‘Crims’, ‘Polònia’ i Júlia Otero entre els guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació

La Generalitat ha anunciat aquest dimarts els guardonats amb els Premis Nacionals de Comunicació 2021. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha fet públics els noms dels guanyadors en una roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Una de les principals novetats d’aquesta edició dels premis estava al jurat, on s’ha comptat amb el mateix nombre de dones que d’homes per primera vegada per tal de buscar una sensibilitat feminista a l’hora de decidir els guanyadors.

El guardonat amb el Premi Nacional de Comunicació en categoria de Radiofusió ha estat el programa ‘Crims’ dirigit i presentat per Carles Porta. El jurat ha destacat “l’excel·lència dels seus continguts i la seva capacitat d’innovació amb un format que va començar com a radiofònic i podcast i que posteriorment s’ha traslladat a la televisió”.

Un altre contingut de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que ha estat premiat és el programa ‘Pòlònia’, produït per Minoria Absoluta. Aquest espai ha rebut el premi en categoria de Televisió pels seus quinze anys d’emissió. El jurat destaca que és “un programa que connecta directament amb el bo i millor de la llarga tradició de sàtira política del país, aportant pluralitat i higiene democràtica a l’espai català de comunicació”.

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació també ha reconegut el treball del Sistema de Salut de Catalunya durant els primers mesos de la pandèmia. Aquesta organització ha rebut el premi de Publicitat per les campanyes #joActuo i #ensEnSortirem i les infografies informatives de com actuar per evitar contagis de la Covid-19.

D’altra banda, la revista ‘Sàpiens’ ha estat guardonada en la categoria de Premsa, en ser considerat “un referent de la investigació històrica del país”. A més, el jurat ha destacat la seva capacitat per “fer arribar la història a tota mena de públics, explicant-ne episodis de manera rigorosa, amena i en llengua catalana”. Pel que fa al premi de Mitjans d’Arrel Digital, la guanyadora ha estat Filmin, una plataforma d’streaming especialitzada en cinema que existeix del 2007. Aquesta empresa va posar en marxa FilminCAT l’any 2017, que es va convertir en la primera plataforma de distribució de cine i sèries íntegrament en català. Pel que fa al premi de Comunicació de Proximitat, ha estat per Cugat Mèdia per “convertir-se en un model exemplar de comunicació multimèdia des del sector dels mitjans públics i de proximitat”.

Per últim, aquesta edició dels Premis Nacionals de Comunicació ha comptat amb dues mencions d’honor. La primera d’elles ha estat per Júlia Otero i la seva trajectòria a la ràdio i la televisió després de formar-se a Catalunya. L’altra ha estat per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona en el seu 50è aniversari.

Nou comentari