El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els experts alerten del risc de retirar totes les restriccions alhora

El catedràtic de farmaco-epidemiologia de la Universitat d’Oxford i membre del Comitè Científic Assessor del Govern català, Daniel Prieto-Alhambra, ha assegurat que “no és sensat” retirar totes les restriccions alhora perquè en cas d’un nou rebrot serà molt difícil saber quin és el motiu de la pujada. La presidenta del comitè i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d’Hebron, Magda Campins, ja havia advertit el dimecres que amb l’estat actual de les UCI relaxar les restriccions no és la millor opció.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Prieto-Alhambra ha reconegut que no tenia sentit mantenir l’obligació de presentar el certificat Covid per entrar a restaurants i altres establiments perquè “no funciona” amb la variant Òmicron. L’investigador d’Oxford ha explicat que al Comitè Científic Assessor hi havia opinions diverses sobre la retirada del certificat i ha defensat que la mesura era “útil” per barrar el pas a la variant Delta, tal com demostren estudis del Regne Unit i Dinamarca, on coincidint amb la seva implantació es van registrar descensos importants en el nombre dels contagis i de les hospitalitzacions, a més d’impulsar la vacunació.

En el cas de Catalunya, la introducció del certificat només ha servit per millorar la cobertura de la vacuna, ja que Salut va aprovar la seva implantació just quan la variant Òmicron començava a ser majoritària. “Amb l’Òmicron el certificat no funciona perquè és molt més transmissible”, ha afirmat Prieto-Alhambra.

Pel que fa a la irrupció de la nova subvariant Òmicron sigil·losa, de la qual a Catalunya ja s’han detectat els primers casos, l’investigador de la Universitat d’Oxford assegura que en aquests moments “no preocupa” a les autoritats sanitàries, que simplement en fan un seguiment com a “variant d’interès” perquè sembla ser més transmissible que l’Òmicron original i, a més, té la peculiaritat que és més “difícil de diferenciar” de la resta de variants –d’aquí el nom–, tot i que ha garantit que no escapa a les proves PCR.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Albert Berrio a gener 27, 2022 | 09:01
  Albert Berrio gener 27, 2022 | 09:01
  Em temo que aquesta mesura no ha servit de res perquè no s'ha aplicat. A mi mai m'han demanat el certificat en un bar.
 2. Icona del comentari de: Adictes al totalitarisme a gener 27, 2022 | 09:02
  Adictes al totalitarisme gener 27, 2022 | 09:02
  Els "experts" han demostrat ser uns adictes a les restriccions. Han gaudit cadascun dels drets inculcats com un àpat sibarita. Ara és com treure'ls la droga de cop.
 3. Icona del comentari de: ciutadà a gener 27, 2022 | 09:03
  ciutadà gener 27, 2022 | 09:03
  Que el ditxós certificat no servia per a res ho sabia tothom menys els que, hom suposa, havien de ser els primers a saber-ho

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa