El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Antifrau investiga un acord milionari de Salut amb una empresa inexperta

L’Oficina Antifrau investiga un contracte milionari que l’Institut Català de la Salut (ICS) va adjudicar a una empresa sense experiència per comprar mascaretes, equips de protecció i altre material sanitari durant la primera onada. El contracte, valorat inicialment en 60,6 milions d’euros, es va encarregar a Basic Devices, una empresa sense treballadors a càrrec, que “no es trobava inscrita en el sistema de la Seguretat Social” i no constava al Registre Públic de Contractes de la Generalitat, per la qual cosa “no hi havia referències prèvies” sobre la seva solvència, denuncia Antifrau.

Segons l’agència, el passat 9 de febrer ja va enviar el resultats preliminars de l’examen del contracte al conseller d’Hisenda, Jaume Giró, i a la directora gerent de l’ICS, Yolanda Lejardi, perquè en el termini d’un mes “informin sobre les mesures adoptades en relació amb les irregularitats que s’hi exposen“. En funció de la resposta que rebi, Antifrau pot optar tancar l’actuació i passar-la a la fase de seguiment o reclamar més aclariments. Sigui quin sigui el resultat, Antifrau considera el contracte, signat mentre Alba Vergés era consellera de Salut, com un “acte de temeritat”, ja que la Generalitat va pagar 35 milions per avançat sense garanties de rebre el material.

Contracte milionari

El contracte amb Basic Devices es va formalitzar d’emergència el 19 de març del 2020 per l’aprovisionament de material sanitari per un import inicial de 60,6 milions. L’acord incloïa la compra de dos milions de mascaretes FFP2 per 7,1 milions, dos milions de mascaretes quirúrgiques per 2,4 milions o dos milions d’equips de protecció per 48,4 milions. L’endemà, el departament d’Economia i Hisenda va fer el pagament anticipat de 35 milions d’euros.

Material santiari arriba a Castelló en un avió procedent de la Xina
Material santiari arriba en un avió procedent de la Xina / EFE

Poques hores després, el mateix departament va presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra per presumpta estafa després que les entitats financeres implicades aturessin el pagament perquè sospitaven de la seva falta d’activitat econòmica prèvia. El 23 de març, la Generalitat va retirar la demanda després que l’empresa aportés proves que podria proveir el material encarregat i a principis de maig l’ICS va rebaixar el contracte als 35 milions que s’havien pagat per avançat.

Més dubtes que certeses

En el seu escrit, Anifrau denuncia que a la documentació aportada fins ara per la Generalitat “no queda acreditat quin és l’origen dels contactes preliminars dels representants de l’empresa Basic Devices, SL amb l’ICS” ni tampoc quins temes es van tractar o quines garanties hi havia per rebre el material adquirit. L’oficina concloure que les consultes “no han estat ni aclaridores ni transparents”.

També alerta que el pagament anticipat es va fer “sense empara legal” perquè el primer decret d’urgència no ho contemplava. Antifrau retreu a l’ICS que a l’expedient del cas no hi ha “cap justificació documentada sobre la necessitat inajornable i inevitable de fer-ho” i que fes un pagament sense que “s’acredités cap garantia, ni que fos bàsica o precària, per part de l’empresa contractista”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 22, 2022 | 15:26
  Gonzalo febrer 22, 2022 | 15:26
  Ya era extraño que ningún partido separrata dijese nada del tema Ayuso....
 2. Icona del comentari de: Pilar a febrer 22, 2022 | 15:26
  Pilar febrer 22, 2022 | 15:26
  Vergés dimissió. No pot quedar ni una ombra de dubte. 90 anys sense corrupció ja tal... I això que al germaníssim de Junqueras encara no l'han investigat.
 3. Icona del comentari de: JordiP a febrer 22, 2022 | 16:41
  JordiP febrer 22, 2022 | 16:41
  Sembla raonable que s'investigui. Efectivament, per les dades publicades s'intueix que l'empresa en qüestió debia ser competent en comerç amb la Xina, si bé no concretament en material sanitari. Malgrat que l'empresa (potser un sol paio, intermediari i cercanegocis) jurés pel més sagrat que ho podia fer, sembla que a la Gene a algú li van tremolar les cames. de aquí la denúncia. Però diu que es va rebre el material promés, amb la qualitat promesa i a sobre van pagar menys que la primera estimació. Així doncs, no hi va haver fets delinqüencials o corruptes. Aixó sí, el procediment administratiu no es va ajustar al protocol. Però era una urgència o no? he, he, faltava la pòlissa!
 4. Icona del comentari de: El Negi Conspi a febrer 22, 2022 | 22:00
  El Negi Conspi febrer 22, 2022 | 22:00
  Si ens escandalitzem amb aquestes miges de pa no sé què ferrem amb el pa sense això no és res comparat amb la corrupció que hi ha hagut amb la pandèmia hi ha que no han guanyat milions sinó bilions i fins i tot trilions i aquí no ha passat res ni passarà.
 5. Icona del comentari de: Ramon a febrer 22, 2022 | 22:05
  Ramon febrer 22, 2022 | 22:05
  Ferrovial Junquerad un Ayuso de vergonya. erc mafia junquerad
 6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 22, 2022 | 22:24
  Pere Llimonera i Citronell febrer 22, 2022 | 22:24
  La corrupción y 'mangoneigs' en el Sistema de Salud publica Catalana del los partidos del Nacional Catalanismo separata supremata alcanza niveles inimaginables para una sociedad europea... Yo creo que ni en Marruecos se llega a tanto...
 7. Icona del comentari de: Rosa a febrer 22, 2022 | 23:17
  Rosa febrer 22, 2022 | 23:17
  Però les mascaretes van arribar o no?. Això és la cosa important. Sobretot tenint en compte que l'estat espanyol a través del seu govern ple de militars i guàrdies civils que perseguien lladres de taronges i covids a canonades, havia requisat tot el material sanitari que hi havia a Catalunya. Que no ens vinguin ara si era temerari o no demanar mascaretes sense referències, si aquestes van arribar al seu destí.
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 23, 2022 | 08:35
   Doctor Strangelove febrer 23, 2022 | 08:35
   Mira que n'arrives a ser de retardada! Doc.
   • Icona del comentari de: Rosa, rosae a febrer 23, 2022 | 10:49
    Rosa, rosae febrer 23, 2022 | 10:49
    Sí, y su comentario hace reír de tan tonto que es. La Rosa esa se ha olvidado de su medicación diaria.
 8. Icona del comentari de: Pepet a febrer 22, 2022 | 23:42
  Pepet febrer 22, 2022 | 23:42
  Alba Vergés un desastre i incompetent des del primer dia. ER ple d,inútils, traïdors, i llepaculs d, españa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa