Les vacunes han evitat la mort de gairebé 10.000 catalans

Els vaccins han aturat l'ingrés a UCI d'entre 4.700 i 5.700 persones

L’administració de les vacunes contra la Covid-19 han evitat la mort de gairebé 10.000 catalans, segones les estimacions que ha fet el grup BIOCOMSC de la UPC. La investigadora Clara Prats ha assegurat en roda de premsa que en funció de l’eficàcia variable de les vacunes, des de l’1 de gener i tenint en compte que el context social i de mesures hagués estat el mateix, els morts que s’han evitat serien entre 6.900 i 9.500. Els experts del BIOCOMSC també han fet un càlcul dels ingressos a unitats de cures intensives que han estalviat les vacunes. D’acord amb els càlculs que han realitzat els investigadors, els vaccins han evitat que entre 4.700 i 5.700 persones acabessin en un llit de crítics.

Pel que fa a ingressos en planta, la protecció a través de les vacunes ha fet que entre 31.000 o 38.000 persones no hagin hagut d’acabar en centres hospitalaris. Pel que fa al número de contagis, tenint en compte les mateixes consideracions, els experts han calculat que les vacunes han permès un estalvi d’entre 100.000 i 150.000 infeccions des de l’1 de gener. L’anàlisi de dades que ha fet el grup de la UPC mostra també que a Catalunya s’han estalviat centenars de milers de dies d’ingrés, tant en planta com a les unitats de cures intensives.

En la mateixa roda de premsa, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès que continua observant-se un alentiment en la vacunació “no perquè no tinguem dosis o oferta” sinó perquè “falten persones que vulguin vacunar-se”. Tot i així, la responsable de Salut Pública ha dit que la vacunació ha anat millor que en altres països. “Els motivats ja se l’han posat”, ha comentat en referència a l’alentiment. La secretària de Salut Pública ha afegit que ara “és prioritari que tots els grups de població tinguin una cobertura alta” i ha incidit en múltiples accions per estimular la vacunació entre aquells que encara no s’han vacunat.

L’estratègia de vacunació en aquest sentit, i com ja es va dir la setmana passada, evolucionarà per tal d’adaptar-se a la nova situació. Els punts de vacunació massius que hi ha en diferents punts del territori es replegaran i ara s’opta per una acció més “selectiva”, ha remarcat Cabezas, citant com a exemple els punts de vacunació en nou campus universitaris. D’altra banda, la secretària de Salut Pública ha valorat com a bona la situació epidemiològica actual de Catalunya. “Seguim amb una millora de la situació i dels indicadors, ens falta recuperar la normalitat en el sistema sanitari, sobretot en l’hospitalari”, ha comentat.

Comentaris

    Joan 15/09/2021 4:29 pm
    D'on treieu aquestes dades? Aquí s'afirmen coses sense saber ben bé com actua la vacuna. Vacunats i morts per covid, això sí que se sap
    Morts de riure, acabarem 15/09/2021 5:31 pm
    10.000? No, home, no. Afegiu més zeros que posats a especular amb morts ja no ve d'un grapat més.

Nou comentari