El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mes de desembre amb temperatures de rècord a Catalunya
  • CA

Mes de desembre amb temperatures de rècord a Catalunya. 40 de les 153 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) han registrat rècords de temperatura màxima entre el 27 i el 31 de desembre, segons informa el Meteocat. A més, 23 estacions també han superat la seva temperatura mínima diària més alta en un mes de desembre.

Les estacions de la XEMA recullen dades des de fa més de 10 anys. Tot i que algunes estan ubicades al litoral i el prelitoral, la majoria estan a cotes mitjanes i altes del Pirineu i el Prepirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya atribueix les temperatures elevades dels últims dies de l’any 2021 a un anticicló càlid amb una massa d’aire tropical procedent del nord d’Àfrica que afectat tot el territori de Catalunya.

Segons els informes del Meteocat, el mes de desembre ha estat càlid o molt càlid a les zones més elevades del país, mentre que a altres punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat normal. A l’extrem nord del Pirineu occidental ha estat molt plujós, mentre que les grans nevades es van produir durant la primera meitat del mes.

Gener càlid

El 2022 també ha començat amb temperatures molt altes. L’1 de gener Barcelona va batre la temperatura màxima en un mes de gener en un segle de registres. El termòmetre de l’estació de l’Observatori Fabra va marcar una màxima de 22,1ºC. Es tracta de tres dècimes més que l’anterior rècord, que es va registrar el 8 de gener del 2016. Són temperatures més habituals del mes de maig o de juny.

A la cota de 1.500 metres d’altura s’han registrat temperatures al voltant de 18ºC, quan el normal serien que fossin entre 5ºC i 7°C.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa