El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Igualada, dia 15: 57 morts, indignació i el ‘monedero’ ja no té qui l’estimi
  • CA

Han passat 15 dies des del primer confinament. I sembla que s’oblidi qualsevol esperança de millora a curt termini. Des que es va iniciar el brot de coronavirus ja s’han registrat 57 morts. Esfereïdor. La xifra de positius és de 508 casos. Si s’obre el perímetre, les xifres encara són més esgarrifadores 1.070 morts. La Natàlia s’expressava clarament. “No puc entendre perquè a Igualada l’índex de defuncions és tan alt”, lamentava. No ho entèn ni en Jordi, ni en Santi, ni la Maite, ni en Pere, ni en Francesc. Dins de l’estat de shock, comentaris vitals. “Fa temps que no obro el monedero”, recorda amb certa sorpresa la Maite que viu amb paciència un confinament gairebé calvinista.

 

La Carme fa una setmana que espera els resultats per saber si és portadora del virus. S’escama perquè veu com a Alemanya, en fan a milers. “Tinc la sensació que el govern espanyol vol que aquí a la Conca d’Òdena ens vagi molt malament, per tenir prou motius per justificar el no-confinament de Catalunya o el no-confinament de Madrid”, conclou amb caire d’indignació. En Toni, periodista que perfila cada dia la ciutat, ha parlat amb en Jaume Gabriel Bisbal, que amb el seu germà Joan, dirigeixen els Serveis Funeraris Anoia. L’entrevista a l’Anoiadiari.cat és imprescindible. Fa un nus a la gola, quan, a mans d’un professional de la mort,  la xifra de 57 morts es converteix en relats de personals, de solitud.

Un home compra en una farmàcia cèntrica de la capital de l'Anoia

Un home compra en una farmàcia cèntrica de la capital de l’Anoia/Santi Vidal

Els canvis a la Conca d’Òdena es van notant arran de la crisi. El pavelló de les Comes es convertirà en un hospital de campanya amb 100 llits amb suport logístic de Metges Sense Fronteres. “Déu n’hi do, com els que actuen en les grans catàstrofes que veiem per la tele”, diun en Santi en la seva conversa diària amb el Món.  Hi ha un altre pla B, en unes dependències d’una mútua comarcal que està llesta per atendre 90 malalts. Són necessaris. “Veig cada vegada com el cercle es va aproximant, dos amics de la meva quinta ingressats”, comenta tocat. De fet, segons Salut, el 40% dels ingressats són joves. 

 

La població, i la consellera de Salut, Alba Vergès, s’esgargamellen per reclamar testos ràpids a la Conca. Per fer confinaments més efectius, i sobretot, poder actuar més aviat amb els col·lectius més vulnerables. És urgent i necessari. “Si em fessin la prova ràpid, el confinament es pot viure de manera molt diferent i més eficaç”, diu en Pere. Un confinament que va avançar la Generalitat, però que un jutge de Barcelona, ja ha determinat que ara està en mans del ministeri de Sanitat per ordre i gràcia de l’Estat d’Alarma.

De fet, el tancament a casa s’ha convertit en una constant vital. Fins i tot, en la preocupació pels avis incrèduls que surten per la ciutat sense màscara. Confinats i vivint la ciutat des la sortida al súper, la baixada d’escombraries, els grups de whattsapp, o el Twitter. La Maite hi veu un fenòmen, malgrat tot, positiu. “Fa temps que no obro el monedero”. Una síntesi perfecta.

Un home fuma en un carrer desèrtic d'Igualada/Santi Vidal

ed926697 6941 482e a3f1 372558f7a487

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa