El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mitjà critica la retirada del certificat Covid i creu que es podia adaptar
  • CA

Oriol Mitjà ha criticat la retirada del certificat Covid-19 i creu que era millor “modificar els criteris” d’ús perquè tornés a ser efectiu. En una sèrie de piulades, l’epidemiòleg ha assegurat que s’ha creat una “falsa disjuntiva” entre mantenir el certificat perquè va ser eficaç contra la variant Delta o eliminar-lo perquè la variant Òmicron l’ha fet innecessari. La retirada del certificat ha dividit el Comitè Assessor Científic del Govern, on hi havia partidaris i detractors de la mesura.

Mitjà considera que el més “raonable” era buscar la manera de recuperar la seva utilitat. “La variant Òmicron presenta un escapament immunitari, però l’eficàcia vacunal per aturar la transmissió es recupera amb la tercera dosi, o si fa menys de 6 mesos que s’ha passat la infecció Covid-19″, ha assegurat. El doctor creu que la seva proposta no hauria agradat “a polítics ni a la ciutadania”, però hauria estat la millor opció per no perdre “l’última mesura de control de la infecció” que quedava en vigor.

Per això l’epidemiòleg considera que hauria estat més útil canviar els criteris i fer-lo vàlid només per a les persones que s’han posat la tercera dosi, les que es van posar la segona dosi fa menys de sis mesos o les que tinguin una PCR o un test d’antígens negatiu fet en les últimes 48 hores. Mitjà considera que amb la incidència del virus encara disparada, l’ocupació dels hospitals al 205 i de les UCI al 50% mantenir el certificat amb nous criteris era una “mesura efectiva” per intentar controlar la sisena onada.

Precisament, el catedràtic de farmaco-epidemiologia de la Universitat d’Oxford i membre del Comitè Científic Assessor del Govern català, Daniel Prieto-Alhambra, ha defensat aquest matí que la retirada del certificat Covid s’ha aprovat perquè “no funciona” amb la variant Òmicron i que a Catalunya no ha servit per aturar la sisena onada perquè la seva implantació va coincidir amb l’arribada de la nova variant, molt més transmissible que la Delta.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antoni Cuadrench a gener 27, 2022 | 10:12
    Antoni Cuadrench gener 27, 2022 | 10:12
    Si algú quantifiqués la despesa del cost del Covid i els altres virus mal gestionats, ens esgarrifariem. Costa d'entendre tanta irresponsabilitat de la gent que té una carrera universitària i cobren sous de la Generalitat.
  2. Icona del comentari de: Tenim un periodisme de molt baix nivell a gener 27, 2022 | 17:41
    Tenim un periodisme de molt baix nivell gener 27, 2022 | 17:41
    No encerto a entendre què fa que cada cop que aquest oportunista bada boca tots els mitjans catalans corren a fer-ne notícia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa