’eutanàsia
  • CA

Un total de 24 persones han mort a Catalunya des del juny d’ençà que va entrar en vigor la Llei de l’eutanàsia, segons ha informat aquest dijous el Departament de Salut. Les sol·licituds rebudes han estat 53, de les quals 34 a l’atenció primària i 19 en centres hospitalaris. Les sol·licituds aprovades fins ara han estat 28, quatre de les quals encara estan pendents de realitzar. De les sol·licituds realitzades, 11 ho han estat a l’atenció primària, 13 en centres hospitalaris.

Segons les dades de Salut, tres sol·licituds han estat denegades per no ajustar-se als requisits. Actualment hi ha 14 sol·licituds en curs. També s’han produït 6 defuncions abans de l’eutanàsia. Pel que fa a les sol·licituds per patologies, la majoria, un total de 23, han estat per patologies neurodegeneratives; 14 oncològiques; 4 pendents de saber la patologia, i 12, altres. La mitjana de temps de resolució de la sol·licitud és de 41 dies.

Els requisits per sol·licitar l’eutanàsia s’ha de tenir nacionalitat espanyola, o residència legal a l’estat, o certificat d’empadronament (temps superior a 12 mesos), ser major d’edat i capacitat. Cal patir una malaltia greu i incurable, amb patiment insofrible, o un patiment greu, crònic, i impossibilitant, amb patiment insuportable, certificat pel personal facultatiu responsable.

Se li ha de facilitar a la persona sol·licitant, per escrit, les alternatives existents. Cal prestar consentiment informat prèviament i la prestació es pot dur a terme on prefereixi la persona al centre de salut o al seu domicili.

Pel que fa als professionals que s’han fet objectors, Salut ha dit que dels 90.000 professionals sanitaris de Catalunya, només 90 professionals s’han fet objectors, que representa un 0,1%. Dels 90, 77 són personal mèdic, 12 personal d’infermeria i un professional farmacèutic. 12.000 professionals han optat fer una formació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa