La comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya ha decidit traslladar a la Mesa del Parlament la incompareixença de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal perquè prengui les mesures oportunes contra ells per haver-se negat a comparèixer. Rajoy, Sáenz de Santamaría i Cospedal havien estat citats aquest dimarts en segona convocatòria, però en no assistir-hi —havent al·legat que com a exmembres del govern espanyol no havien de donar explicacions davant la cambra catalana sinó davant del Congrés dels Diputats— els membres de la comissió han acordat que es busqui la fórmula per depurar “responsabilitats” davant el que es considera una “falta de respecte” cap a la institució.

El mateix futur podria esperar a l’exministre de l’interior Juan Ignacio Zoido i l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que al costat de l’excap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, han estat citats a comparèixer davant la mateixa comissió el proper 4 de juny. Zoido i Millo ja han anunciat al Parlament que no pensen venir.

A la Mesa del Parlament correspondrà avaluar les mesures a prendre contra els que es neguin a comparèixer en qualitat de testimonis

El president de la comissió d’investigació, Toni Morral, ha explicat que serà a la Mesa del Parlament a qui correspondrà avaluar les mesures a prendre contra els que es neguin a comparèixer en qualitat de testimonis. “Ja no són membres del govern espanyol, són ciutadans de peu i tenen l’obligació de ser aquí”, ha recordat Morral abans d’aixecar la sessió.

Denuncien una “manca de respecte”

El diputat de JxCAT Francesc Dalmases ha considerat una “nova irresponsabilitat” el fet que els exmembres del govern espanyol s’hagin negat a comparèixer i ha advertit que “tard o d’hora hauran de donar explicacions”. Dalmases s’ha mostrat partidari que la Mesa avaluï si cal elevar la qüestió a la Fiscalia per tal de “continuar insistint”. El diputat ha agregat que l’aplicació del 155 va ser il·legítima i que en instàncies internacionals aquest fet serà reconegut.

En la mateixa línia, el diputat d’ERC Jordi Orobitg ha titllat de “manca de respecte absolut” la incompareixença dels citats. “Les al·legacions no excusen la seva presència, estem parlant de la suplantació de l’exercici de les facultats polítiques del Govern de la Generalitat i s’ha de respondre davant del Parlament, per tant no els assisteix cap mena de raó jurídica, ni ètica, ni moral”. Orobitg també ha mostrat el seu vistiplau perquè “s’actuï contra ells” i que la seva negativa “no resti en l’àmbit de la impunitat”.

Per part dels Comuns, el diputat Marc Parés s’ha afegit a la demanda d’explorar les vies possibles per continuar exigint les compareixences i perquè s’assumeixin les “responsabilitats”.

A la comissió del 155 hi participen JxCAT, ERC, Comuns i CUP, però no Cs, PSC i PP.

Nou comentari

Comparteix