El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut reconeix que el contracte que investiga Antifrau era de “molt risc”
  • CA

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que el contracte signat amb una empresa sense cap experiència en el sector sanitari per comprar mascaretes i equips de protecció per valor de 61 milions d’euros era de “molt risc”, però ha assegurat que no es va produir cap irregularitat. En una atenció als passadissos del Parlament, Argimon considera que la investigació de l’Oficina Antifrau apunta en aquesta direcció, malgrat que l’ens també afirma que es tracta d’una operació va ser un “acte de temeritat” per part dels responsables de Salut.

Argimon, que compareixerà la setmana que ve per petició pròpia al Parlament, ha insistit que la informació de l’OAC i un informe de la Sindicatura de Comptes avalen que no hi va haver cap irregularitat durant el procés de contractació. El conseller ha recordat que la compra es va tancar en el moment més complicat de la pandèmia, en ple estat d’alarma i amb una crisi mundial de subministrament de material sanitari. A més, tot el material comprat –comprat finalment per 35 milions– va acabar arribant als magatzems de Salut, segons la Generalitat.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una compareixença amb la premsa / ACN

Antifrau ha demanat a Economia i l’Institut Català de la Salut (ICS) tota la documentació relacionada amb el contracte i retreu a la Generalitat que pagués un avançament de 35 milions d’euros a una empresa sense treballadors coneguts, que “no es trobava inscrita en el sistema de la Seguretat Social” i que tampoc constava al registre de contractes públics. “No hi havia referències prèvies” sobre la solvència de la companyia, alerta Antifrau, una qüestió que no té per què ser constitutiva de delicte, però que planteja moltes dubtes sobre l’actuació de Salut.

Informe incomplet

Argimon ha insistit que l’informe d’Antifrau està incomplet perquè encara no han revisat les al·legacions presentades per Economia i Salut. El conseller ha assegurat que tots els implicats –els llavors vicepresident Pere Aragonès; el secretari d’Economia Albert Castellanos; el director del Servei Català de la Salut Adrià Comella (ICS); o el mateix Argimon– eren conscients que estaven fent una operació arriscada. “Però no era un moment normal, el risc de no fer-la era que no arribés tot aquest material“, s’ha justificat.

El conseller ha defensat que els alts càrrecs del Govern cobren per prendre decisions complicades en moments difícils i ha etzibat que el més senzill per a tots els implicats hauria estat no fer res, però aleshores el material no hauria arribat en un moment que era molt necessari. Respecte a l’aparició de la nota d’Antifrau en plena polèmica pel contracte que la Comunitat de Madrid va signar amb una empresa que col·labora amb el germà de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, Argimon ha afirmat que és una “estranya coincidència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa