El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La patronal del sector reclama l’obligatorietat de la vacunació per treballar en residències

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) veu “inviable” canviar de lloc de feina els treballadors no vacunats i ha reclamat una llei sanitària que faci obligatòria la vacunació per treballar en residències, centres de dia i atenció directa a gent gran. La directora general d’ACRA, Montse Llopis, s’ha mostrat escèptica amb el document del Ministeri de Sanitat que obre la porta a valorar el canvi de lloc de feina de qui no tingui la pauta completa. “El 98% fan atenció directa, què fem, els posem a tots a fer d’administratius?”, s’ha preguntat. Segons Llopis, el document demostra poc coneixement de la realitat dels centres. Ha indicat que els no vacunats no són més del 10-12% però una sola persona “pot infectar una residència”.

Llopis ha afirmat també que la normativa laboral no permet canviar una persona de lloc de treball fàcilment. Més enllà d’això, ha insistit que la majoria de les tasques que es fan dins d’un centre de gent gran impliquen un contacte directe amb el resident i, per tant, no existirien tampoc llocs de feina on derivar els no vacunats.

Per això, ha insistit que l’única via per garantir el 100% de la vacunació completa entre els empleats és a través d’una llei sanitària. “Igual que ens ho demanen per viatjar, perquè no ho podem demana per protegir les persones més dèbils?”, ha manifestat. En aquest sentit, ha plantejat que ningú obliga a treballar en una residència però si es fa, s’hauria de garantir legalment el requisit de la vacunació.

A favor de la tercera dosi si ho diu la ciència

Sobre la necessitat o no d’una tercera dosi entre els residents, Llopis ha deixat clar que és la ciència qui ha de dir si és necessària. En cas que així sigui, sí ha defensat que els residents i la gent gran en general han de ser els primeres en rebre-la. “Evidentment estem a favor d’aquesta tercera dosi sempre i quan la recerca científica avali que és necessari”, ha declarat.

Ara per ara, les residències treballen amb les darreres restriccions habilitades –TAR a l’entrada i limitacions en les visites, per exemple-. Des d’ACRA són partidaris que el centre estigui obert a les visites però sempre complint totes aquelles mesures que protegeixen més als residents, especialment en moments epidemiològics més difícils, com l’actual.

Estratègia col·lectiva d’actuació

De cara al futur, l’única previsió que pot fer és que hi haurà covid “encara per temps”. Per això, ha demanat una estratègia col·lectiva sobre com encarar la pandèmia i que aquesta es basi en escoltar què diuen les xifres i el món científic. Ha reconegut que estan “expectants” perquè la variant Delta ha demostrat que poden arribar noves variants que modifiquin el que se sabia fins ara. Amb tot, ha asseverat que és necessari mantenir la coordinació amb el Departament de Salut, així com la provisió d’EPI i TAR, entre d’altres. L’objectiu final ha de ser protegir les persones més vulnerables, ha manifestat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa