Els experts preveuen una sisena onada més benigna que la cinquena

"No tenim boles de vidre, no podem descartar mai els escenaris menys probables", avisa Clara Prats

Els experts preveuen que la sisena onada sigui més benigna que la cinquena. Ja tenen càlculs fets sobre el que podria passar en els propers mesos amb la pandèmia. La investigadora del grup BIOCOMSC de la UPC Clara Prats ha explicat que, tenint en compte tots els factors que tenen a l’abast, el més probable és que la següent onada, la sisena, sigui més benigna que la cinquena que estem deixant enrere. No obstant això, Prats a llançat un avís: “No tenim boles de vidre, no podem descartar mai els escenaris menys probables aquí i a tot arreu”.

El retorn a l’activitat després de les vacances ens encamina cap a un canvi de tendència, això sembla segur. “Que hi haurà un canvi és l’escenari més probable; la baixada d’ara es frenarà i esperem, a finals de mes o principis d’octubre, començar a veure un augment de la R [velocitat de propagació]”, ha remarcat l’experta. Ara per ara, els estudiosos creuen que és difícil determinar amb exactitud què pot passar: “Podem tenir un escenari més d’estabilització amb brots locals i controlats amb un reforç del rastreig de contactes o bé hi pot haver una onada de l’estil de la quarta —més petita—, una onada poc important”.

El pitjor que pot passar

Els investigadors també posen sobre la taula els pitjors dels escenaris. “En els pitjors dels casos —ha comentat Prats—, que tinguessim una onada com la cinquena en què la R va arribar a 3,5, tindríem la mateixa afectació de mortalitat, però en UCIs seria menor perquè estaríem protergits”. La investigadora ha afegit que “si hi ha un nou creixement esperem que no ens porti els problemes de l’estiu, però depèn de molts factors que no podem tenir en compte”. Calcula que la R pot arribar a pujar fins a 2,5.

El que suma punts a favor d’una visió optimista és la cobertura vacunal que s’ha assolit en els darrers mesos. Al juny, la protecció davant la possibilitat de contagi era d’un 50-60% i ara és “el doble”, ha dit Prats. A les UCIs, el nivell de protecció per evitar acabar-hi ingressat estava al juny al voltant del 60%, mentre que ara aquesta taxa està en un 80%. La millora de la pandèmia en tot l’entorn fa pensar que menys casos de Covid entrin a les aules. “Estem tenint un retorn gradual a la normalitat, on l’últim que perdrem serà la mascareta a l’interior, estem pel bon camí”, ha subratllat.

Comentaris

    ciutadà 15/09/2021 3:12 pm
    I, per a la tretzena onada, quines previsions hi ha?.
    Alexander 15/09/2021 5:23 pm
    Quina pallissa de notícia. Què faran els mitjans sense la covid?

Nou comentari