El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos ministeris es passen la pilota de les reclamacions presentades per Aturem les Guerres

La campanya del col·lectiu Aturem les Guerres –molt proper a l’independentisme, tot i no el posa al centre de la seva activitat, i que no s’ha de confondre amb la plataforma Aturem la Guerra–, és present en una vintena de ciutats de Catalunya. Es va posar en marxa fa un any amb l’objectiu de conscienciar la població que les guerres són evitables i que cal trobar altres camins per a la resolució de conflictes, però la seva concentració més visible és la que fan cada dijous davant la delegació del Ministeri de Defensa a Barcelona, per posar en evidència la incapacitat dels governs per resoldre pacíficament conflictes com els d’Ucraïna i Gaza. La campanya s’origina entorn de grups pacifistes i per la no-violència amb Martí Olivella, objector al servei militar i a les guerres des del 1975, com a figura visible i portaveu. Olivella explica a El Món que són “una xarxa de grups ciutadans” que fa “una lluita no violenta permanent”.

Aquesta lluita no violenta, segons detalla el portaveu, es basa en el diàleg, la denúncia, la no cooperació i la desobediència. Així mateix, denuncia que fa un any van enviar una “iniciativa per la pau” al Ministeri de Defensa, situat paradoxalment al Portal de la Pau de Barcelona, reclamant un posicionament públic per aturar la dinàmica de guerres i la militarització. Entre altres demandes, exigien un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil no violenta. Així, també van instar el govern espanyol a signar el Tractat Sobre la Prohibició de les Armes Nuclears que l’ONU va aprovar el 2017 amb el vot en contra dels països de l’OTAN.

Dos ministeris es treuen de sobre la petició del col·lectiu

El portaveu de la campanya lamenta que la ministra de Defensa, Margarita Robles, els va respondre que “no era competència d’ells”, sinó que ho era Presidència del govern espanyol. Però aleshores el Ministeri de la Presidència els va dir que era competència de Defensa, denunciat Olivella, que ressalta que els dos ministeris s’estan “passant la pilota”. “Ens sembla una ofensa” i “un menyspreu absolut a la ciutadania que fa ús del dret de petició, sentencia.

Així mateix, Martí Olevella detalla que el col·lectiu ha tornat a presentar noves peticions a Defensa i a Presidència “explicant aquesta contradicció”, però els han contestat de Defensa, el 21 de novembre, que “això no toca i ho arxiven de nou” sense fer cas al que va dir Presidència. Des d’aleshores la campanya ha iniciat una escalada del conflicte no violent amb diferents accions a les escales i reixes de la Delegació de Defensa, des de fa dos mesos. “Si aquesta és la seva posició, nosaltres continuarem aquí fins que no hi hagi un alto el foc definitiu a Ucraïna i a Gaza”, ha advertit. De fet, en la protesta d’aquest dijous han penjat un rètol amb el lema Ministerio de la Guerra i un altre que reclama Autodefensa no violenta – Portal de la Pau per deixar clar que han “alliberat aquell espai”.

El 21 de novembre de 2023 el Ministeri de Defensa va rebutjar per últim cop la petició de la campanya / Aturem les guerres

La lluita no violenta, una escola de formació aplicable també per a la independència

El portaveu afirma que aquesta lluita no violenta que s’impulsa des de la campanya Aturem les guerres és una “escola de formació” que és aplicable a qualsevol altra lluita com la “independència, l’habitatge o el canvi climàtic”. De fet, un dels punts que destaca de “l’ADN” d’aquesta campanya és “la defensa en les nacions sense estat com Catalunya”. En el cas català, exposa que “si aconseguís la independència amb la força no violenta de la gent hauria de defensar-la amb aquesta mateixa força”.

En aquest sentit, considera que la lluita no violenta és “la base” per aconseguir la independència així com per “defensar-la després d’un atac veí”, i no delegar-ho en un exèrcit que “no s’improvisa en una setmana” i que, a més, “genera més problemes”. Malgrat aquest posicionament, Martí Olivella assenyala que “aquest és un subtema” de la campanya perquè “no tothom que participa en les vint ciutats té perquè combregar-hi”.

Acció d’Aturem les guerres a la delegació del Ministeri de Defensa a Catalunya / Aturem les guerres

Recollida de jocs i joguines bèl·liques per Nadal

Aturem les guerres ha iniciat aquesta setmana la campanya Desarmem els jocs entre els nens amb la idea que la gent reflexioni perquè les joguines que recreen armes o els videojocs bèl·lics ajuden, segons ell, a “insensibilitzar-nos a matar” perquè “ens acostumen a enfrontar conflictes amb violència” i, en conseqüència, “ens agafen amb pixats al ventre quan la gent es mata”. “No dic que sigui causa efecte, òbviament, però tot contribueix a la insensibilització”, ressalta.

La campanya, que ha arrencat aquest dijous i que consistirà en la recollida i destrucció de les joguines que recullin, es repetirà els pròxims 14, 21 i 28 de desembre i el 4 de gener i aquelles persones que hi participin portant jocs i joguines bèl·liques seran obsequiades amb el llibre per a totes les edats “El planeta del foc”. “No té sentit lluitar contra la violència amb violència i una campanya d’aturar les guerres només té sentit si apliquem tota la capacitat de la lluita no-violenta”, conclouen.

Més notícies
Tancar l'aixeta mentre ens rentem les dents o les mans pot estalviar molts litres d'aigua | Pixabay
El Govern vol fer pagar més a qui gasti més aigua
Notícia: El Govern vol fer pagar més a qui gasti més aigua
Comparteix
El projecte de llei planteja una reestructuració del cànon de l'aigua i eliminar algunes bonificacions per als grans consumidors
Protesta de Tsunami Democràtic pel clàssic Barça-Madrid
Batussa per una argúcia processal del jutge del Tsunami
Notícia: Batussa per una argúcia processal del jutge del Tsunami
Comparteix
La defensa d'Alay sospita que el jutjat maniobra per evitar tramitar els seus recursos
Imatge d'arxiu d'un avió d'EasyJet / DPA
Cinc ciutats d’Europa amb preus assequibles per viatjar-hi per Nadal
Notícia: Cinc ciutats d’Europa amb preus assequibles per viatjar-hi per Nadal
Comparteix
La web de viatges 'Freetour' ha elaborat un llistat de ciutats per visitar durant les vacances sense arruinar-se
Imatge de família de la presentació de Procés de Garbí de la CUP/CUP
La CUP admet que la manca “d’honestedat” en la lectura de l’1-O els passa factura
Notícia: La CUP admet que la manca “d’honestedat” en la lectura de l’1-O els passa factura
Comparteix
El document de debat per a l'assemblea del 16 de desembre carrega contra l'autonomisme post referèndum

Comparteix

Icona de pantalla completa