El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Antich demana unitat contra la “paràlisi” en la defensa del català
  • CA

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, creu que els defensors del català han de procurar “no quedar atrapats en una fase de resistència” perquè aquesta paràlisi portaria a “perdre la batalla”. “La llengua és transversal i el català és el moll de l’os”, ha avisat abans d’afegir que “anem tard” perquè davant hi ha un Estat que “ha renunciat a la diversitat” i creu que les accions per defensar la llengua són “una amenaça”. “El repte creixerà exponencialment”, ha avisat abans de cridar a la unitat de tots els actors implicats en la defensa i la protecció de la llengua catalana.

“Ens toca i tocarà treballar a tots, intensament i de manera continuada”, ha assenyalat. Antich creu que “l’estratègia de la divisió aprofita qualsevol escletxa per desplegar tot el potencial” de la defensa de la llengua, pel que cal “incidir i pressionar” els partits per buscar consens. “Sense partits polítics no hi ha alternativa. Tampoc per la llengua”, ha avisat. Tot i així Antich ha assegurat que no tot depèn de les administracions, sinó que empreses, sindicats i entitats de la societat civil també tenen un paper important en la defensa de la llengua. “El país no pot tornar a oblidar la llengua”, ha exigit.

La clausura de les Jornades d’Òmnium pel futur del català / Òmnium

“No deixarem que ens confrontin per la llengua”, ha reblat el president d’Òmnium, que creu que la llengua ha de quedar “fora dels debats tòxics”. Per aconseguir-ho cal eliminar barreres socials que també són “barreres lingüístiques”. Segons Antich cal concentrar-se en els públics prioritaris, que és el pas previ a l’adolescència.

Les jornades d’Òmnium per recollir propostes per al futur del català

Òmnium ha organitzat les Jornades de llengua, propostes de futur per al català. Davant dels experts Antich ha recordat que la “diagnosis” que es recull en aquestes jornades farà possible un “nou gran acord en la història social de la llengua catalana”, com el Pacte Nacional per la Llengua. “Avui aflora el treball de quatre mesos”, ha dit el president de l’entitat, que pretén “traçar un mapa sòlid que permeti revertir la situació del català”. Les conclusions d’aquestes jornades, juntament amb les aportacions territorials i les propostes ciutadanes que es vehiculin a través d’aquest web habilitat per a l’ocasió s’aportaran el 30 de juny al Pacte Nacional per la Llengua.

“A Òmnium Cultural assumim el lideratge que ens correspon”, ha dit Antich, que ha recordat que l’entitat destina un pressupost de més de 10 milions d’euros a la protecció de la llengua.

Més notícies
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una imatge prèvia l'empresonament d'un i l'exili de l'altre, al Parlament. Aquest dimarts compartiran roda de premsa sobre l'espionatge espanyol a Brussel·les / ACN
L’espionatge espanyol força l’independentisme a fer pinya
Notícia: L’espionatge espanyol força l’independentisme a fer pinya
Comparteix
Institucions, partits i entitats reaccionen conjuntament a l'afer destapat i Puigdemont i Junqueras compartiran roda de premsa a Brussel·les
El nou president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en l'assemblea en què s'ha produït el relleu amb Jordi Cuixart / Òmnium
Òmnium ha patit 22 atacs vinculats amb el Catalangate
Notícia: Òmnium ha patit 22 atacs vinculats amb el Catalangate
Comparteix
Van espiar l'entitat abans del registre de la Guàrdia Civil a la seva seu i abans del judici de l'1-O al Suprem
Xavier Antich / ACN
Òmnium exigeix responsabilitats pel Catalangate
Notícia: Òmnium exigeix responsabilitats pel Catalangate
Comparteix
El president d'Òmnium demana que es "depurin responsabilitats" per l'espionatge massiu contra independentistes
Xavier Antich / ACN
Òmnium presenta als jutjats la primera querella pel cas Pegasus
Notícia: Òmnium presenta als jutjats la primera querella pel cas Pegasus
Comparteix
L'entitat denuncia al mateix jutjat que investiga l'espionatge a Torrent i vol esclarir qui va comprar el programa espia

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cat a maig 07, 2022 | 14:34
    Cat maig 07, 2022 | 14:34
    El català només es salvarà amb la independència, prou de proclames. Buides i anem per feina. Pels trolls ñols que vulguin contestar aquest comentari: ja us en podeu anar a la merda!
  2. Icona del comentari de: Capità a maig 07, 2022 | 14:39
    Capità maig 07, 2022 | 14:39
    Recentment he estat uns dies a galicia, i he de reconeixer que al carrer allà es parla mes gallec que aquí català. El pp que mana a galicia no es que faci res a favor del gallec (tampoc ho fa en contra) l'ensenyen al cole i poc mes. Llavors que passa aqui? Doncs molt fàcil, fa temps que hem perdut la demografia, es a dir la majoria de families que tenen fills son castellanoparlants o ni això per tant al carrer i a tot arreu son majoria i el català poc a poc anirà minvamt, per molt que s'ensenyi o es faci obligatori en entorns oficials. Nomes hi ha una solucio: tenir molts fills catalanoparlants ( mes venndit, hi havia)
  3. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 07, 2022 | 17:20
    Català a l'escola i arreu maig 07, 2022 | 17:20
    Web d'Òmnium Cultural: "cohesió social, drets civils, llengua..." La llengua en tercer lloc. Es nota que el PPSOERC n'ha pres el control.
  4. Icona del comentari de: Miquel Myers a maig 07, 2022 | 18:15
    Miquel Myers maig 07, 2022 | 18:15
    El catalanesc ja no existeix; va ser substituït fa un segle pel neo-catalaní fabrià (anomenat català pel nacionalisme del mateix nom) que està més que salvat. No tenen tanta sort altres llengües com el tortosí o el fragatí, molt pressionades pel dit neo-catalaní.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa